Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Alligt experimenteert met nieuwe trapasgenerator

Gepubliceerd op 05 maart 2017 14:45, bijgewerkt op 05 maart 2017 19:33 (1941 keer bekeken) 2Reacties

Alligt verrast in het uitgebreide bericht met een opmerkelijke ontwikkeling. In plaats van dat van een fiets de wielen mechanisch worden aangegeven worden experimenten gehouden met een trapasgenerator. Deze drijft dan een electromotor aan die in het wiel zit. Er zijn volgens de ontwikkelaar een aantal interessante voordelen aan dit concept.

alligt expiriment trapasgenerator beeld van binnenaf

bovenaanzicht trapasgenerator

alligt expiriment trapasgenerator beeld sunrider

aanzicht sunrider

alligt expiriment trapasgenerator beeld wiel

wielaandrijving met electromotor

alligt expiriment trapasgenerator beeld beide assen

aanzicht achteras

Alligt schrijft:Met deze generator, ingebouwd in onze Sunrider veloquad, van het Deense bedrijf Bike2.dk geven we een inkijkje in het begin van een nieuwe revolutie binnen de lichtgewicht transport branche. Uiteindelijk zal een electrische overbrenging onderdelen bevatten en dus minder onderhouds gevoelig zijn en dus goedkoper dan mechanische overbrengingen. Dit is wat nu al aan het gebeuren is in de autoindustrie.

Qua ontwerpvrijheid gaat hiermee een wereld open. Eén trapasgenerator met één of meer motoren. Twee of meer generatoren met één of meer motoren. Als je met twee motoren rijd, één met hoog koppel om weg te rijden en één die het later overneemt voor hogere snelheden. Achteruit trappen kan remmen en/of achteruit rijden zijn.

In de revalidatietechniek zou men bijvoorbeeld het linker been meer/minder kunnen trainen dan met het rechter. Als handbike, een haakse overbrengingen, bedenk maar iets en soms kan het de ideale oplossing zijn.

Door dit soort systemen kan de belasting op het voertuig beperkt worden. En in het gebruik kan het voertuig en berijder beschermd worden. Je kunt het voertuig remmen op de motor als je de berg af gaat. Podbike.com ontwikkelt een vierwieler, met een eigen trapasgenerator, die bijvoorbeeld begint te remmen bij 50 km/h en heeft een maximum van 60 km/h bergaf. Omdat je de rotatiesnelheid van de motor ook meet en controleert heb je ook ABS.

Deze versie van Bike2.dk is te koop en voor ons een belangrijke stap naar de productie van deze systemen die ook geschikt zijn voor ons soort voertuigen. Deze uitvoering kan alleen vooruit en heeft één motor tot 25 km/h op dit moment. Dit bedrijf heeft duidelijk een open mind voor vernieuwende toepassingen, maar focussen zich op dit moment op deze versie.
Bent u producent en geïnteresseerd in een aangepaste versie, treed met hen in contact en zie waar u uit komt.

Deze Sunrider veloquad met trapasgenerator is te zien op Spezi, 29 en 30 april in Germersheim in Duitsland. Dit jaar nog verwachten we een twee motoren versie te kunnen testen. Alligt zoekt overigens nog steeds een producent die Sunrider wil overnemen.

Redactie

Reacties (2)

avatar

Dat wordt een ingewikkeld systeem om het trapvermogen effectief over te brengen op het aan te drijven wiel. Ook de rendementsverliezen zijn aanzienlijk. Geschat bijna 20%.

PietV, 05 mrt 2017 16:35, bewerkt op 05 mrt 2017 16:36

theomol

Ja, daar is nog veel te verbeteren.
Maar stel je voor dat het lukt met een acceptabel rendement. Dan laat ik het meteen inbouwen, met natuurlijk een achteruitstand. Cool.

theomol, 12 mrt 2017 19:55