Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 24 februari 2017 15:00 (2632 keer bekeken) 8Reacties

Fietsstadverkiezing, schoonheid, freewheelen, Laidback Bike Report, sokken, Mulsanne, beurs, Varibike, lelijk

Fietsstadverkiezing verandert van opzet

Voortaan kunnen alle gemeentes meedoen voor de titel van fietsstad.
'Met de oproep "Heb jij de wind in de rug? Laat je stem horen" gaat de vernieuwde Fietsstad-verkiezing op 1 maart 2017 van start met een vragenlijst voor alle Nederlandse fietsers. Naast deze vragenlijst verzamelt de Fietsersbond ook objectieve data, onder meer over stedelijke dichtheid, omrijfactoren en soorten infrastructuur.'

Het oog wil ook wat

Een wel heel fraaie, zeker in deze kleur, vouwtrike: de Velorian, ontworpen door Mantas Palaima. De trike ligt als een blok op de weg door de 10 graden camber van de achterwielen. D.m.v. stuurstangen verbonden met het stuur zou deze trike ook voor beginners eenvoudig te besturen zijn.

Freewheelen

Wat heb je nodig om zonder te trappen (coasting) van kust tot kust (in Amerika) te fietsen?
Brandon verkent de mogelijk- en onmogelijkheden. Hoe hoog zou de berg moeten zijn om wrijving (mechanische weerstand fiets, rolweerstand, tegenwind) te overwinnen. Hulp krijg je van de zwaartekracht. Hoe lang je er over doet (en niet meetrappen hè!).
In de praktijk is, mogelijk, de langste fietstocht zonder mee te trappen de 'Haleakala downhill bike ride' in Hawaï (Maui): 56 km!

Laidback Bike Report

Heb je altijd al eens willen zien hoe een velomobiel (in dit geval een WAW) geproduceerd wordt? In deze Laidback Bike Report komt het uitgebreid aan de orde. Ook vertelt QV-rijder Josef over zijn ervaringen met de Quattrovelo en vergelijkt deze met Quest en DF. De beschrijving van de YouTube-video bevat een uitgebreide inhoudsopgave.

Bijpassende sokken

Als fietser kan je je ook nog onderscheiden met deze sokken.

De nieuwe Mulsanne

Zo te zien is de nieuwe versie van de Mulsanne (blauw) fors kleiner geworden dan het eerste ontwerp.

Fietsen verzamelbeurs

Voor wie nog niet genoeg fietsen heeft, is dit evenement wellicht interessant.

Varibike

Van step tot trike is zowat alles leverbaar.

Vet en lelijk?

Zou deze advertentie werkelijk kopers trekken?
'Ben je het zat om vet en lelijk te zijn? Neem een fiets en…'.

Redactie

Reacties (8)

m66roepers

Het lijkt wel of de Fietsersbond hier meeleest, want een tijdje geleden heb ik hier wat gemopperd dat de Fietstadverkiezing het platteland uitsloot, en zowaar de verkiezing is aangepast! En wat de Laidback Bike Report betreft, kan ik mij geheel aansluiten bij prof. dr. ing. Akkermans door te zeggen: "Ik ben genoemd!"

m66roepers, 24 feb 2017 15:40, bewerkt op 24 feb 2017 18:39

mavawa

Ere wie ere toekomt Marco! Geweldig leuke video trouwens die je hebt gedeeld.

mavawa, 24 feb 2017 18:07

avatar

Interessant ding, die Varibike (in al zijn varianten)!

Aiko, 24 feb 2017 18:58

avatar

Ik vind het woord ‘documentary’ wel van toepassing op deze Amerikaanse vorm van berichtgeving over ligfietsen en velomobielen. Het zou juist ook in Nederland een goed alternatief wezen voor blogs die door de spelfouten in de eigen taal uit de voegen barsten.
Maar ook voor met veel milieubederf geproduceerde en verspreide verenigingsbladen als ‘Ligfiets&’. Die de leden (zoals ik in het verleden) met doorbuigende boekenkasten opschepen. Terwijl deze leden zich bekommeren om het rondtrappen van estafette-dingen.
Kortom, de digitale middelen zijn er maar het is de NVHPV die nog in de kampvuur-ontwikkelingsfase verkeert (ja met een T!).

