Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2017: geen geluk voor HPT

Gepubliceerd op 16 september 2017 07:57, bijgewerkt op 16 september 2017 08:05 (663 keer bekeken) 0Reacties

Het is koud als de teams vroeg in de ochtend in de woestijn staan voor de World Human Powered Speed Challenge. Buiten dat lijkt het weer goed. Een beetje mist en niet teveel wind. Dé kans voor Aniek Rooderkerken van het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) om het record te breken.

Iris Slappendel praat met haar trainers na een voor haar teleurstellende run.

Iris Slappendel praat met haar trainers na een voor haar teleurstellende run.

In de eerste heat gaat ze van start. Vanaf 600 meter van de tijdmeting komt van een official het signaal dat de VeloX 7 op weg is naar de tijdmeting en dat ze snel gaat. De zenuwen lopen wat op. Als de kap van de VeloX 7 eraf gaat ligt een zichtbare vermoeide Rooderkerken in de fiets, ze heeft duidelijk veel gegeven. Op de SRM zit ze dicht bij het wereldrecord, 120 kilometer per uur. Ze is opnieuw sneller dan het Nederlandse record dat al jaren in handen is van Ellen van Vugt. Het is alleen nog niet zeker of ze niet meer dan de toegestane wind heeft gehad. De tegenslag is groot als de officiële resultaten bekend worden gemaakt. Ze is de snelste vrouw dit jaar met 119,48 kilometer per uur, maar er is teveel wind gemeten. Nog altijd heeft Rooderkerken geen run kunnen maken met de toegestane windsnelheid. Het gezicht van haar spreekt boekdelen. Ook in de avond lukt het haar niet. Ze heeft veel tegenwind en de snelheid blijft achter.

Todd Reichert praat met de Italianen over de Taurus.

Todd Reichert praat met de Italianen over de Taurus.

Haar teamgenoot Iris Slappendel daarentegen heeft steeds een ‘legal run’. En in de ochtend rijdt ze net wat sneller dan eerder deze week, 111,25 kilometer per uur. Slappendel kampt echter met een ander probleem. Ze kan de communicatie van uit de volgauto niet horen en haar gegevens verschijnen niet op de monitor. Zwaar gefrustreerd stapt Slappendel uit de VeloX 7. Ze weet dat ze net zo hard als Rooderkerken moet kunnen fietsen, maar omdat ze niet precies weet waar ze moet versnellen lukt het haar niet. Met man en macht zoeken de technici naar de oplossing. Die kan helaas ’s avonds niet getest worden, want ze heeft geen startplek kunnen bemachtigen.

Ook Barbara Buatois kampt met tegenslag. Opnieuw kan ze niet met de nieuwe Varna Camera Bike starten, zelfs niet na zes pogingen. Tot overmaat van ramp lukt het haar evenmin te kwalificeren met de Varna Tempest, de oude recordfiets. De reddende engel is Todd Reichert. De wereldrecordhouder is even op bezoek en helpt Buatois met starten. In de avond gaat Buatois wel goed van start. Ze haalt ruim 101 kilometer per uur. Ietsje langzamer dan gisteren, het is in ieder geval een geslaagde run.

Calvin Moes komt aan bij het vangteam.

Calvin Moes komt aan bij het vangteam.

Bij het team van Liverpool gaat het ook niet helemaal soepel. Er zijn wat mechanische problemen en de mannelijke rijder Ken Buckley valt met de Arion 3. Daardoor kan Yasmin Tredell niet heel goed rijden. Haar snelheid blijft achter, maar door de goede run in begin van de week staat ze nog wel voor Slappendel. Ellen van Vugt doet gewoon wat ze eigenlijk altijd doet: een goed resultaat neerzetten. In de ochtend rijdt ze 106 kilometer per uur, door de wind 's avonds is haar avondrun wat trager.

Shinsuke Kouzai rijdt verrassend snel.

Shinsuke Kouzai rijdt verrassend snel.

Wie wel heel hard gaat is Calvin Moes. Zowel in de ochtend als de avond haalt hij bijna 128 kilometer per uur. Zijn doel is de snelste dit jaar te zijn en dat lijkt hem te lukken. Al komen Andrea Gallo en verrassend genoeg Shinsuke Kouzai al aardig in de richting. Kouzai heeft zich pas gisteren weten de kwalificeren, maar haalt nu al 118 kilometer per uur. De Super Ketta 162, waarmee de Japanners vorig jaar ook reden, is een snelle fiets. Zelfs als die zo gehavend als nu het geval is. Gallo rijdt in de ochtend 122 kilometer per uur. Ze hebben wat problemen met de Taurus, een van de mooiste fietsen die dit jaar aanwezig zijn in Battle Mountain.

Hoewel er snel gereden wordt, is het voor veel teams nog niet naar tevredenheid. De wind is overal het algemeen niet de grootste boosdoener. Het is vaak ook vochtig en nu koud. Dat zijn niet de ideale omstandigheden. Tegelijk is het weer veel beter dan aan het begin is voorspeld. Alle hoop is nu gevestigd op zaterdag. Dan zijn de weersverwachtingen goed. Battle Mountain laat zich weer van zijn beste kant zien, spannend tot het laatste moment.

Redactie

Reacties (0)