Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 30 juni 2017 13:00, bijgewerkt op 03 juli 2017 11:32 (3009 keer bekeken) 13Reacties

Biofietspad, Milan, rechtopfiets, binnenbanden, wensen, lezenswaard, T-shirt, Arcus on Tour, waterig trio, Haren-Haren, veel bekijks, speed pedelec

Eerste biofietspad van Nederland

Het eerste, grotendeels, biocomposiet fietspad Nederland wordt op 7 juli in gebruik genomen te Emmen.

Milan officieel verkrijgbaar bij Sinner Bikes

Vanaf heden mogen Drymer en Sinner Bikes zich officieel Nederlands dealer van de Milan (fb) (of op de Sinner Bikes site) noemen.
In samenwerking met Räderwerk Hannover kunnen de verschillende modellen geleverd worden door Drymer en Sinner Bikes. Het gaat hierbij om de Milan SL, GT, RS en 4.2.
Op korte termijn kan er in Stadskanaal proef gereden in een Milan GT. De vanaf prijs bedraagt € 6.950,00.

En hoe staat het met de Hilgo prototype (fb)?

Rechtopfiets efficiënter maken/houden

TestKees van de Fietsersbond toont aan waar vermogen verloren gaat. Te zachte banden kost 25 Watt extra verlies aan energie, een te stugge banden 15 Watt, naafversnelling i.p.v. een derailleur kost 12 Watt evenals een te strakke ketting. Een te hoog stuur kost 11 Watt. Veel van deze opmerkingen gaan dus ook over de ligfiets.
Als extraatje ook een link naar Facebook, alleen al vanwege het commentaar.

Binnenbanden

Wat kan je met afgeschreven binnenbanden doen? Ontwerper Goof van Beek neemt een oude voetbal en drapeert, vlecht, daar de binnenbanden omheen zodat je een krukje (fb) krijgt.
Wel uitkijken voor de ventielen (au!).

Wensen…

… dat je al wat groter (fb) was (vooral doorklikken op de foto's).

Lezenswaard

De altijd lezenswaardige blog van Luc bevat deze keer het uitlijnen van de DF (en blijkt dat de DF niet symmetrisch gebouwd is!). Ook moeilijkheid om aan banden te komen (uit de handel gehaald). Ook blijkt dat InterCityBike binnenkort met een schuimpaneel te komen voor de DF die de achterbrug afsluit.

T-shirt

Een ontspannen ligfietsshirt bij Amazon.

Arcus on Tour

De Arcus maakt deze dagen een tour door Duitsland. Ze volgen de eerste 500 km van de route van de beroemde Finse fotograaf I.K. Inha die in 1886 in twee maanden deze fietstocht door Duitsland maakte! Sommige restaurants en logementen vermeldt in zijn krantenartikelen bestaan nog steeds.

Waterig trio

America's Cup
Deze zeiltrofee is gewonnen door het team uit Nieuw Zeeland. Natuurlijk met scherp zeilen, maar ook door te fietsen. En nee, er komt geen schroef aan te pas: het trimmen van de zeilen wordt met beenkracht i.p.v. de armkracht gedaan. Sterk staaltje.

WASUB VII
Het WASUB TU Delft Dream Team (Technische Universiteit Delft, de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Haagse Hogeschool) is een paar dagen geleden aangekomen in Carderock Naval Base in Washington (VS) voor de International Submarine Races (op deze pagina staan ook de deelnemende teams).
Hier zullen ze de strijd aangaan in het David Taylor Model Basin, een bijna een kilometer lang bad waar de HPV-onderzeeër een duik moeten nemen, en de snelste probeert te zijn.
De serie vlogs van het team start hier (de rest is hier te vinden).
Uiteindelijk hebben ze in vlog 5 een geslaagde trip onderwater gemaakt. Vandaag, vrijdag, de laatste ronde.

Ontschepen
Een 'slagschip' (fb) wordt ontscheept. 't Is eens wat anders dan zoiets van het dak van een auto halen.

Haren-Haren

Deze zondag is er ook de tocht Haren (NL)-Haren (D).