MichielAdriaan, 25 feb 2017 07:11, bewerkt op 25 feb 2017 10:53

avatar

Ik waardeer het, Mick, dat je een goed gebruik van de Nederlandse taal nastreefdt. In de diverse blogs zitten inderdaad nogal eens taal- en stijlfouten.
Verder moet ik je vertellen dat ik 'Ligfiets&' een prachtblad vind dat gelukkig op papier verspreidt wordt. Een prachtig full colour-tijdschrift waarbij het de moeite waard is om een paar jaargangen te bewaren. Iedere ligfietser komt aan bod en daar zitten inderdaad ook liefhebbers van een kampvuurtje bij. Van tien tijdschriften zullen de boekenplanken echt niet doorbuigen.
Belastend voor het milieu? Daar heb je een punt maar dat is een afweging die iedereen zelf maar moet maken.

xanderniezing, 25 feb 2017 12:06

lighans

Het probleem/ De uitdaging bij een klein cluppie als de nvhpv is om iets te maken wat door veel mensen gelezen wordt en door weinig mensen gemaakt is. En in mijn ogen doen ze dat goed. Het digitaliseren van een clubblad heb ik nog niet zoveel gezien in andere bondsblaadjes. Maar natuurlijk kan iemand met een goed idee naar het bestuur stappen om dat uit te leggen hoe te doen.

Het detail: ik begrijp dat Mick geen lid meer is? Ai. Daar gaan je mogelijkheden.

Over het foutloos schrijven op blogs. Ik ken er eentje die er zijn specialiteit van gemaakt heeft om in zijn eigen taal te praten. En daar horen zeker de spelfouten bij, anders is het niet zoals die persoon is. Het is een soort taal in onze taal. ik kan dat wel waarderen.

Wat mezelf betreft. Mijn blog is zeker niet foutloos. Wel altijd met plezier geschreven. Dat vind ik nog net iets belangrijker.

Die neiuwe Mulsanne intrigeert. Vooral omdat de oude eigenlijk helemaal niet oud is. Verdienmodel?

lighans, 25 feb 2017 15:56

m66roepers

@Marc van Waardenburg, Hartelijk dank voor het compliment. Die Greenspeed X4 is een geweldige ligfiets. Het is dat geen spoorlijn rond het huis heb liggen en het ook zo niet zie zitten er één aan te leggen anders, had ik er gekocht. Ik heb wel aan John Körmeling voorgesteld om van zijn echt rechte weg (die niet meekromt met de aarde) een spoorlijn te maken waarop je Greenspeed X4 kan huren. Dan kun je door de geringe wrijving het echt rechte echt ervaren. Hij vond het filmpje leuk, maar op mijn voorstel ging hij niet in. waarschijnlijk te laat o.i.d..

Verder waardeer ik Ligfiets& erg en vind ik dat digitale communicatie papier niet kan vervangen omdat het digitale nog veel vluchtiger is. En tik-, spel en stijlfouten zijn onvermijdelijk in het digitale tijdperk. Ik ben altijd weer opgelucht als ik iemand anders ze ook zie maken en dat gebeurt gelukkig wel eens.

m66roepers, 25 feb 2017 18:05

m66roepers

Ik heb net de enquete voor de Fietsstadverkiezing ingevuld. Sommigen vragen zijn maar matig van toepassing: Er zijn geen fietsstroken, geen rotondes met fietsers, het aantal conflicten tussen fietsers en automobilisten valt mee. Wel zijn er wat fietspaden die net een soort gravel of steenslag verhard terwijl ze gezien hun belang wel helemaal verhard mogen zijn. Het zijn oude fietspaadjes die toch belangrijke fietsroutes zijn (Juisterpad naar Ten Boer en Groningen, het Langerak is de kortste route tussen Westeremden en Loppersum). Problemen met landbouwverkeer worden niet meegenomen en de recreatieve ontsluiting van het buitengebied zou ook wel op het lijst mogen.

m66roepers, 13 mrt 2017 18:25