Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 22 september 2017 13:00, bijgewerkt op 22 september 2017 20:20 (2758 keer bekeken) 5Reacties

Jules Verne, Genderneutraal, Speed-pedelecs, Stoeprand, Werknemers, Randbeschermer, Zomercompetitie, Knipperlicht, Open Dag, Ferrari, Binaire Orca, 3D, Ligfietstestdag

Wereld rond in 80 dagen

Even een waarschuwing voor de liggers: Mark Beaumont rijdt niet op of in een ligfiets.
Maar Mark heeft het wereldrecord 'rond de wereld fietsen' met maar liefst 44 dagen verbeterd. De 34-jarige duursporter uit Perthshire legde de route van ruim 29.000 kilometer af in 79 dagen.

Genderneutraal

Het kon niet uitblijven, na de genderneutrale aanduiding voor beroepen (doorstrepen maar: violiste of violist: het is violist), de genderneutrale kleding (hebben ze wel een punt), of aankondigingen (dames en heren), zijn ook de fietsen aan de beurt. Dus geen dames- of herenfiets meer. Het ziet er toch niet uit, die moedwillige variaties: rolbevestigend.
Nee, de meest voor de hand liggende fiets, is… de ligfiets, voor man en vrouw, jongen en meisje, gelijk van vorm. Wel voor een ieder een ander kleur, anders pak je de verkeerde fiets. Bijvoorbeeld roze voor… Oh, nee, dat kan ook weer niet. Mag blauw dan weer wel?
Draven we, of slaan we, niet door?

Gewone fiets naar ligfiets


Speed-pedelec diversen

"Uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt onder meer dat niet alle automobilisten even begripvol reageren op de speed pedelec.", zo staat te lezen in dit artikel van Omroep Gelderland. Of de gemiddelde automobilist meer begrip krijgt van de in hetzelfde artikel genoemde uitzonderingen op het weg-/fietspadgebruik, valt te betwijfelen...
Maar gelukkig wil minister Schultz richtingaanwijzers voor speed-pedelecs verplichten. Op die manier lijken ze weer net wat meer op die koekblikken op wielen, iets wat de acceptatie waarschijnlijk weer zal bevorderen!

Stoeprand, waarom?

De stoeprand verdeelt de weg in een gedeelte voor voetgangers en het overige verkeer.
Waarom ze er kwamen? Mogelijk ooit als bescherming van de voetgangers. Later werd het verboden voor voetgangers om zich op de weg te begeven tenzij bij bepaalde oversteekplaatsen (en kon de snelheid van het overige verkeer lekker omhoog).
Fietsers, maar ook rolstoellers, zijn niet echt blij met dit obstakel: bijna een kwart van de eenzijdige ongevallen betreft het een botsing met een stoeprand. Ook voor veel oudere voetgangers is de stoeprand ook nog eens een extra drempel om de weg over te steken.
Het afschaffen van de stoeprand lijkt in deze tijd voor iedereen een vooruitgang te zijn.

Fietsende werknemers leven langer

Het Belgische Metro verwijst in een artikel naar een studie die verschenen is in International Journal of Workplace Health Management. Hierin wordt (weer eens) bewezen dat fietsen gezond is. Eigenlijk geen echt nieuws dus. Je zou je haast gaan afvragen waarom de fietsers bij de overheid nog steeds zo vaak een ondergeschoven kindje lijken te zijn (t.o.v. de automobilisten). Of is het juist daarom? Want een fietser geniet natuurlijk ook langer van zijn/haar pensioen...

Bescherming tegen scherpe randen

Bij carbon- en glasvezelranden is een beschermrand noodzakelijk om te beschermen tegen de scherpe randen. Radical Design heeft een TPE - POM (ThermoPlastic Elastomers - Polyoxymethylene) gevulde randbeschermer.

Zomercompetitie Assen

Op zondag 24 september wordt er geracet op het Stadsbroek in Assen. De baan gaat open om 13:00 uur. Dan is er kort tijd om de baan te verkennen.

Op het programma staan:

13:00 Baan open en warm rijden
13:30 Snelle ronde, staande start.
14:30 Criterium, 45 minuten
16:00 estafette
16:30 sluiting, podium

Knipperlichtschakelaar

We hopen dat Erwin begrijpt dat hij waarschijnlijk een productielijntje moet gaan opzetten om aan de vraag te kunnen voldoen, nu zijn blogartikel hier in het vrijdagbericht verschenen is. Wellicht valt er met wat slim onderhandelen nog een goede deal te maken bij de diverse velomobielproducenten!?

