Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 27 oktober 2017 13:00 (3113 keer bekeken) 0Reacties

3D-geprinte fietsbrug, als ik ouder ben…, velomobiel poll, winterfiets, manoeuvreerbaarheid Hilgo, DHZ velomobiel, Velometro, lesje in aerodynamica, achtbaan, asaandrijving, velomobiel vervoer

3D-geprinte fietsbrug

Wereldprimeur bij Gemert: de eerste geprinte, voorgespannen en gewapende, acht meter lange betonbrug is in gebruik genomen. De brug kan wel (gestapelde?) veertig vrachtwagens dragen.
Euh, in Spanje blijkt ook een geprinte brug te staan. Alleen is deze in Gemert anders…
De hr. Salet (TU Eindhoven) vindt het een mooi moment om mee te maken dat de brug het inderdaad houdt, als hij er over heen fietst: de praktijk zit de theorie dus niet in de weg!
Kom daar maar eens om als er een parkeergarage neerzet wordt bij Eindhoven, en dat na het instorten ervan vele nieuwbouw panden uit voorzorg gesloten worden.

Als ik ouder ben…

…wil ik er net zo uitzien (fb) als jij.

Velomobiel poll

Wat is de snelste velomobiel (fb)?
Op dit moment staat de Milan aan kop, gevolgd door de DF.

Winterfiets

Waar we in onze contreien de velomobiel vaak zien als ideale fiets voor de winter, heeft onze Finse vriend Sauli Nurila (ook bekend als Saukki) voor het koude seizoen juist een vervanger voor zijn Quest aangeschaft. We zijn benieuwd naar zijn bevindingen over de Azub Max als het koude weer er daadwerkelijk is. Ongetwijfeld, wordt vervolgd...

Manoeuvreerbaarheid Hilgo

Harry laat zien dat (nauwe) bochten, drempels en ander verkeerstechnische obstakels niet echt een probleem zijn voor de nieuwe Hilgo.
En, hoe ziet de Hilgo er uit? Een wandeling rondom de Hilgo.

DHZ velomobiel

Wat krijg je als een vliegtuiggek een velomobiel ontwerpt? Juist! Een ander design dan er nu rondrijden.
Deze leraar, Velo 'Merican, laat zijn studenten alle stadia zien tussen ontwerp en eindproduct. Dat er onderweg in de fases wel eens iets mis gaat, is niet gek).
Hier is een deel van de serie. De rest is op zijn channel te vinden.

Er is ook een heel ander ontwerp mogelijk: de batvelomob (fb).

Velometro

De Velometro hebben we 2 jaar geleden al eens voorgesteld, en eerlijk gezegd staan we er van te kijken dat het project intussen nog geen stille dood gestorven is (zoals vele conculega's). Zie dit filmpje op YouTube, over het idee achter en de toekomstplannen voor deze… eh… e-bikemobiel…???

Lesje in aerodynamica

De meeste velomobilisten weten het: je kan als bukker niet driften achter een velomobiel. Deze wielrenner weet het nu ook. Poef!

Achtbaan

Beter dan de achtbaan in Walibi of Efteling * (geen wachtrijen, geen vervelende mensen, tenminste nu nog niet) is deze afdaling. Alleen jammer dat deze in Texas is.
Met zijn Rotovelo tikt hij de 50 mijl/uur (80 km/uur) net niet aan.
* er zijn er meer.

Asaandrijving

De fiets met asaandrijving is sinds een tijdje weer terug (zie o.a. de kettingloze Brikbikes), na
afwezigheid van vele jaren.
Brett denkt ook aan een revival (fb). Er is bijval, maar anderen denken er anders over. Zoals van onze vorige voorzitter: bij een goed onderhouden ketting is het verlies zo'n 2 à 3 %, terwijl een goede asaandrijving alleen al ongeveer 5 % verlies levert. Een slecht onderhouden ketting levert een zelfde verlies op als een goed onderhouden asaandrijving.
Weetje: hier is geen sprake van een cardanaandrijving. De benaming cardanaandrijving is voorbehouden aan een aandrijfas in samenwerking met kruiskoppelingen en werkt onder een hoek, terwijl de asaandrijving alles in een rechte lijn staat.

Velomobiel vervoer

Hier is een draadje op Facebook met het vervoer van velomobielen in of op auto's.

Redactie

Reacties (0)