Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 17 november 2017 13:00 (2838 keer bekeken) 5Reacties

Milieuvriendelijk, Liggende discussie, Winterlucht, Drempels, Doorkijk, Ademhaling, Reclame, Terug in de tijd, 007, Hilgo, Houtribdijk

Accu’s

Nu er steeds meer elektrische fietsen in het straatbeeld verschijnen, is er ook meer aandacht voor de schaduwzijden van dit vervoermiddel. Bijvoorbeeld, wat gebeurt er met (fiets-)accu’s als ze versleten zijn, en hoe milieuvriendelijk is zo'n e-bike dan eigenlijk? In dit artikel probeert de fietsersbond wat uitleg te geven over het recyclen van oude accu's. Maar een antwoord op de vraag hoe milieuvriendelijk een elektrische fiets is, wordt niet echt gegeven. Alleen een vergelijking met de auto en de (logische) conclusie dat een 'echte' (lig-)fiets toch het groenste vervoermiddel is.

Discussie

In Wiesbaden werd een podiumdiscussie gehouden in het kader van een, door de Duitse deelstaat Hessen georganiseerd, evenement ter gelegenheid van diverse fietsjubilea. Opvallend en interessant waren niet alleen de diverse standpunten (zie bijschrift gelinkte foto) van de deelnemers, maar zeker ook hun 'spreekgestoelte' (fb). We vragen ons af of het de deelnemers achteraf is opgevallen dat ze geen last van zadelpijn hebben gehad, hoewel ze toch een hele tijd op een fiets hebben gezeten.

Kouder = zwaarder

Nee, we hebben het niet over het winterspek, dat sommigen in de koudere maanden kweken, maar over de lucht die zwaarder en dikker wordt, naarmate de temperaturen dalen. Søren heeft er in zijn blog Velostrada een artikel aan gewijd.

Verkeersdrempels

We kennen ze allemaal wel, de 'brommerdrempels' die op sommige fietspaden te vinden zijn. Vooral de snellere fietsers onder ons ergeren zich daar wel eens op, maar bij het zien van deze foto (fb) moeten we toch toegeven dat het hier in Nederland eigenlijk allemaal best goed geregeld is.

Zichtbaar

Mooi, als je kunt laten zien (fb) dat je je met behulp van spierkracht voortbeweegt! Het nadeel is echter, dat je wat beter op je kledingkeuze moet letten.

Reclame

Over zichtbaarheid gesproken. Je kent het wel, de kreet 'je ziet ze niet!'. Zou daar eindelijk verandering in komen, nu 'we' ook in reclamefilmpjes gaan acteren?

Liggend ademen

Een interessante schets (fb) die de voordelen van een liggende houding op de ademhaling moet illustreren.
In deze bijdrage op Facebook is meer informatie hierover te vinden.

Tijdreis

Afgelopen week dook een mooie oude plaat (fb) uit 1983 op in de groep Velomobile in Facebook. Het is de cover van een wetenschappelijk tijdschrift, genoemd 'Scientific American', een blad dat ook tegenwoordig nog bestaat.

Maar we kwamen nog meer oud materiaal tegen op Facebook. Wat dacht je van dit plaatje (fb), dat nog een stuk ouder is dan de voorgenoemde cover? Het lijken een soort rolschaatsen te zijn, die door een trapbeweging worden aangedreven. Of is het een soort van klapschaats op wielen? In ieder geval geen ligfiets, maar wel degelijk een HPV! Gezien we ze nog niet eerder zijn tegengekomen, zal het wel niet zo'n groot succes zijn geweest.

Nr.7

De dagen worden korter en de avonden langer, dus heeft Daniel weer wat meer tijd om dingen te overdenken en met een nieuw model velomobiel (zijn zevende) aan de slag te gaan. Zoals we van Daniel gewend zijn, moet dit 'de snelste velomobiel aller tijden' worden, want voor hem kan het immers nooit snel genoeg zijn. Verder moet het nieuwe model ook meer bagageruimte krijgen en minder gevoelig worden voor zijwind. Deze combinatie van eigenschappen mag je gerust een fikse uitdaging noemen en we zijn dan ook erg benieuwd naar het ongetwijfeld goed doordachte eindresultaat.

