Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2017: kwalificeren met een wereldrecord

Gepubliceerd op 12 september 2017 00:29, bijgewerkt op 12 september 2017 00:32 (546 keer bekeken) 0Reacties

Veel gespannen gezichten op de maandagochtend in Battle Mountain. De kwalificaties gaan beginnen en dat is altijd weer een bijzonder moment. Hier hebben de teams een jaar voor gewerkt, de een wat meer dan de ander. Nu is het moment van de waarheid.

Het weer zit mee, al vroeg in de ochtend is het al lekker warm. De wind is nog even weg. Als eerste mag John Mumme, een handiker, starten voor de sprint met zeshonderd meter aanloop. Hij rijdt meteen een wereldrecord met ruim 44 kilometer per uur. Beter kan de week niet beginnen. Indruk maakt Andrea Gallo van het Italiaanse studententeam Poilcumbent. Ze rijden met een nieuwe fiets, de Taurus. De start is voorbeeldig en Gallo rijdt strak. Met ruim 105 kilometer per uur is hij net niet de snelste rijder van de ochtend. Dat is Calvin Moes in de Eta Prime. Hij haalt bijna 110 kilometer per uur. Dat na een val bij de start.

Andrea Gallo op de SR305

Andrea Gallo op de SR305

Moes is zeker niet de enige die valt. Barbara Buatois valt onder andere ook. Niet veel schade, wel even een kleine knauw. Maar ook Buatois rijdt netjes. Ze is echter niet de snelste vrouw, dat is Yasmin Tredell in de Arion 3 van het team van Liverpool met 93,39 kilometer per uur. Het gaat spannend worden bij de vrouwen, dat is duidelijk. Ellen van Vugt gaat helaas niet zo goed. Haar start is slecht, heel ongebruikelijk voor haar heeft ze heel veel meters en een paar herstarts nodig om weg te komen. Maar zo gaat het soms nu eenmaal in Battle Mountain. Ook ervaren rijders hebben soms aanloopproblemen.

Voor het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) is dat nog even wennen. De teamleden hebben een gezonde spanning, hun lichaamstaal laat dat goed zien. Aan hun manier van werken zie je het niet. Heel gedisciplineerd gaan ze te werk. Zelfs als ze minder tijd hebben om de fiets voor de tweede rijder klaar te maken weten ze op tijd bij de start te staan. Het is een enorm team, maar niemand loopt elkaar in de weg en ze geven elkaar de ruimte. Dat is mooi om te zien.

De VeloX 7 gaat van start.

De VeloX 7 gaat van start.

Helaas gaat de start van Iris Slappendel, die als eerste mag kwalificeren in de VeloX 7, niet zoals gehoopt. Ze valt bij de start. De schade valt mee en al snel staat de fiets weer op de baan en is ze goed weg. Ook bij het vangteam valt Slappendel. Allemaal bij lage snelheid, dus het valt allemaal mee. Het is wel even slikken, het team herpakt zich direct. Bij Aniek Rooderkerken gaat de start gelijk goed. De wind is wel behoorlijk toegenomen en dat is te merken. Een tegenvaller voor het team is de snelheid. Zowel Slappendel als Rooderkerken zijn officieel te langzaam om te kwalificeren voor de lange afstand, ze halen 66,6 respectievelijk 68,41 kilometer per uur. De rensters zelf zijn alles behalve tevreden natuurlijk. Een technisch mankement lijkt een oorzaak te zijn.

Gelukkig voor het Nederlandse studententeam mogen ze toch de lange afstand rijden. De organisatie heeft namelijk besloten dat vanavond de twaalf snelste rijder toegelaten worden. Vanavond gaat alleen Rooderkerken van start, dat komt omdat er alleen nog plek in de tweede heat is. Om in aanmerking te blijven komen voor de volledige afstand moeten ze nu wel harder dan 70 kilometer per uur rijden. De kans dat dat gaat lukken is groot. Hopelijk weten ze de problemen op te lossen. Want het record is nog ver weg.

De week is ook nog lang. En iedereen is blij dat het nu echt is begonnen. Hopelijk volgen meer wereldrecords.

Redactie

Reacties (0)