Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 28 juli 2017 13:00 (2823 keer bekeken) 3Reacties

Fietssnelwegen, speed-pedelecs op fietspad, Challenge nieuws, Finnish Recumbent Championships, geen mango's, heuvelmijder, roltest Shredda's, verboden voor velomobielen, allerlei tandems

Fietssnelwegen zeer voordelig

Fietssnelwegen leveren meer op aan gezondheidsvoordelen op dan de aanlegkosten, berekende de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Zelfs als er per dag slechts 600 fietsers de snelwegen gebruiken, is de winst door de uitgespaarde gezondheidskosten dub­bel zo groot als de bouwprijs. Bij dagelijks 4.400 gebruikers is de winst tien tot veertien keer groter. ‘En dan waren we nog heel voorzichtig in onze aannames’, zegt Jurgen Buekers.
De impact van kortere files, minder geluidsoverlast en gereduceerde CO2 werd niet eens in rekening gebracht.
En dan staat er ook nog een link naar de Fietser leeft langer en langer gezond.

Toeval of niet, kampeerwijzer recenseert het boek Bikenomics - How bicycling can save the economy: elke mijl afgelegd op een fiets levert 42 dollarcent op, elke mijl afgelegd met een auto kost de Amerikaanse samenleving 20 cent!

Nog meer lezen over fietssnelwegen? Sneller en veiliger fietsen van stad naar stad. Hoe regelen we dat?

Speed-pedelecs weer op fietspad?

D66 in de gemeente Almere wil dat de gemeenten zelf mogen beslissen of speed-pedelecs weer het fietspad op mogen.
In het lijstje met foto's, in het artikel, komen we weer een bekende tegen.

Challenge nieuws

Challenge heeft een nieuw ontwikkelde carbon neuspijp voor de BB86. De prijs is ongeveer € 250.

Finnish Recumbent Championships

Op 5 en 6 augustus vinden de Finnish Recumbent Championships in Nokia plaats. Nog een filmpje voor de sfeer.

Geen mango's

Deze pepers en druiven lijken echt wel op velomobielen en een gestroomlijnde tweewieler (fb).
De foto's zijn gemaakt door Irene (fb).

Heuvelmijder

Sven-Göran mijdt liever de Glumslöv-heuvels tussen Landskrona en Helsingborg (Zweden).

Roltest Shredda's

Saukki vermoedt dat de nieuwe Shredda's langzamer zijn dan zijn oude Shredda's, en doet daarom een roltest.

Verboden voor velomobielen?

In Polen, in Jaroslawice om precies te zijn, staan deze verbodsborden voor bakfietsen (fb). Zijn velomobielen nu hier ook verboden?

Allerlei tandems

Auke vroeg of men vreemde tandems (fb) wilde posten.
Met veel respons:

Redactie

Reacties (3)

avatar

Andere inzichten over de fiets zijn op dit moment als een serie te lezen op De Correspondent, zoals dit artikel: https://decorrespondent.nl/7116/door-deze-fietsprofessor-kijk-je-voor-altijd-anders-tegen-het-fileprobleem-aan/748226585700-3d826dc2 En als de Fietsersbond gaat luisteren naar deze stedenbouwkundige dan kunnen we straks geen van allen meer fietsen: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/stedenbouwkundige-hekelt-fietscultuur/ Overigens is niet alleen de Gemeente Almere van mening dat speed pedelecs weer op het fietspad mogen: http://www.gelderlander.nl/arnhem/snelle-e-bikes-moeten-van-gelderland-toch-op-het-fietspad~ad257b8c/

Belle, 31 jul 2017 21:20, bewerkt op 31 jul 2017 21:21

avatar

De bereikbaarheidsproblematiek wordt onlosmakelijk gekoppeld aan de Randstad. Qua oppervlak is de Randstad minder dan éénderde deel van Nederland, maar er gaat wel alle aandacht naar uit. Komt nog eens bij dat een beetje bedrijf in Nederland vindt dat die in de Randstad gevestigd moet zijn, waardoor de bereikbaarheid nog minder wordt. Vervolgens is het core business voor stedenbouwkundigen om daar iets mee te doen. En de bereikbaarheid buiten de Randstad neemt parallel aan deze business af, omdat het niet meer rendabel begint te worden er nog in te investeren. Zo wordt Nederland één grote bak aan onbereikbaarheid.

Nico-on-trike, 03 aug 2017 13:34

G

De Randstad mag eenderde van het NL oppervlak omvatten, het (dunbevolkte) Groene Hart is daar een aanzienlijk deel van met inbegrip van streken als de kustlijn (ex Westland), de Bollenstreek, de Haarlemmermeerpolder, Midden-Delfland, Kaag/Braassem/Nieuwkoop, etc. Blijft over 7 miljoen inwoners op 10% oppervlak (nattevingermodus).

Bedrijven willen zich daar niet vestigen (if at all) omdat leuk Randstad, maar vanwege arbeidskrachten, klanten, partners etc. Niet geheel onlogisch. Fijne fietsroutes zijn dan ook bijzonder zinvol en lonend in een drukbevolkt gebied, dat kan ik mij geheel indenken.

Terzijde, hier een overzicht van (Nederlandse) fietssnelwegen (Goudappel Coffeng). http://www.fietssnelwegen.nl/index.php?m=2
Verre van een Randstedelijk privilege.

G, 04 aug 2017 12:23