Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 29 september 2017 13:00 (2201 keer bekeken) 3Reacties

Gymles, datum LEL, David en syn felomobyl, noodstop met een velomobiel, Challenge Chamsin met tubeless velgen, Cruzbike Vendetta V20 teaser, houten model, Lego trike, fietsen verlengt het leven, 65-plusser gezocht, speed-pedelec diversen, keuzestress, herfsttreffen

Gymles

Mooi initiatief, Maia Mobiliteit (fb) laat de jeugd tijdens de gymles oefenen met ligfietsen.

Datum LEL

Voor alle zekerheid nog deze melding (staat verkeerd in de laatste Ligfiets&): de datum moet de 22e oktober zijn, en niet de eerder geplande datum op de 15e.

David en syn felomobyl

David, fietst dagelijks 40 km naar school en weer terug, heeft een item in 'Hea!' van Omrop Fryslân. David praat Nederlands, terwijl de verslaggever Fries delibereert, maar is, als niet-Fries, opmerkelijk goed te volgen.

Noodstop met een velomobiel

Saukki doet een onderzoek naar de remweg bij verschillende snelheden bij blokkerende rem. Hij gebruikt daarvoor een velomobiel, een Quest, wat al versleten banden, en een 'precisie meting'.
De startsnelheid is 20 km/uur en eindigt bij 60 km/uur. We kunnen wel verklappen dat de remweg groter is bij hogere snelheden, voor de rest: bekijk de video.
Opmerkelijk is dat de Quest rechtuit remt, terwijl één voorwiel blokkeert.
Wie, oh wie, gaat deze test uitvoeren op een open ligger.

Challenge Chamsin met tubeless velgen

Challenge heeft een aerodynamische tubeless-ready wielset (fb) voor de Chamsin. Ideaal voor racen of audax, en natuurlijk als je je Chamsin nog mooier wilt maken.

Cruzbike Vendetta V20 teaser

Cruzbike toont een teaser van de 2018 versie van de Vendetta V20. Volgens hen de gegarandeerd snelste fiets.

Houten model

Wouter heeft een fraai houten model (fb) van een gestroomlijnde ligfiets gemaakt. Blijkbaar gemodelleerd naar een Challenge Chico.

Lego trike

Een betaalbare en afbreekbare trike.

Fietsen verlengt het leven

Toegegeven, vorig week stond er ook al iets over. Er is nog meer bewijs (fb) gevonden. En voor de doorzetter is dit rapport van de Österreichischen Verkehrssicherheitsfonds oder Energieagentur.

65-Plusser gezocht

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) voert momenteel een onderzoek uit naar hoe fietsen veiliger gemaakt kan worden voor senioren. Voor dit onderzoek zoekt de RuG 65-plussers die fietsen.
Om communicatie tussen de jongere en de oudere fietser te vergroten wordt er gewerkt met (fiets-)verlichting. Het idee is dat door middel van lichtsignalen wordt getoond hoe hard de fiets gaat en de intenties van de berijder weergeeft, zoals afslaan. Hiervoor is er een fiets ontwikkeld met bijvoorbeeld een remlicht en een knipperlicht.
Het onderzoek zal plaatsvinden in de stad Groningen.
Iets voor 65-plus ligger?

Speed-pedelec diversen

Het rapport 'Speed-pedelec op de rijbaan' van het SWOV aangeboden aan de Tweede Kamer.
Het snelheidsverschil, op de rijdbaan, tussen de speed-pedelec en het gemotoriseerde verkeer is te groot. Anderzijds, rijdt de speed-pedelec op het fietspad, waar deze officieel niet mag komen, te snel voor het overige fietsverkeer.
Een oplossing zou zijn om de maximum snelheid voor speed-pedelecs in de gemeente terug te brengen naar 30 km/uur. Of, dat gemeenten fietspaden omzetten naar een bromfietspad. Hier is de Fietsersbond niet zo gelukkig mee.
Nog meer lezenswaardigs: opinie uit Almere.

Keuzestress

Wie voor zondag, 1 oktober, nog iets zoekt, moet eens even in de agenda kijken: drie toertochten, een wedstrijd in België en een ligfietstestdag.

Herfsttreffen

En niet te vergeten het volgend weekend: het Herfsttreffen. Ook de drie routes zijn al bekend.

Redactie

Reacties (3)

G

Speed pedelec is in praktijk niet vlot genoeg op de rijbaan. zowel qua kruissnelheid als qua optrekken. Volgt uit de regel dat het motorvermogen het trapvermogen 4x mag ondersteunen. Een HP scorpion rijdt geloof ik met 500W motor, een Stromer bijvoorbeeld met 1000W.

Nu is het ding sinds dit jaar een bromfiets en deze mogen elektrisch met een motor van 4000W rijden. Ergo: volgens mij is het allemaal niet zo ingewikkeld en rijden de speed pedelecs van nu gewoon met een te lichte motor. Staat er ergens dat er op een e-bromscooter geen trapaandrijving aanwezig mag zijn?

Of trappers op een bromfiets zinvol zijn is vraag twee; sinds die dingen op een gewone bromfiets niet langer verplicht gesteld zijn (1985), zijn er (vanzelfsprekend) niet veel brommers-met-trappers meer verkocht. Maar het mag wel (correct me if i'm wrong).

G, 29 sep 2017 17:19

avatar

Wat een raar argument dat 'snelheidsverschil', lijkt een beetje op 'ligfietsers zijn te laag'. Alsof auto's geen rem hebben en automobilisten ten alle tijden recht hebben op de maximale toestaande snelheid.

Christian

cnar, 05 okt 2017 12:32

nvanderwal

Het is zelfs erger. Het CBR adviseert rijinstructeurs om hun leerlingen in 30km zones te leren met het verkeer mee te rijden; dus 45 km/u.

nvanderwal, 05 okt 2017 17:00