Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Nieuwe WHPVA regels vlakheid wegen voor recordpogingen

Gepubliceerd op 12 augustus 2017 13:29, bijgewerkt op 12 augustus 2017 13:39 (919 keer bekeken) 6Reacties

De World Human Powered Vehicle Association is van plan om de regels met betrekking tot de vlakheid van de wegen waar records op gereden kunnen worden aan te passen.

De World Human Powered Vehicle Association (WHPVA) is van plan om de regels met betrekking tot de vlakheid van de wegen waar records op gereden kunnen worden aan te passen. Omdat een perfect vlakke weg niet bestaat is in de regels voor het zetten van records een grens bepaalt hoe "steil" een weg naar beneden mag lopen. Dit is de hele kleine waarde van 2/3%. Ondanks dat dit een hele kleine waarde is, zorgt dat bij de hoge snelheden waarmee de huidige records gereden worden voor een gravitatie bonus (sommigen noemen dat doping). Deze bonus is nu groter dan het vermogen wat een e-bike mag hebben.

Er is in de wereld maar één weg bekend die precies binnen deze tolerantie valt: Dat is de weg bij Battle Mountain waar de huidige snelheidsrecords worden verreden. Dat betekent dus dat er maar één plaats op de wereld is, waar het mogelijk is om een wereldrecord te rijden. Behalve de wens om te komen tot een "Pure Human Power" record (in tegenstelling tot de "Gravity Assist" records van Battle Mountain) bestaat ook de wens om het mogelijk te maken om op meer plaatsen een wereldrecord te rijden.

Het Record Commitee (RC) van de WHPVA heeft lang gediscussieerd om tot regels te komen die eerlijk en eenvoudig zijn. In augustus is er nog mogelijkheid om wijzigingen in het voorstel aan te brengen,daarna zal er in september over gestemd worden, waarna de reglementen met ingang het nieuwe seizoen (dat in november begint) van kracht zijn. Of niet als een meerderheid tegenstemt.

Wat het RC wil weten is of we in onze opzet geslaagd zijn. Zijn er wegen (in Nederland) die aan deze eisen voldoen en wat vinden jullie van het voorstel “Slope Rule Change”?

Rekenvoorbeeld
De zwaartekracht levert een vermogen van mgv, waarbij m de massa is, laten we zeggen 100kg, g de gravitatie constante (ongeveer 10 m/s^2) en v de daalsnelheid. Bij een snelheid van 144 km/h = 40m/s daal je bij een hellingspercentage van 2/3 %  40 * 2/300 =  4/15 m/s
Het vermogen is dan 266 W. Dat is dus meer dan een e-bike mag leveren.

Frequently Anticipated Questions
Wat gebeurd er met de oude records? Die blijven bestaan in de "Gravity Asist" Categorie. Wie mogen er over dit voorstel stemmen? De vertegenwoordigers van de nationale verenigingen. Voor de NVHPV is dat Toni Cornelissen.

Meer weten?
Alle details vind je in het voorstel Slope Rule Change (pdf)

Redactie

Reacties (6)

avatar

Beetje jammer dat ze gewacht hebben tot BM een groot evenement geworden is voordat ze hier iets aan willen gaan doen. Voor mij is het wel heel erg dubbel. Puur gekeken naar de regelgeving ben ik voor de veranderingen, maar aan de andere kant is dit waarschijnlijk het einde van een evenement waar jarenlang aan gewerkt is door vrijwilligers die erg veel betekend hebben voor onze sport. Een moeilijke beslissing, maar persoonlijk weegt voor mij het belang dat er op meerdere plekken in de wereld recordpogingen gedaan kunnen worden zwaarder. Alleen de snelheid zal iets lager zijn. Aerovelo/Tod zal richting de 120 gaan verwacht ik. De rest zal blij zijn als ze de 110 voorbij komen. Ons team zou met deze nieuwe reglementen best wel eens kunnen verrassen !!

Jan-van-Steeg, 12 aug 2017 17:55

Raketfiets

Raketfiets, 12 aug 2017 22:26

MaartenSneep

Wat hier ook meespeelt is dat Battle Mountain onder de IHPVA valt, en dit voorstel van de WHPVA komt. Ik denk dat de races in Battle Mountain gewoon doorgaan, maar dat voor de nieuwe records elders mogelijkheden ontstaan.

Wordt nog lastig uitleggen als je een record gereden hebt waarom 120 km/uur toch beter is dan de 144 van nu.

MaartenSneep, 12 aug 2017 23:42

avatar

Ik denk dat de Afsluitdijk wel voldoet aan de gewenste vlakheid. Als je de naam Afsluitdijk anders interpreteert dan kan hij gebruikt worden voor wedstrijden. Alleen jammer dat de luchtdruk hoger is dan in Battle Mountain en dat het waarschijnlijk veel teveel waait.

mango34, 13 aug 2017 09:25

m66roepers

Vandaag de Afsluitdijk gedaan. van Den Oever naar Zurich (tegen de verwachting in wind tegen dus, maar het was niet teveel wind en de temperatuur was aangenaam), maar de Afsluitdijk is niet volkomen vlak omdat bij Breezanddijk en monument, de fietsroute omhoog gaat. Heb je uitzicht over de Waddenzee en op Texel. Dat vond ik vandaag leuk, maar recordracers kunnen beter de autosnelweg nemen. Dat zal wel weer veel voeten in de aarde hebben, als het al gerealiseerd kan worden. Ook de fietsroute wordt gebruikt. Ik verbaasde mij over al die windmee-fietsers (wind-assist). Plannen die er op en gaan ze per auto terug, of fietsen ze gewoon weer terug?

m66roepers, 13 aug 2017 23:15

RaptoBike

Slecht voorstel in mijn optiek en een illusie om te denken dat er nu opeens allemaal banen of wegen zullen zijn voor records. Er zal ergens een nieuwe weg gevonden worden die net binnen de regels past. Die zal voor de meeste teams net zo lastig te bereiken zijn.

Verder vind ik het artikel niet op alle punten correct. De link naar doping leggen is jammer en past niet. Daarnaast zijn er meerdere plekken te vonden met dit profiel. De slope regel kwam voort uit de originele plaats. De 305 is gewoon een meer optimale variant daarvan. Met de nieuwe regels zal het net zo gaan. Iemand vindt dat stuk weg in Pakistan, die ovaal op 1800 meter hoogte of een andere optimale locatie en het spel begint van voor af aan.

Dus in antwoord op de vraag : voorstel dat volledig het beoogde doel zal missen en daardoor alleen maar meer onduidelijkheid brengt. Als we nou eens met zijn allen zouden focussen op het mooie evenement dat er is en veel positieve publiciteit oplevert voor Human power. Is dat niet een beter idee?

RaptoBike, 16 aug 2017 00:46, bewerkt op 16 aug 2017 00:47