Veel bekijks

Terugkomend van Cycle Vision, kwam een van onze redacteuren langs de Drentse Hoofdvaart te fietsen. Een enorme file van auto's en motoren (TT Assen) ging de andere kant op. Vermoedelijk dachten de meesten dat er een zijspan was losgeraakt van een motor.
Onder gejuich, ook van publiek aan de kant, deed deze velomobilist er nog een schepje bovenop (adrenaline), op het, wel, rustige fietspad.
Helaas geen foto of link als bewijs. Volgend jaar Cycle Vision in de buurt van Assen?

Let op!

Vanaf morgen, 1 juli, wordt de speed pedelec voor de wet beschouwd als een brommer. Dan mag er niet meer op het fietspad gereden worden, en moet men zich tussen het autoverkeer begeven.
Zelfs de zogenaamde fietssnelwegen zijn verboden gebied geworden.
Overal dezelfde regeling? Nee, Gelderland en Twente in Overijssel hebben afwijkende regelingen.

De ANWB suggereert, voor veiligheid op het fietspad en het weer toestaan van speed pedelecs, een maximum snelheid op de fietspaden van … 25 km/uur.

Redactie

Reacties (13)

avatar

Dan denkt de ANWB te kort door de bocht : het ene fietspad is het andere niet.

Binnen de bebouwde kom helemaal mee eens. Vaak smalle fietspaden en veel gevaarpunten die bovendien slecht te overzien zijn. Maar ik vraag me af wie daar dan wel harder wil rijden gezien het fors hoge risico op aanrijdingen.

Buiten de bebouwde kom is dat een veel te lage limiet. Iedere rustig rijdende wielrenner gaat al ~30 km/u. Voor mij in een oude zware Quest is ~30 de snelheid die hij aanneemt bij heel weinig inspanning. Ik zou met angetrokken rem moeten rijden ??

Tijd dat de overheid fietspaden eens moderniseert. Fietsverkeer neemt toe ( door de 25 km/u e-bike ) eenzijdige ongevallen nemen toe en ook de gemiddelde snelheid neemt toe. Dus moeten de fietspaden verbreed en veiliger worden. Maar snelheidsborden zijn waarschijnlijk enkle miljoenen goedkoper...

BOW, 30 jun 2017 15:05

avatar

Reed al een paar keer achter zo'n speed-ebike (wat een rotwoord, speed-pedelec) op m'n vouwfiets. Op zich heerlijk zo'n brede rug die me voortsleurt met een vaartje van achter in de 30. Maar al twee keer vond ik dat het rijgedrag veel te gevaarlijk was bij onoverzichtelijke situaties met veel andere fietsers. Gewoon op volle snelheid doorkachelen bij afslaande tegenliggers en slingerende kinderen, en ondertussen een appeltje eten. Leuk dat het kan, maar neem je verantwoordelijkheid zou ik zeggen. Een maximumsnelheid helpt daar niet bij, verkeersinzicht wel. Als het dan toch een geel plaatje krijgt, doe er dan ook maar een speed-ebike rijbewijs bij. Levert meteen banen op bij het CBR.

wakkermans, 30 jun 2017 18:24

avatar

Speedelecs verplicht de Wiboutstraat oversturen tussen gemotiveerde automobilisten terwijl er geen remlicht verplicht cq aanwezig is op een speedelec KANSLOOS.
en over het fietspad is het vreselijk goed opletten want fietsers in Amsterdam rijden op gehoor met koptelefoon op of oordoppen in kijken niet op of om bewegen naar rechts om linksaf te gaan.
Gewoon snelheid aanpassen aan de omstandigheden en gezond verstand gebruiken.
De regelgeving vind plaats achter een buro ongehinderd door enige vorm van inzicht helaas

ramtechpython, 30 jun 2017 20:36

MaartenSneep

Omdat de speed-ebike nu een brommer is, is er ook een brommerrijbewijs voor nodig (A, Am of B als ik het goed zeg, Am is specifiek alleen voor brommers, de andere twee zijn motor- of autorijbewijs). Helaas ook vooral regeltjes en geen inzicht, in elk geval geen inzicht over gedrag op het fiets- of bromfietspad. En ja, ik herken het gedrag van speed-ebikers dat Rembrandt constateert ook. Spookrijdend een blinde bocht in duiken: wat is het probleem?

De variatie in speed-ebikes is groot: sommige hebben wel remlichten, andere niet. Zelden richtingaanwijzers, maar daar heb je een arm voor, hoop ik.

