Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 21 juli 2017 13:00, bijgewerkt op 24 juli 2017 10:57 (3102 keer bekeken) 0Reacties

Snelste, lijkt op een auto, beslaat (niet meer), 3W4F, kraakt, (r)evolutie, le Toer, gespot, veroordeeld, sneller, velomobilisten opgepast, middelbare man in lycra

Snelste ligfietster?

In het AD staat een artikel over Aniek Rooderkerken. Zij kan in Battle Mountain de snelste vrouw ter wereld worden met de VeloX 7. De te kloppen tijd is 121,81 kilometer per uur, welke in 2010 door de Française Barbara Buatois werd vastgelegd.

'Een ligfiets dat op een autootje lijkt'

Ergens in Groningen is door Beijumnieuws een oranjegroene velomobiel gespot. 'Het leek wel alsof Max Verstappen (*) door Beijum reed.'
* een gast die heel snel kan rijden… als de mechanica het toelaat.

Ruit beslaat (niet meer)

De EVO-R is uitgevoerd met een doorzichtige koepel. Deze is best wel gevoelig voor beslaan. Ivan ziet kans om met twee gaten met roostertjes in de body dit beslaan te minimaliseren (fb).

3 Wheels 4 France

In de Volksfreund staat een artikel Mit dem Velomobil von Igel über Frankreich zur Porta Nigra ('Nederlands').

Het piept en het kraakt

Maar daar ben je inmiddels aan gewend, en je negeert ze. Totdat ze niet meer te negeren zijn. Dus pakt Hans het op zijn vrije donderdag degelijk aan.
Je lost het ene op, maar er ontstaan altijd weer een nieuwe. Daar heeft deze redacteur ook ervaring mee.

Evolutie

John S. Allen had in 2001 een schets van de evolutie van een vis naar een velomobiel gemaakt!

Revolutie?

Paul is in zijn tijdmachine even naar het eind van deze eeuw geweest, en tijdig in het hier teruggekeerd. Laat nou de ligfiets en velomobiel als uitgestorven gelden. De laatsten staan in musea. Zelfs, of juist daardoor, heeft onze ligfietsvereniging zich opgeheven.

Er wordt een beeld geschetst van als maar dikker wordende mensen. Dus is er weer een klimaat waar bewegen gepropagandeerd wordt. Er zijn dan, wat wij maar als fietsen zullen benoemen, waar je in gaat zitten en moet trappen om ergens te komen. Verder hoef je niets doen, want alles gaat vanzelf als je de reisbestemming ingetypt hebt.

Le Tour…

…de Pays Bas (fb). De banen van de vlag zijn liggend, dus een Nederlandse is best mogelijk (of Luxemburgse, of …).
De banen van de Franse vlag staan verticaal.

Quest gespot in Le Tour

Quest in touretappe


Met dank aan Rembrandt.

Hart voor fietsen

Op een röntgenfoto is duidelijk te zien of iemand hart heeft voor fietsen (fb).

Veroordeeld

De ligfietser die vorig jaar een ongeluk veroorzaakte (zie Fietser en schade-app) door op de verkeerde weghelft te belanden, en een wielrenner lanceerde, is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete.

Sneller fietsen

De Fietsersbond, Testkees, heeft tien tips verzameld om sneller te fietsen. We citeren een paar tips:
'Op een racefiets scheelt het drie kilometer per uur als je je handen onder in de beugels houdt. Een ligfiets is snel vanwege het kleine frontale oppervlak. Eentje waarop je goed achterover ligt is zo’n drie à zes kilometer per uur sneller dan een racefietser die diep in de beugels fietst.'

'De snelste fiets voor dagelijks gebruik is de Quest van velomobiel.nl.'

Wel teleurstellend om te lezen is, dat als je drie kilo lichter bent, je een snelheidswinst hebt van 0,1 km/uur (op de vlakke weg).
En wat te denken bij: fiets assertief…

Velomobilisten opgepast!

In België zou het binnenkort zomaar kunnen, dat je met je velomobiel op het fietspad moet blijven fietsen en niet mag uitwijken naar de weg ernaast. (Bak-)fietsen die niet breder zijn dan een meter, ongeacht het aantal wielen dat het voertuig heeft, hebben hetzelfde statuut als een fiets. Dit is een 'een verduidelijking van de verkeersregels', aldus verkeersdeskundige Ivan Bruggeman.

Middelbare man in lycra is kwetsbaar

Drie (update: vier) dodelijke ongelukken met wielrenners, van de week, is de aanleiding, voor de Volkskrant, om een waarschuwing te geven aan de wat oudere, alleen (?), mannen, de zogenaamde mamils (middle aged men in lycra). Terwijl over het algemeen de automobilist de oorzaak van de meeste, zware, ongevallen is.

Als snellere fietser kom je soms wolken van fietsers, ouderen of schoolgaande jeugd, over de hele breedte van het fietspad tegen. Of jeugd met volle aandacht voor hun mobiel. Ook kom je (oostindisch) dove fietsers voor je tegen, die het veilig inhalen vrijwel onmogelijk maken. Paaltjes op het fietspad zie je, gelukkig, steeds minder. Wel moet de snellere fietser haakse bochten zien te halen of wordt uit de voorrang gehaald bij het oversteken van een zijweg. Of het zicht op de weg, vooral in de bebouwde kom, wordt belemmerd door heggen (zeker voor liggers), als afscheiding tussen fietspad en weg, of tuinheggen. Ook dichtbeplante rotondes (ja, wel mooi!) die door de fietser linksom genomen moet worden, waar soms een coureur (automobilist), net om de bebossing heen, op je af komt stormen.

Het is dus te verwachten dat de snellere fietser zich soms op de weg naast het fietspad bevindt op, soms, meestal (?), zelfs een beter wegdek dan het fietspad). Alleen is het te hopen dat deze zich niet te assertief tussen de zwaargewichten, auto's, beweegt.

Andere gevaarlijke weggebruikers zijn: beginnende fietsers of automobilisten, gestreste of overmoedige mensen, alleen op de wereld types, rijden onder invloed (drank, drugs), zondagrijders, enzovoort.

Zie ook 'Velomobilisten opgepast' en 'Sneller fietsen'.

Redactie

Reacties (0)