Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 25 augustus 2017 13:00, bijgewerkt op 25 augustus 2017 20:36 (2024 keer bekeken) 11Reacties

Ligfietstestdag, fiets van cellulose, fiets vs. file, 2heels4france, fietstelweek, fiets en velomobiel, WK HPV in Groot Brittannië en tenslotte verboden voor fietsers.

Ligfietstestdag

Nog nooit op een ligfiets 'gezeten'? Zondag 27 augustus kun je bij Maia ligfietsen te Dordrecht diverse merken en typen uitproberen.

Cellulose fietsen in de toekomst?

Houtpulp, cellulose nanofiber, zou wel eens staal kunnen vervangen voor e-auto's, om deze lichter te maken (vanwege de zware accu's).
Zou het niet een goed idee zijn, om ook fietsen met dit materiaal uit te voeren? Met dank aan Ivo voor de link.

Fietsen voor alles

Op de Correspondent staat een interessante serie over fietsen en ander verkeer: fiets vs. file. Er komen trouwens ook bananen ter sprake...!!!

Radfahren

Moderator Michael Sahr is onderweg met een ligfiets, en ontmoet interessante fietsers in het programma op de ZDF: Radfahren. Bijvoorbeeld de 95-jarige Anton Plank, die meer dan 110.000 kilometer met de fiets heeft afgelegd. Wacht niet te lang met het bekijken van dit programma, want het is maar een beperkte tijd beschikbaar...

4.000 km met een velomobiel

Michael Römmling was één van de deelnemers aan 3Wheels4France. De SWR (Südwestrundfunk) heeft deze week een programma gewijd aan de rit en de velomobiel van Michael.

Jammer dat dit soort programma's op de Nederlandse zenders niet te vinden is. En dan niet die zenders met alleen maar product placement (sluikreclame!).

#3w4f

Maar om nog even bij 3Wheels4France te blijven: wie een paar minuten over heeft kan een stukje meerijden met Harry.

Andere datum LEL

Op verzoek is de LEL (Lelystad-Enkhuizen-Lelystad) verplaatst naar een week later.
Dus NIET op 15 oktober zoals oorspronkelijk vermeld maar op 22 oktober 2017.

Paarden en ligfietsen

Eens in de zoveel tijd is dit een terugkerend item: paarden en ligfietsen/velomobielen.
Deze keer eens vanuit een ander gezichtspunt. Lees vooral ook de reactie van Marjon onder het artikel.

Verboden voor…

honden en (om) fietsen (fb) (mee te nemen). Wie neemt zijn/haar fiets mee het toilet in?

Trompe-l'oeil

Kale muren kan je interessant maken door het een kleurtje te geven of er een bedrieglijk realistisch schilderij op te maken. En dan het liefst zo'n vrolijk tafereel.

Fietstelweek

Erwin van Tante Lies is fietspanellid van de Fietstelweek.

Fietsers sporen niet

Dat wil zeggen, ze hebben regelmatig problemen met kruisende spoorrails. In dit filmpje is dit duidelijk te zien.
Uit onderzoek van de universiteit van Tennessee is gebleken dat op deze plek zo'n 0,4% van de fietsers in de problemen kwam bij het oversteken van de spoorlijn. Omdat zich (gelukkig) in geen enkel geval (van de 53 ongelukken in 2 maanden) echte schade aan fiets of mens voordeed, werden deze incidenten ook niet bij de autoriteiten gemeld.
Pas nadat dit onderzoek eerder dit jaar werd gepubliceerd, kwamen de verantwoordelijken achter het bestaan van dit probleem. Nadat met een vrij simpele ingreep (kosten: $5000) de hoek met het spoor van 30° naar 60° werd vergroot, nam het aantal incidenten snel af.

Twee maal HP in GB

Voor wie toch al naar de HPV Worldchampionships op 13, 14 en 15 juli (fb) gaat, kan de competitie van de British HP Flying Club (fb) gelijk meepakken.

Aeolus

Veel aandacht in het Noordhollands Dagblad voor Racing Aeolus, racen tegen de wind in (fb).

Redactie

Reacties (11)

G

En niet geheel onbelangrijk: zondag vindt het jaarlijkse uitje voor alle ligfietstandemrijders plaats.

Na Almere, de Bilt, Zwaag, Putten, Rotterdam, Dussen, Nijeveen en Peize strijkt het collectief dit jaar neer in het immer rustieke Vijfhuizen (bij Haarlem) voor een fraaie ronde door het zuidwestnoordhollandse land.

Tijdige aanmelding bij Sjoerd vergroot de kans op voldoende koffie en gebak.

