Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 24 november 2017 13:00, bijgewerkt op 24 november 2017 13:27 (2953 keer bekeken) 3Reacties

Winterbandentest, virtueel fietsen, roeifietsen, documentaire wint prijs, lichtere velomobiel, Thanksgiving Day, oliebollentocht Rotterdam, bijzondere fietsen, Chinees, cadeauseizoen, ligchopper

Winterbandentest

Saukki test de Continental Topcontact Winter-banden (geen spikes) met zijn Azub Max. En inderdaad, het is daar spiegelglad: ijs en opgevroren sneeuwpap. En ja, de fietspaden zijn geveegd. Maar de naden in de lengterichting?
Saukki is tevreden over deze band, maar de band moet nog getest worden bij rulle sneeuw.

Virtueel fietsen

De NHTV Breda (Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer) heeft net geen World Smart City Award gewonnen, maar behoorde wel tot de finalisten. De hogeschool was met een virtual reality fietssimulator genomineerd in de categorie innovatief idee.
De gemeente Amsterdam ging er wel met een award vandoor, in de categorie circulaire economie. Zo theoretisch (en toch wel belangrijk), dus gaan we door met de fietssimulator genaamd Cyclespex:
Met behulp van Virtual Reality worden variaties in verschillende omgevingen gesimuleerd om zo de fietsbeleving te meten.

Roeifietsen

Een nieuw type roeifiets, met een andere insteek dan de in Nederland bekende Thys, is de Zaik. Bijzonder aan deze roeifiets is, dat je hem in 2 minuten kunt ombouwen naar een 'gewone' ligfiets, mocht je dat willen.
Toevallig kwamen we deze week in de social media ook nog een andere roeifiets tegen: de rowbike. Dit is een op het oog minder geavanceerde fiets, maar is wel leverbaar als 4-wieler.

Documentaire wint prijs

De documentaire Arctic velonaut met Urpo (nu met Engelse ondertitels), van Tamara Souchkos, heeft een prijs (fb) gewonnen op het filmfestival in Tsjeljabinsk (Rusland).

Lichtere velomobiel

Met grensverleggend denken kom je ook een eind, zonder in herhaling te vallen met: wielkasten leegmaken, wielkasten leegmaken. Oké, dit is zeker een praktische oplossing.
Nee, deze oplossing (fb) is luchtig (of is het helium?). Of het praktisch is, is een heel andere vraag.

Thanksgiving Day

Het was afgelopen donderdag Thanksgiving Day, en standaard staat er, volgens zeggen, kalkoen (fb) op het menu.
Dus een woordgrapje (fb) kan er ook mee door.

Oliebollentocht Rotterdam

Misschien was de banner hiernaast al opgevallen: op donderdag 28 december kan je weer meedoen met het velomobielspektakel: de oliebollentocht.
Hier een aardige video om je er voor warm te krijgen. De video is gemaakt door 'De Rotte Rijders'.
Inschrijven is al mogelijk!

Bijzondere fietsen

Geen ligfiets te bekennen, maar bijzonder is deze site wel: wil je een bijzondere, oude, fiets op de kop tikken, dan staat er hier wel wat voor je gading bij.
En anders zijn er: fietsonderdelen, fietsaccessoires, enz.

En ook hier een bijzonder, oude, fiets: de Quadrant (fb), uit 1898, met asaandrijving en open (!) trommelrem (ja, één).

Chinees

Volgens de advertentie ontstaan uit de samenwerking van een Chinese fietsenmaker en een gerenommeerde Nederlandse velomobielbouwer, is deze aparte fiets. Gezien de fiets blijkens de advertentie alleen geschikt is voor de kleinere medemens, kunnen we ons niet voorstellen dat genoemde velomobielbouwer naar de naam Sijbrandij luistert, maar wie weet…?
Laatst opgevangen bericht: het zou om Alligt gaan.

Cadeauseizoen

De Fietsersbond heeft 16 fietscadeau-ideeën voor sinterklaas of kerst, of zomaar een cadeau.

Accu's leeg?
Voor het geval dat je accu’s onverhoopt leeg zijn, is hier een redder in nood (wel eerst zelf samenstellen):

En natuurlijk de contraconnector voor je on-board systeem, welke je aan de batterijclip moet solderen (let wel op de plus- en min-aansluiting! Aansluiting: rond = plus, gekarteld = min. Bedrading: rood is plus (denk: roodgloeiend), zwart = min). En dan natuurlijk wel meenemen op je ritjes.

Ligchopper

Ja, deze chopper (fb) is een ligger. Een ligger met voorwielaandrijving. We zijn nog even aan het zoeken naar de remmen. Of… of is het een fixed gear/doortrapper?
Deze redacteur kreeg steeds op zijn donder toen hij, eeuwen geleden, de step met zijn schoenen afremde. Zo nieuwe schoenen, zo totaal versleten…

Redactie

Reacties (3)

lighans

Wat een heerlijk positief filmpje van Tamara Souchkos over het leven met een velomobiel in Finland.
Dank.

lighans, 24 nov 2017 14:59

xlnetwork

Er is ook een filmpje van de Zaik (roei/lig)fiets. Wel leuk bedacht.

Wilfred Ketelaar, 24 nov 2017 16:14

WimH

-
Sinds gisteren loopt er al een 'draadje' over dit onderwerp op het Nederlandse Ligfietsforum.
http://ligfietsers.nl/showthread.php?tid=289&pid=2618#pid2618

WimH, 24 nov 2017 20:03, bewerkt op 24 nov 2017 20:03