Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 20 oktober 2017 13:00 (2512 keer bekeken) 5Reacties

Parijs, 100.000, Amsterdam, Groningen, Gordel, 3-wieler, 11-wieler, Slot, Lichtbel, Manta, Dikkertje Dap, Elfwegentocht, Door rood, VW, Kruk

Parijs geeft vol gas tegen de auto

Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs heeft de totale oorlog verklaard aan de auto. De fiets rukt op, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.
Hebben wij ook niet zoiets meegemaakt? Groningen of Gent komen o.a. in beeld.

100 miljoen genoeg voor de fiets?

Daar is de Fietsersbond het helemaal niet mee eens.
Rembrandt had ook al kanttekeningen gezet bij het regeerakkoord.

Amsterdam en (auto-)parkeren

Het willekeurig parkeren van de auto wordt in Amsterdam in risicovolle aangelegenheid. De scanauto’s, die normaal gesproken controleren of autobestuurders wel betalen voor hun parkeerplekje, controleren nu ook op foutief parkeren op stoepen, fietspaden of buiten de aangegeven vakken!

Let's Gro

De Fietsersbond Groningen organiseert tijdens Let's Gro op donderdag 2 november van 17.00 tot 18.30 u een debat over de belangen van fietsers en (versus?) natuurbeschermers.
Debatteer of luister: wat te doen als de belangen van fietsers, natuurbeschermers en groengenieters lijken te botsen?
In Groningen zagen we het de laatste tijd een paar keer: fietsbelangen doorkruisten natuurbelangen en andersom, bij de Slimme Route Zernike door Park Selwerd en bij de Fietsroute Plus Groningen-Haren langs de Helperzoom. Naast de natuurbelangen zelf kan dit gaan om ontspanning in het groen, door joggers, wandelaars, ongehaaste plezierfietsers – vaak in gebieden die geliefd zijn om hun rust.
Is dit onontkoombaar nu er meer aandacht komt voor natuur in de stad en het fietsverkeer blijft groeien?
Moeten we hieraan wennen? Of hebben we onvoldoende oog voor creatieve oplossingen?
Tijdens Let's Gro houdt de Fietsersbond hierover een debat. Daarin willen we verkennen wat natuurbeschermers, groengenieters en fietsersbelangenbehartigers ondanks de dilemma's juist wel bindt.
Wat zijn de standpunten, wat de verschillen en wat de overeenkomsten?
Plaats: Wolters Noordhoffzaal, Forum Bibliotheek Boteringestraat.

Als je, als ligfietser, ook wilt meedenken, stelt de Fietsersbond dat op prijs!

Virtuele veiligheidsgordel

Wat deze met een pannenkoek te maken heeft? Lees wat fietser.be over dit verborgen veiligheidsconcept in de WAW te melden heeft.

Driewielers

Twee driewielers (fb) naast elkaar. De één een Quest, de andere een… Morgan 3. Helaas niet deze velomobiel.

Elfwieler

Ja, een trike en een fietser (fb) met een fietser met inline skates.

LinkaLock

In de serie fietssloten hebben deze LinkaLocks wat minder toeters en bellen dan het vorige week voorgestelde slot van bisecu. Maar dan kan er natuurlijk ook minder kapot gaan.

Shoka Bell

Zoals wel vaker voorkomt, is deze nieuwe fietsgadget helaas (of gelukkig…?) weer eens minder geschikt voor gebruik op een ligfiets of in een velomobiel.

Manta

'The world’s most advanced hydrofoil bike', schrijven ze op de website over deze waterfiets. Maar had het dan niet een ligfietsvariant moeten zijn…???

Dikkertje Dap

Hans W. was het opgevallen dat in de film 'Dikkertje Dap' heel even een velomobiel te zien is, als Dikkertje Dap op zijn giraffe naar school rijdt. Helaas niet te zien in de trailer van de film.

Friese Elfwegentocht 2018

Van zondag 1 tot en met zaterdag 14 juli 2018 reist Friesland zonder een druppel benzine of diesel. Vanaf de provinciegrenzen zullen elektrische en groengasauto’s, deelauto’s, Segways, ligfietsen, elektrische boten, bussen en fietsen samen met bijzondere voertuigen het verkeersbeeld bepalen. Het worden twee weken feest zonder een druppel benzine of diesel!
Zie de Friese Elfwegentocht.

Wachten voor een stoplicht, waanzin

Een verkeerslicht als stopbord. Een interessant idee dat in de Süddeutsche Zeitung wordt vermeld. In de normaliter ultraconservatieve staat Idaho (USA) schijnt deze toch ietwat progressieve regel als sinds 1982 van kracht te zijn. Denkend aan de velomobielen en speedpedelecs die, in de vroege ochtend op weg naar het werk, eindeloos op groen moeten wachten omdat de detectielussen de fiets 'niet zien': helemaal nog niet zo verkeerd…!!!

Volkswagen XL1 0.8

Ja, een auto, maar wel een heel zeldzame auto (er zijn maar 200 van gemaakt). Deze is te koop voor maar £ 99.999,- (ongeveer € 111.340,-). Dus bij belangstelling en een ruime portefeuille: reageer hier. Eén en al carbon en aerodynamica, en dus een verantwoord buitenkansje voor de liefhebbers.
Hoewel, verantwoord? Het blijft wel een diesel van VW…

Barkruk

Je kan van de (zadel-)fietsonderdelen best een aardig barkruk maken.