Sneller rijden dan de anderen op het fietspad kan wel, maar vraagt ervaring en kennis van de route. Je moet vaak letten op kleine en subtiele bewegingen om te kunnen zien wat iemand gaat doen. En dan nog: gun jezelf de ruimte om fouten van anderen op te vangen.

MaartenSneep, 30 jun 2017 23:45

avatar

Een E-bike, maximaal 250 Watt en 25 km/h, is wettelijk een bromfiets, zijnde een snorfiets Een motorrijtuig bestemd om te worden voortbewogen uitsluitend of mede door een mechanische kracht, op of aan het voertuig zelf aanwezig.
Door die zelfde Wet is deze snorfiets uitgezonderd van het begrip bromfiets en aangewezen als “fiets met trapondersteuning”. Met alle voordelen er bij. Geen kenteken, geen rijbewijs, geen minimum leeftijd en geen wettelijk verplichte motorrijtuigenverzekering.

Dan komt die speed-pedelec op de markt volgens de EG Richtlijn 2002/24. Meer motorvermogen en met constructiesnelheid, zonder meetrappen, van 25 km/h. Dus een “valse” snorfiets. Met de voordelen van geen helmplicht en gebruik van (on)verplichte fietspaden. Al jaren een ongewenste Richtlijn, met ongewenste gevolgen. We hadden immers al een E-bike of te wel een fiets met trapondersteuning.

Daar is begin 2013 een einde aan gekomen door de EG Verorening 168/2013, waardoor in Europees verband de EG landen deze regels konden invoeren. Voor Nederland was dat op 01-01-2017, met een overgangsregeling voor de “blauwe plaat” rijders tot 01-07-2017. Dus iedereen kon dit al 4,5 jaar zien aankomen. Helmplicht en van de onverplichte en verplichte fietspaden af.

Terecht worden bestuurders van speed pedelecs van het fietspaden geweerd en naar de rijbaan verwezen. Net als de elektrische bromfiets (45).
Op fietspaden is de maximum snelheid alleen nog voor snorfietsen vastgesteld op 25 km/h. Ik hoop in de toekomst voor alle bestuurders op fietspaden. Ik ben voorstander. Haastige spoed, is zelden goed.

Gezond verstand werkt niet in het verkeer en zeker niet voor bestuurders van voertuigen met motorondersteuning. Als je je gezond verstand gebruikt koop je simpel een E-bike en geen speed pedelec. Per dag in het verkeer: 1,64 doden, circa 18 zwaargewonden en bovendien circa 30 gewonden.

Nu nog aanvullende regelgeving voor snorfietsen.

Piet.

PietV, 01 jul 2017 06:48, bewerkt op 01 jul 2017 08:23

xlnetwork

Het linkje van de Fietsersbond naar "waar vermogen verloren gaat" toont volgens mij een 'nieuwere' nieuwsbrief (die van 26-06-2017). Daarnaast zou ik nooit zo'n soort link gebruiken, maar de directe link naar het achterliggende artikel (lees: doorklikken vanuit de nieuwsbrief). Ik kan diegene nu uitschrijven voor de nieuwsbrief of (misschien nog erger) z'n e-mailadres zien en wijzigen. Ik denk niet dat Kees v/d W. daar zo blij mee is (lees: privacy).

Wilfred Ketelaar, 01 jul 2017 10:45

avatar

@Piet
Een algemene snelheidslimiet van 25 km/u op fietspaden, daar ben ik geen voorstander van. Het is sowieso niet te handhaven. Daarnaast jaagt het weer veel snelle fietsers de auto in. Mijn woon-werk route is ruim 42 km waarvan ongeveer 2/3 fietspad. Fietstijd is ca 1 uur en 20 minuten. Als ik daar maar 25 km/u zou mogen, dan komt daar minimaal 15 minuten bij. En 's avonds nog een keer. Ik vind het nu al aan de lange kant, maar dan ga ik zeker vaker met de auto.
Ik rij hard waar het kan, rustig waar het nodig is en neem ik de rijbaan als ik dat veiliger vind dan het fietspad (50 km/u afdaling in Bennekom). Officieel mag ik dat niet met mijn velomobiel (DF), maar is denk ik wel in geest met de wet (niet dat je daar juridisch iets aan hebt...)
Onder racefietsers ga je ook niet veel vrienden maken met een snelheidslimiet op fietspaden. Maar goed, we kunnen het niet iedereen naar de zin maken in ons drukke, overgereguleerde landje. Ik weet in ieder geval de oplossing niet.