Ontwikkeling Hilgo

Zoals we weten is de Hilgo inmiddels klaar en Harry geeft in zijn blog een mooie inkijk in de ontwikkeling van deze jongste telg in de Sinner-/Drymerfamilie.

Werkzaamheden Houtribdijk/Markerwaarddijk

Onderstaande informatie ontvingen we van de 'Combinatie Houtribdijk', die de werkzaamheden aan de dijk zal uitvoeren.

Tussen de Houtribsluizen bij Lelystad en Trintelhaven vervangen wij de breuksteen en versterken de
taluds. Tijdens deze versterkingswerkzaamheden werken we aan de IJsselmeerzijde aan beide zijden
van het fietspad. Wij ontkomen er niet aan het fietspad in totaal ca. 25.000 keer te kruisen (onder
andere met heet gietasfalt) en het fietspad te gebruiken om materiaal over aan te voeren.
Afsluiten van dit deel van het fietspad is noodzakelijk vanuit veiligheidsoverwegingen. Er is op de dijk
en de rijbaan van de N302 geen ruimte om een tijdelijk veilig fietspad te realiseren.
De afsluiting van het fietspad tussen Lelystad en Trintelhaven start 1 december 2017 en duurt tot
uiterlijk 1 juli 2019. Om vooral de recreatieve fietser tegemoet te komen stellen wij het fietspad in de
maanden juli en augustus 2018 geheel veilig open en werken daar dan niet. Ook in de komende
kerstvakantie is het fietspad open.

Fietspad gesloten:
1 december 2017 tot 22 december 2017
8 januari 2018 tot 1 juli 2018
1 september 2018 tot 1 juli 2019

Pendelbus
Tijdens de afsluiting bieden wij de mogelijkheid voor (brom)fietsers om tussen Lelystad en
Trintelhaven gebruik te maken van een pendelbus waarmee u en uw (brom)fiets vervoerd worden.
Tussen Enkhuizen en Trintelhaven is het fietspad gewoon open.
De pendelbus rijdt in de winterperiode alleen op basis van aanmelding, tussen 7.00 uur en 19.00 uur.
De aanrijdtijd kan variëren, van 10 minuten tot in het ongunstigste geval 45 minuten. Om lange
wachttijden te voorkomen wordt in de ochtend en vroege avond een aantal vaste rittijden
aangehouden. Deze vaste tijden kennen de vorm van een dienstregeling (maar de pendelbus rijdt
alleen als er aanmelding is). In het voorjaar wordt de regeling herzien.

Werkwijze aanmelden pendelbus
Aanmelden verplicht! Tijdige aanmelding wordt zeer sterk aangeraden, bij eerste ritten om 7.00 uur bij
voorkeur ochtend de avond ervoor al aanmelden.
Het telefoonnummer is: 0527-61 63 36 (kies optie 1 en vermeld Pendeldienst Houtribdijk en uw
opstapplaats ,Trintelhaven of Lelystad.
Dit telefoonnummer en de dienstregeling worden ook vermeld op de website van Rijkswaterstaat
(www.rws.nl/versterkinghoutribdijk), als ook op de borden bij de dijk (Bij Lelystad, Enkhuizen en
Trintelhaven) en in de wachtruimtes.

Wachtruimtes
Er worden wachtruimtes ingericht nabij de Houtribsluis in Lelystad (aangegeven met aanwijsborden)
en op de parkeerplaats van Trintelhaven.

Redactie

Reacties (5)

G

De conclusie dat een fiets het groenste vervoermiddel is vind ik helemaal niet zo heel erg logisch. Het gaat er maar net om wat je er mee doet. Is dat vervoeren wel zo nodig? Veel fietsen zullen nooit veel kilometers maken. Daarvoor moeten ze wel in het verre oosten gefabriceerd worden, en op de boot gezet, alu moet ergens vandaan komen, noem maar op. Het lijkt mij allemaal niet heel groen per kilometer.