Open dag InterCityBike

Op 22 oktober a.s. gaan bij InterCityBike te Dronten de deuren wagenwijd open (fb). Wie dit, na twee jaar, als officiële opening van het nieuwe bedrijfspand te laat vindt, die mag het als opening van het velomobielmuseum interpreteren.
Of het net zo druk en gezellig wordt als bij de Oliebollenrit van afgelopen jaar? We hopen het!

Sneller dan Ferrari

Toegegeven, niet helemaal zonder hulp, maar liggen doet 'ie wel!

Orca gaat digitaal

Deze Orca (fb) is uitgerust met binaire getallen.
De rijder blijkt een leraar te zijn: Thor Østergaard.

3D Print

Bij ICON Wheelchairs maakt men tegenwoordig onderdelen met behulp van een 3D-printer. Hun rolstoel 'Explore/Trailblazer', die veel weg heeft van een trike, is ontworpen voor intensief gebruik en om ermee offroad te gaan.

Maia ligfietstestdag

Op 1 oktober is er bij Maia weer een ligfietstestdag. De routes gaan over rustige wegen, dijkjes en fietspaden op het mooie Eiland van Dordrecht, langs de randen van de Biesbosch. De start is vanaf Maia Mobiliteit in Dordrecht.

Redactie

Reacties (5)

avatar

In Heerhugowaard is het voetgangersgedeelte langs een aantal rotondes zonder stoepranden aangelegd. Dit heeft als voordeel dat je de bij de haakse aansluitingen van de fietspaden op de rotonde de bochten kan afsnijden als er geen voetgangers in de buurt zijn. Je kan dus een min of meer vloeiende lijn volgen.

mango34, 22 sep 2017 20:31

Flevo-Whike

In Delft hebben ze bij het nieuwe station netzials bij de oude grachten de stoepjes langs het water weggelaten. https://petities.nl/petitions/veiliger-fietspad-langs-ns-station-delft

Op de een of andere manier zijn er mensen die dat eng of onveilig vinden. Blijkbaar rijden mensen nu makkelijker het water in.

Er was eens een tijd dat mensen hun fiets in de goot parkeerden en de trapper op de stoep lieten rusten, zo bleef de fiets staan, zonder standaard. Dat was uiteraard nog in de tijd dat ook fietssloten niet nodig waren. Ik zie het althans nu niet vaak meer gebeuren.

Flevo-Whike, 23 sep 2017 17:28, bewerkt op 23 sep 2017 17:30

avatar

"Sneller dan Ferrari"

Dat zal wel, maar dan toch liever deze:
https://www.youtube.com/watch?v=PAeyoSI81bo

Fietspad & Trottoir gelijkvloers?

Waanzinnig slecht idee. Treintje fiks raggende racefietsers wijken even uit voor een brave pedelec of twee naast elkaar rijdende scholieren et voilà stel voetgangers geveld.

"op de rotonde de bochten kan afsnijden als er geen voetgangers in de buurt zijn"

Die ene voetganger die er toen wel was tijdens die ietwat duistere vooravond is gewoon even het haasje bij de nieuwe fietsmode in Heerhugowaard. Nee, geachte Kees Schouten ik zie het niet zitten, ook al rijdt men hopenlijk en misschien iets voorzichter in de gebieden buiten de steden. In Amsterdam met bijv. 't scootervolk kun je beter alvast meteen je grafsteen bestellen, want wat ik daar aan idioot weggedrag meemaak, wilt u niet weten.

"Op de een of andere manier zijn er mensen die dat eng of onveilig vinden. Blijkbaar rijden mensen nu makkelijker het water in."

Lijkt me een heel logische menselijke reactie, dat men zich daar onveilig voelt. Ik vind ook de verdere argumentatie zeker steekhoudend. Ben benieuwd of die gemeente luistert.
Tschüß, HansNL

HvdK, 24 sep 2017 02:25

nvanderwal

Stoep en fietspad op gelijke hoogte is inderdaad een slecht idee; als het kan snijd ik ook hier een scherpe bocht via de stoep af en het geeft inderdaad gevaar voor voetgangers door fietsers/scooteraars die het recht van de sterkste spelen.
Zoek de logische wens van fietsers voor snelheidsbehoud niet in het gelijkvloers maken van stoep en fietspad, maar in het 'menselijk' maken van de boogstraal. Bij een subtiele bocht heb je snelheidsbehoud, bij een scherpe bocht is er de keuze tussen remmen en de stoep. Als het kan, kies ik vaak voor de stoep. Het is een menselijke wens om door te willen kunnen blijven fietsen.

nvanderwal, 24 sep 2017 10:09

avatar

En waarom moet zo'n stoeprand altijd zo donker zijn? Bij slecht weer volkomen onzichtbaar! Maak ze wit en dan de busstopplaatsen geel bijvoorbeeld. Zou er op gebakken kunnen worden of aangebracht.

MichielAdriaan, 26 sep 2017 12:45