Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2017: het gaat weer van start

Gepubliceerd op 09 september 2017 08:49, bijgewerkt op 09 september 2017 08:51 (608 keer bekeken) 0Reacties

Orkanen razen over de zuidelijke staten van Amerika en richt daar veel ellende aan. In het Noord-Westen is daar niets van te merken. In een klein plaatsje in de staat Nevada is daar een andere soort tornado op komst. Teams van over de hele wereld komen naar Battle Mountain om mee te doen met de World Human Powered Speed Challenge, zoals de recordraces officieel heten. Maandag de 11e gaat het echt van start, langzaam nemen de teams het dorpje even over voor een weekje.

Een van de eerste teams die aankomt is het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) van de studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam. Bij het hotel staan al drie enorme kisten met alle spullen. Het is ongelooflijk wat het team allemaal over laat komen om de race tot een goed einde te brengen. Om te wennen aan de hoogte zijn de renners met de trainers en een techneut al een week eerder de oceaan overgestoken. Voor het hotel is het weer een hartelijk weerzien. Ook wordt kennis gemaakt met de organisatoren en Paula Tomera, de vrouw die lokaal alles regelt voor het evenement. De studenten gaan gelijk van start en richten in het civic center de werkplaats in. Ze hebben er zin in.

Andere teams laten op social media weten dat ze onderweg zijn, de Engelse Natasha Noir is al wel aanwezig. Zij reed twee jaar geleden voor het team van Liverpool, nu gaat ze voor het record met een open ligfiets. Volgend jaar hoopt ze in een fiets met stroomlijn te rijden. Voor Liverpool rijden dit jaar Yasmin Tredell die vorig jaar al imponeerde en Ken Buckley. Waar HPT zich puur richt op het vrouwenrecord, mikt Liverpool nog altijd op twee records.

Vrouwen zijn dit jaar goed vertegenwoordigd. Want naast de twee Britse vrouwen en Aniek Rooderken en Iris Slappendel die voor HPT rijden, zijn ook Ellen van Vugt en Barbara Buatois aanwezig. Van Vugt zal waarschijnlijk niet echt een serieuze kandidaat zijn dit jaar, zij richt zich meer op de lange afstanden. Dat Buatois na twee jaar afwezigheid weer meedoet is groot nieuws. Ze gaat voor het eerst in een fiets met camera rijden. Georgi Georgiev heeft namelijk een nieuwe Varna ontworpen. Het wordt dus echt een spannend jaar met de vrouwen.

Grote afwezige is Todd Reichert, die het mannenrecord stevig in handen heeft. En dat zal hij na dit jaar ook behouden. Want echte concurrenten zijn er niet. Zowel Liverpool als het Italiaanse Policumbent mikken op het Europese mannenrecord dat nu nog op naam staat van Sebastiaan Bowier. Uit Frankrijk zal er geen concurrentie komen, het team van Annecy is nog bezig met de Altair 6 en het trainen van de vervanger van Aurelien Bonneteau.

Voor het eerst doen de studententeams uit Mexico en Australië mee. Iedereen is benieuwd hoe zij zullen gaan presteren. Net zo vertrouwd als het HPT zijn de studenten van de universiteit van Toronto. Zij nemen onder andere de Eta Prime mee. Ongetwijfeld zullen ze mooie resultaten laten zien, de kans dat zij het wereldrecord gaan rijden is minimaal. Maar goed, meedoen is belangrijker dan winnen. Dat geldt ook voor de individuele rijders. Helaas is Cygnus afwezig. De kosten om naar Amerika te komen zijn te hoog. Ze zullen gemist worden.

Ondanks het ontbreken van een aantal teams zullen de races in Battle Mountain opnieuw spannend worden. Het wordt echt het jaar van de vrouwen en het is te hopen dat het record uit 2009 wordt verbroken. Je zou kunnen denken dat het haast niet anders, maar in Battle Mountain is er geen enkele zekerheid. Gelukkig maar misschien.

Redactie

Reacties (0)