Dan maar recreatief toch je kilometers maken? In de tuin een boek lezen of wat gymnastieken zal groener zijn. Maar dat is toch geen vervoeren? Nee klopt. Naar de bakker gaan om een brood wel, daarvoor zullen veel fietsen ingezet worden. Kan dat niet wandelend?

G, 17 nov 2017 15:12

NoStress

Precies. Of een fiets als groen bestempeld kan worden kan zeker ter discussie gesteld worden. Kees van M. heeft dat ooit eens zo veel mogelijk proberen uit te zoeken voor een velomobiel. Dat viel nog tegen. De productie is min of meer OK, het gebruik kan wel groen genoemd worden. Echter bij afdanken van het voertuig wordt het kritisch. Als ik mij goed meen te herinneren schoorde de auto op dat gebied gelijk of zelfs beter. Bijna alles daarvan is bij voorbaat bedoeld en kan worden gerecycled.
Op een ander vlak ligt het er maar net aan hoe groen de gebruiker zelf van de fiets leeft. Als vlees op het menu staat van een fietser weegt dat veel zwaarder in het groen zijn dan zijn vervoermiddel.
Telkens een knoopcel lampje uit China of Taiwan kopen is misschien wel het meest vervuilende wat je kunt doen.
Als het op lokale vervuiling aankomt in een stad of leefomgeving van mensen is de fiets natuurlijk te prefereren. Maar helpt waarschijnlijk ook weer niet veel als de atmosfeer vervuild wordt door idiote vliegvakanties voor de fun die over NL zijn vieze sporen trekt.
Toch blijf ik maar fietsen. Mede omdat het gewoon leuk is. :-)
Daarvoor neem ik het risico om daarmee extra fijnstof te inhaleren maar voor lief.

NoStress, 17 nov 2017 15:26, bewerkt op 17 nov 2017 15:32

WimH

Mooi, als je kunt laten zien (fb) dat je je met behulp van spierkracht voortbeweegt!

Jammer dat er in het achterwiel een dikke motor ligt die de hoeveelheid spierkracht snel zal doen afnemen ;-)

WimH, 17 nov 2017 15:33

NoStress

Overigens de discussie over fiets accu's. (Al dan niet voor aandrijving wat mij betreft) Accu's van vrijwel elk type kunnen vrij eenvoudig gerecycled worden.
Dat accu's naar het stort verwezen worden enkel omdat producenten soft- en hardware inbouwen om reparatie te voorkomen en verkoop van nieuw te stimuleren lijkt mij op zich meer verwerpelijk. Dat de accu toekomst als excuus wordt opgeworpen om e-ondersteunde voertuigen in beginsel ter discussie te stellen is een fout begin van de discussie.
Een gigantische accumarkt bestaat al. De e-ondersteunde fiets is daar echt niet mee begonnen of vormt het grootste aandeel daarin.

NoStress, 17 nov 2017 15:42, bewerkt op 17 nov 2017 15:51

m66roepers

Fietsen is efficiënter dan wandelen. Bovendien als ik wandelend evenveel kilometers zou afleggen als fietsend, zou ik per week een paar schoenen verslijten. Aan mijn fiets is dan vrijwel nog niets versleten. Als je met de auto naar sportschool gaat, had je beter een eind kunnen fietsen. Aan een auto mag alles wel recyclebaar zijn, het is wel 1500 kg aan massa. Laten we zeggen dat een velomobiel 30 kg weegt, dan is dat 2%. Met zo'n verschil in gewicht helpt recyclen niet meer: ook dat kost energie en grondstoffen. Het is ook vaak downcyclen: het wordt een laagwaardiger product. Bovendien denk ik dat de kans groot is dat minimaal 2% van de auto niet gerecycled kan worden. Vlees is niet zo'n goede brandstof voor bewegen: koolhydraten, dat heb je nodig. Bovendien betekent minder bewegen ook niet gelijk minder nuttigen. Ik word zwaarder als ik niet meer fiets.

m66roepers, 18 nov 2017 22:35, bewerkt op 18 nov 2017 22:41