G, 25 aug 2017 13:27

Jo2p

Paarden en ligfietsen. Om de een of andere reden kan ik nooit reageren op die blogs. Als een paard met ruiter niet tegen het verkeer bestand zijn op de openbare weg, dan horen paard en ruiter daar niet thuis. Zo simpel is het. Erg makkelijk om maar weer de VM'er een soort van schuldgevoel aan te kletsen. Hoe doen de ruiters dat met auto's (ook in allerlei kleuren en vreemde vormen), brommers (vreemde vorm en veel lawaai), motoren (hoe harder hoe beter (mijn ervaring met motorrijders) en met veel geluid). Tegenkomen is nooit een probleem, je kunt dan al oogcontact leggen op grote afstand. Het probleem zit dus in achterop komen. Even serieus, vanaf 100meter(!) gaan roepen of je er langs kan, ik heb beslist geen piepstemmetje, maar honderd meter ga ik niet overbruggen, laat staan dat de ruiter daar op reageert. Dus dat zal 10 meter worden en dan nog. En dan maar hopen dat er geen oordopje in dat oor zit voor die mobiel waar maar geen afstand van kan worden gedaan. Uiteraard passeer ik met een ruime boog en ook dat is soms al erg gevaarlijk, omdat de vm'er dan op de tegenliggende verkeersstrook moet gaan rijden voor best wel een lange tijd. Begrijp me goed, ben geen paarden hater of zo, maar op deze manier iets in het verkeer proberen af te dwingen gaat echt niet werken. Als een paard schrikt van gekleurde bewegende vlekken of ongewoon geluid, dan hoort dat paard gewoon niet op de openbare weg. En dan hebben we het nog niet gehad over wat moeder natuur voor verrassingen aan kleuren, vlekken en geluiden in petto heeft.

Jo2p, 25 aug 2017 17:26

WimH

Een ruiter te paard en een koetsier (met een paard voor de koets) hebben veel oudere rechten om zich op de openbare weg te begeven dan een fietser of een automobilist.

Zelfs in deze snelle wereld zou het zo moeten zijn dat we rekening houden met de dieren die zich in het verkeer begeven. Denk bijvoorbeeld ook aan hulphonden.

Uiteraard moet een ruiter/koetsier wel bekwaam zijn.

WimH, 25 aug 2017 17:44

avatar

Heb ervaring met ontmoetingen met paarden (ruiters/menners). Contact verloopt meestal goed. Afgelopen zondag echter niet. Zie in de verte een amazone met fietsbegeleiding naderen. Op mijn zwaaien en naar mijn fiets (alleweder) wijzen wordt niet gereageerd. Ik stop met trappen, laat de fiets uitrollen en blijf zwaaiend tevergeefs aandacht vragen. Paard ontdekt me, schrikt, zet aan, valt met amazone. Ruim voor hen sta ik stil te wachten op wat komen gaat. Beiden staan weer snel op de benen. Amazone begint mij uit te leggen dat haar paard/paarden zulke voertuigen niet kennen en dat ik daar rekening mee moet houden. Dat ik geen reactie kreeg op mijn gezwaai en dat ik ruim voor haar stil stond, komt niet echt bij haar binnen. Ik heb haar maar niet meer gevraagd of ze wist dat ze gebruik maakte van het snelfietspad langs de Zuidwillemsvaart tussen Den Bosch en Veghel. Als ruiter zou ik niet kiezen voor een speciaal aangelegd snelfietspad.

CCGimmick, 25 aug 2017 19:37

Roodpetje

Ik zie ook een ligfietser de foto's maken bij de Fietstelweek ;)

Roodpetje, 25 aug 2017 22:26, bewerkt op 25 aug 2017 22:26

Jo2p

Een ruiter te paard en een koetsier (met een paard voor de koets) hebben veel oudere rechten om zich op de openbare weg te begeven dan een fietser of een automobilist.
Zo werkt het helaas niet in de praktijk noch in de wet. Vroeger hadden paarden ook oogkleppen op zodat het alleen kon zien wat voor het paard was. Tegenwoordig zie ik die niet meer als deze dieren op de openbare weg lopen.

Uiteraard moet een ruiter/koetsier wel bekwaam zijn.Als een paard schrikachtig is kan ook een bekwaam ruiter/koetsier die 1hp niet in bedwang houden als het paard ergens van schrikt.

Jo2p, 25 aug 2017 22:48

nvanderwal

Dag Joop,
Zou je geen auto kopen, zeggen dat ligfietsen levensgevaarlijke dingen zijn en een vlaggetje moeten?

nvanderwal, 26 aug 2017 07:41

WimH

@Joop:
Een ruiter/koetsier die bekwaam is, is zeer wel in staat om die ene pk in bedwang te houden. Zelfs een vierspan hoeft geen probleem te zijn voor een ervaren koetsier.

Oh ja, paarden die in een aanspanning lopen (voor een koets) dragen 9 van de 10 keer nog steeds oogkleppen en vaak ook nog oordoppen vanwege het enorme lawaai dat al dat snelle verkeer tegenwoordig maakt ;-)

WimH, 26 aug 2017 13:52

Jo2p

@Niels,
Heb ik al, en die is gevaarlijker dan een velomobiel. Vlaggetje kost energie, geeft het verkeerde signaal (klein kind) en heeft geen zin omdat de automobilist vaak van mening is dat hij/zij eerst moet zijn en als het te langzaam gaat dan toeteren ze omdat 30km/u niet hard genoeg gaat.

@Wim,
Ik heb het helaas ook anders gezien, het blijven dieren met een eigen wil.
Kennelijk leef ik in de omgeving waar nummer 10 van kracht is. Oordoppen heb ik nog nooit kunnen controleren, zo dichtbij ben ik nog niet geweest ;-).

Jo2p, 26 aug 2017 23:07

avatar

Video Radharhen : Wacht niet te lang met het bekijken van dit programma, want het is maar een beperkte tijd beschikbaar...

Dat valt nogal goed mee : Video verfügbar bis 20.08.2022, 09:03

stradaatje, 30 aug 2017 22:53, bewerkt op 30 aug 2017 22:54

Oliver

@stradaatje: vandaar dat we het er even bij hebben gezet... ;-)

Oliver, 01 sep 2017 11:44