Redactie

Reacties (5)

avatar

LinkaLock?
Oh, gut alweer iets voor de smarfoon verslaafde.
Stel je voor dat je een sleuteltje omdraait, wat een vreselijkje fysieke handeling is dat Ai-jai-jai, dat moet ons electriciteitsgebruikers natuurlijk bespaard worden!

Shoka Bell?
Liever gebruik ik voor bepaalde functies losse apparaten, dus een bel en een fietslamp. Net voor mijn tweewieler een nieuwe Widek gekocht, de meest gewone oerHollandse bel, € 5,95 en gewoon in de winkel bij een prima fietsenzaak. Voor slimfoon-adepten is de Shoka Bell natuurlijk het neusje van de zalm.

€ 111.340?
Als ik dat soort geld had te besteden, dan werd het een Cord of een Auburn, iets duurder, maar dan heb je ook wat. Oude Moggie met JAP natuurlijk ook goed. Maar leuke opmerken, "diesel van VW", wel hybride natuurlijk. Zonder sjoemelsoftware, dat dan weer wel. Overigens vond ik het model met de tandemstoelen heel leuk. Soort ultrrraluxe Messerschmidt. Nou, ja, de auto-industrie blijft het proberen, da's mooi.

HvdK, 21 okt 2017 05:35

avatar

Mooi artikel uit de Süddeutsche Zeitung! Dank daarvoor!

"Das wäre für alle gut: Es gäbe weniger Autos auf den Straßen, sauberere Luft, belebtere Innenstädte." Vooral die "saubere Luft" spreekt me aan. We hebben werkelijk geen idee hoe smerig onze lucht in onze steden werkelijk is. Misschien in de natuur ook wel, gezien de recent geconstateerde insectensoorten-uitsterving.

Barkruk
Grinnik: Die barkruk met "trapaandrijving" is natuurlijk prima. Bij een bedrijf ergens in Amsterdam zag ik trouwens krukken met trapaandrijving gewoon aan de infobalie staan. Al wachtend of pratend pietsie aan conditie doen, gaaf toch?

HvdK, 21 okt 2017 05:44, bewerkt op 21 okt 2017 05:51

avatar

Ik doe even een zaterdagochtendberichtje

Deelfietsbedrijf FlickBike weg uit 'conservatief Amsterdam'
https://www.parool.nl/amsterdam/deelfietsbedrijf-flickbike-weg-uit-conservatief-amsterdam~a4520241/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

FlickBike heeft het helemaal gehad met Amsterdam, aldus "Vikenti Kumanikin, de Amsterdammer die FlickBike oprichtte. Volgens hem zijn deelfietsen de toekomst, maar staat Amsterdam niet open voor een dergelijk progressief concept."

Het is maar wat je progressief noemt. Ik zou zeggen eigen fietst eerst. Dat is het verleden en dient m.i. de toekomst te blijven. Opmerkelijk dat volgens de FlickBike statistieken* 65% van de gebruikers Amsterdammers. Met knotje, baard en laptop, naar de coffeeshop om te werken onder het genot van een latte?
* Ja ik weet het, je hebt leugens, grotere bedriegerijen en statistieken.

HvdK, 21 okt 2017 06:07

avatar

In parijs naast zo'n 3 baans file fietsen lijkt me ook geen alternatief dat ik dagelijks zou gebruiken. Bij lichamelijke arbied zuig je stoffen in je longen waar je lichaam geen raad mee weet ( kunnen niet worden afgebroken ) ronduit carcinogeen zijn of de aderen verstoppen ( fijnstof )

En die automobilisten....die hebben meestal nog een filter daartussen - de luxere zelfs van actief koolstof - en ademen stilzittend niet zo'n groot volume lucht in dat de natuurlijke filters (trilhaartjes) in je luchtwegen niet meer alles filteren.

En dat in een situatie waar over overzienbare tijd diesels die nu door verschillende fabrikanten niet meer worden ontwikkeld en niet meer zullen worden verkocht zullen verdwijnen, en na dat benzine wel zal volgen dergelijke vervuiling sterk zal verminderen.

Dan ook weer valt me op dat het gewoon maar een afgezet stuk weg is, en geen enkele investering in fietspad infrastructuur. Dat is naturlijk zo terug te draaien, en zal uiteindelijk ook wel gebeuren. ( vooral als de auto rijdende Parijzenaars te mondig worden en draagvlak verdwijnt ) Het ziet er meer uit als een politieke actie om te laten zien dat de politicus zogenaamd daadkrachtig is.

BOW, 21 okt 2017 09:29

avatar

Mocht u, waarde lezer, de bofkont zijn die Franse taal (nog) meester is dan hier een soms nogal knorrige Twitterdiscussie over het Parijse Pro-fiets=anti-autobeleid van Anne Hidalgo.

https://twitter.com/mariefugain1/status/903499205712293888/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.france24.com%2Ffr%2F20170904-reportage-paris-revolution-velo-reseau-express-pollution-hidalgo-cycliste-piste-cyclable

De Parijzenaars wisten wel van te voren wat hen te wachten stond, want toen zij dong naar het burgemeesterschap was ze heel duidelijk over haar plannen en nu voert ze die uit.

HvdK, 21 okt 2017 11:36