Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

International Cargo Bike Festival 2017

Gepubliceerd op 15 mei 2017 20:50, bijgewerkt op 15 mei 2017 21:42 (604 keer bekeken) 2Reacties

Vanaf zondag 11 tot en met dinsdag 13 juni vindt het International Cargo Bike Festival (ICBF) plaats in Nijmegen. Dit gratis Nijmeegse festival voor een breed publiek van particulieren en professionals vindt plaats in De Kube (Honigcomplex). Het ICBF2017 is de officiële voorloper van de Velo-city conferentie 2017. Zondag 11 juni wordt de opening verricht door Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer


In tegenstelling tot vorige edities vindt het ICBF2017 dit jaar niet plaats bij de Vasim, maar in het nabijgelegen De Kube op het Honigcomplex. Het festival is bovendien van april verplaatst naar juni zodat het naadloos aansluit bij Velo-City2017, een ander belangrijk internationaal fietsevenement. Verder vindt het niet twee maar drie dagen plaats (zondag, maandag, dinsdag) en zijn alle lezingen en presentaties voor iedereen gratis toegankelijk.

Duurzaam vervoer voor een prettige leefwereld

Het ICBF2017 is een uitgelezen kans voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam vervoer met gebruik van bak- en transportfietsen. Producenten, beleidsmakers, ontwerpers, onderwijsinstellingen en gebruikers ontmoeten en inspireren elkaar in een ontspannen omgeving.

De deelnemers en bezoekers zijn afkomstig uit heel Europa, maar er ook uit Taiwan, Oekraïne, USA, Canada, Japan, Zuid-Korea, Oeganda, Kenia, Colombia en Brazilië.

Directeur Jos Sluijsmans: 'Vervoer per (bak)fiets wordt steeds belangrijker. Het betekent betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en minder files. Steeds meer mensen wensen een prettigere – en gezondere – leefwereld. Ze maken andere keuzes en verlangen dit ook van het bedrijfsleven en de overheid. Het ICBF is de plaats waar (inter)nationale bedrijven hun innovaties op het gebied van duurzame stadsdistributie presenteren.'

Gevarieerd programma

Het festival bestaat uit meerdere onderdelen. Het hart wordt gevormd door de BakfietsTreffen-markt. Hier presenteren vele binnen- en buitenlandse producenten hun bak- en transportfietsen en aanverwante artikelen. Bezoekers worden van harte aangemoedigd testritjes te maken. Er zijn allerlei leuke kinderactiviteiten en op dinsdagmiddag is een bakfietsrace voor fietskoeriers, maar ook een ludieke behendigheidsrace voor ouders en kinderen. Zoals gebruikelijk wordt heerlijk vers bereid eten en drinken geserveerd vanuit bakfietsen.

Daarnaast zijn er diverse presentaties en lezingen. Sluijsmans: 'Belangrijke thema’s binnen de fietslogistiek zijn “containerzation” en deelsystemen voor (bak)fietsen. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Rotterdam presenteren hun afstudeeronderzoeken in het kader van het LEVV-LOGIC project naar de inzet van lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) voor de levering van goederen in steden.'

Dit jaar zijn nadrukkelijk ook bestuurders, beleidsmakers en andere betrokken ambtenaren uitgenodigd. Op dinsdag is er een bestuurlijke bijeenkomst georganiseerd door de provincie Gelderland voor Gelderse gemeenten over bovenlokale fietsnetwerken.

Het programma wordt gepubliceerd op de website van het International Cargo Bike Festival.

ICBF2017 in het kort:

Data: zondag 11, maandag 12, dinsdag 13 juni
Locatie: De Kube/Honigcomplex (Waalbandijk 20B, 6541 AJ Nijmegen)

Entree: alle onderdelen gratis toegankelijk

Voertaal: Engels (lezingen/presentaties)

Meer info: http://www.cargobikefestival.com

Achtergrondinformatie

Het Internationale Cargo Bike Festival is de logische voortzetting van het eerdere BakfietsTreffen dat voor het eerst in 2012 tijdens de open dag van de Vasim georganiseerd werd. Aanvankelijk was het een eendaagse markt annex tentoonstelling met vooral Nederlandse aanbieders. In 2014 werd een extra conferentiedag toegevoegd, en kreeg het festival een nadrukkelijker internationaal karakter. Toen werd in Nijmegen ook officieel de European Cycle Logistics Federation (ECLF) opgericht. De ECLF is de Europese branche-organisatie van bezorgdiensten, koeriersdiensten en logistieke dienstverleners, die gebruik maken van bak- en transportfietsen (cargobikes).

Opmerking: in de volgende Ligfiets& komt een interview met Jos Sluijsmans te staan.

Redactie

Reacties (2)

G

En wat precies is de relevantie voor dit betoog op Ligfiets.net?

Als ik zo het exhibition programma eens vluchtig doorblader zie ik ongeveer 0% ligfietsen en ongeveer 100% ondersteunde fietsen. Ik zou daar bezwaar tegen kunnen hebben.

G, 17 mei 2017 14:12

avatar

Je hebt binnen de vereniging puristen, duurzaamheidsfreaks, levensgenieters en hobbyisten. Dat de naam ligfiets.net dit spectrum niet dekt zou niet hoeven te betekenen dat we alleen de puristen willen bedienen. Kijk naar het succes van Spezi, daar is alles welkom wat speciaal is.

wakkermans, 21 mei 2017 11:12