RGerritsen, 01 jul 2017 14:03

avatar

@Reinier,

Om misverstanden te voorkomen. Het gaat over onverplichte- en verplichte fietspaden. Dus niet over de verplichte fiets/bromfietspaden. Op deze laatstgenoemde paden mogen bromfietsen binnen de bebouwde kom 30km/h en buiten de bebouwde kom 40 km/h. Lijkt mij een prima maximumsnelheid voor alle gebruikers.

PietV, 01 jul 2017 18:52

nvanderwal

Ik hanteer nu een maximum snelheid van 30 km/h op fietspaden in de bebouwde kom met mijn velomobiel of ligfiets. Als het drukker is op fietspaden dan pas ik mijn snelheid aan (met de nodige toeterende scooters achter me). Buiten de bebouwde kom hanteer ik geen maximum snelheid. Dat lijkt mij ook niet nodig. Ik dacht dat racefietsers ook een snelheid van 30 km/u in de bebouwde kom leerde....

Een maximum van 25 km/h geeft een snelheidsverschil ten opzichte van autoverkeer; dat is vreemd, voegt lastig in en is hinderlijk als auto's 30 mogen. Bij een gelijke snelheidslimiet is er geen reden om op de weg aan de zijkant te gaan rijden als je 30 rijdt. Dat geeft een veel rustiger verkeersbeeld en is voor beiden logisch en prettig.

30 is met een velomobiel, racefiets, ligfiets of speed pedelec makkelijk te halen. Sneller is in de bebouwde kom gevaarlijk en eigenlijk asociaal gejakker.

nvanderwal, 01 jul 2017 20:06

avatar

In de bebouwde kom ga ik zelden harder dan 25 op m'n tweewieler.Het heeft toch geen zin met alle scholieren die ik onderweg tegenkom; daar heb ik de ANWB niet voor nodig.

@ Niels: Overigens zie ik auto's liever voor mij dan naast mij. Ik vind het af te raden niet continue in de dode hoek van een auto of vrachtwagen te rijden; ik zit veel te laag om oogcontact te maken met de bestuurder als we vlak naast elkaar rijden. Er ligt niet overal fietspad, helaas.

hans0308, 01 jul 2017 21:25

G

Ik herken ook wat Rembrandt en Maarten zeggen over (sommige) speedpedeleccers. Mijn ervaring op de lokale fietspaden alhier is ronduit erg negatief.

Heb er ook al gedachten over laten gaan: ik vermoed dat de bestuurders dezelfde zijn die in de auto (op de fiets/in de rij voor de kassa van supermarkt) van mening zijn zelf wel mogen bepalen welke regels voor hen moeten gelden en welke niet. Medeweggebruikers hebben daar maar rekening mee te houden aangezien zij van minder belang zijn.

Pleister op de wonde, ik heb het ooit al eerder opgemerkt: ik zie dit alles als van tijdelijke aard, de snelle pedelec gaat geen blijvertje zijn. Want: wie gaat er nu op een brommer zitten waarop je oncomfortabel mee moet trappen (om een snelheid boven de 40 te halen) als je ook gewoon een luxe elektrische scooter kunt nemen?

Intussen blijkt dat ook reeds: Stromers worden massaal jong gebruikt aangeboden, kentekenloze e-bikes (bosch) worden massaal opgevoerd. We zijn al lang bij een volgend probleem aangekomen nog voordat een oplossing voor de vorige is ingezet.

G, 02 jul 2017 09:30

Oliver

@Wilfred: Je helemaal gelijk! De link is aangepast, zodat je niet meer in de webversie van de nieuwsbrief uitkomt. Bedankt voor de melding!

Oliver, 03 jul 2017 11:35

Theo_van_Soest

Een andere uitdaging is de verdergaande ontwikkeling naar steeds meer ondersteuning. Waar ligt de grens dat we het niet meer als een flitsfiets maar als een motor moeten beschouwen?

Theo_van_Soest, 08 jul 2017 14:37