Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 13 januari 2017 13:00 (1889 keer bekeken) 7Reacties

Ondertussen in de Lot-et-Garonne, evolutie van de racefiets, kleden als een krop sla, fietskleding Fietsersbond, standsverschil, zeven kilometer sneller, MET

Ondertussen in de Lot-et-Garonne

Origineel: Les automobilistes qui ont emprunté la Départementale 143 entre Le Mas-d'Agenais et Calonges, samedi après-midi, ont eu la surprise de croiser deuxbien curieux vélomobiles. Ils ont apparus plus confortables et moins fatigants que tous les autre vélos.
Vertaling: Automobilisten die zaterdagmiddag de departementale route 143 tussen Le Mas-d'Agenais en Calonges deelden, waren verrast over een tweetal bijzondere velomobielen. Ze lijken comfortabeler en minder vermoeiend dan welke andere fiets.

Evolutie van de racefiets

Vernon toont drie racefietsen, één uit 1953, één uit 1983 en één uit 2013, en zet daarbij: echte evolutie.
Gelukkig plaatste hij er geen extra 'r' bij. Het zadel lijkt er in de loop der jaren wel steeds oncomfortabeler te zijn geworden.
Vernon kreeg vele reacties, dus hij weet ook dat er andere soorten fietsen bestaan. En om nou te zeggen dat daar revolutionaire vooruitgang in zit… Maar ze zijn opmerkelijk anders (ze = ligfietsen, voor de slechte verstaanders).

Kleden als een krop sla

Oké, het is in Nederland fris buiten. De Moskovieten piepen niet zo gauw: 'in Moskou is een tocht, ter promotie van het fietsen, doorgegaan. Ze fietsen 14 kilometer naast elkaar, maar Georgi en Alina wisselen geen woord. "Ik moest door mijn mond ademen", legt Georgi uit na de finish. "Alles in mijn neus was bevroren. Dat heb je met min 30".'
Hoe hou je het vol? Door je te kleden als een krop sla! Veel laagjes dus.
Zie de Volkskrant.

Fietskleding Fietsersbond

Het is dat de NVHPV ook met nieuwe kleding komt, anders…
De Fietsersbond heeft zeer aantrekkelijke fietskleding.

Standsverschil

'Hoogopgeleiden fietsen meer dan laagopgeleiden. Een van de verklaringen is: hogere opgeleiden beschouwen de fiets als een statussymbool, lagere klassen kijken er juist op neer.'
Zie Het Parool.
Wat zegt dat over ons, ligfietsers?

Zeven kilometer sneller

Brenton Hassett heeft het World Recumbent Racers Association trike uurrecord met 7 km scherper gezet! Hij bereikte een afstand van 42,104 km op de Ford Proving Grounds. Brenton reed Ben Goodall's nieuwste creatie 'Barely Overzealous', die met de hand werd vervaardigde speciaal voor de race.

Is dit alles? Nee, de dag daarna vertelt Trisled dat Jeff Nielsen, van een concurrerend team, op dezelfde 'Barely Overzealous' daarna 85 meter verder kwam.

MET

In de Volkskrant van vorige week zaterdag stond een verhaal over de MET-waarde (Metabolisch Equivalent van een Taak òf Metabolic Equivalent of Task) in. Voor uw redacteur weer een nieuw begrip.
Zitten(d televisie kijken) heeft de MET-waarde 1,0. Slapen: 0,9.
Rustig fietsen kost 3.0, plezierig fietsen 4.0, wat meer kracht zetten (100 Watt): 5,5. Wielrennen bij 32,8 km/uur kost een stevige 15,8 (voor liggers zal deze waarde wel wat lager zijn). Er komen meerdere waardes langs, waaronder het minnespel (iets anders vernoemd): de Volkskrant komt met een slappe 1,3 en de Engelstalige Wikipedia op een onstuimige 5,8.
Hoeveel MET heb ik verbruikt bij het opstellen van dit vrijdagbericht wordt niet vermeld. Het zal toch wel meer dan 1.0 zijn, nietwaar? En inderdaad, tenminste 1,8 (ja, het kost best wel wat moeite. Het lezen van dit bericht daarentegen…).
Zie de Volkskrant, en de diverse Wikipedia-pagina's over MET-waarde.

Wat zou de MET-waarde hierbij zijn?

Redactie

Reacties (7)

WimH

Fietskleding Fietsersbond

Helaas hebben de shirts en jasjes allemaal zakjes op de rug :-(

WimH, 13 jan 2017 14:21

martinR

In de vogelvrije fietser staat hierover vermeld: "het maakt niet uit wat voor fiets je hebt of hoe lang de afstand is. Met deze kleding zit je altijd goed". Ik heb dus een reactie aan de fietserbond verstuurd met de vraag hoe ik de ligfietskleding moet bestellen, aangezien dat op de website niet te kiezen lijkt. Ik heb nog geen reactie gehad overigens.

martinR, 13 jan 2017 19:53

G

Die zakjes op de rug is geen enkel bezwaar. Ik ligfiets regelmatig met wielrenshirtjes met zakjes op de rug. Zakjes op de buik hoef ik niet, dat is lelijk en het fietst beroerd wanneer je gebruik maakt van die zakjes.

Wel een bezwaar is het ritsje op de rug. Daar valt niet mee lig te fietsen. Ritsjes achterop maken het ook lastig een lange broek zonder zeem te vinden. Die hebben 80% een ritsje achterop.

G, 13 jan 2017 20:51

Flevo-Whike

@G bij mij hebben de meeste lange broeken zonder zeem gewoon de gulp van voren. Spijkerbroeken bijvoorbeeld..

Flevo-Whike, 14 jan 2017 00:33

avatar

Moeilijk te begrijpen waarom die hoog-opgeleiden niet open staan voor echte innovaties op fietsgebied.

Wat ligfietskleding betreft, ik koop kleding voor hardlopers. Daar zitten de zakjes wel vaak op nuttige plekken en zelfs met rits.

Theomez11, 14 jan 2017 14:04

avatar

Als reactie op Theo van Kempen: ik vraag me af welke innovaties niet zijn opgepikt. In de afgelopen jaren zijn vele fietsers gebruik gaan maken van de elektrische fiets, een innovatie in de afgelopen jaren. Ook LED-verlichting wordt veel meer gebruikt.

Is de ligfietswereld veranderd? Ik denk dat veranderingen te weinig zijn opgepakt. Als je 'nieuwtjes' van 2016 vergelijkt met 2014 .......
De productie van ligfietsen is vrijwel ingestort. Waarom? Ik denk dat de producenten echte innovaties gemist hebben. De elektrische ligfiets, of de ondersteunde velomobiel. Efficiency bij het bouwen, lees prijsverlagingen.

hsl, 15 jan 2017 21:48

martinR

Inmiddels heb ik een reactie gehad van de fietsersbond. De fietskleding van de fietsersbond is niet leverbaar zonder zeem en zonder zakken op de achterzijde. Ze zullen het wel meenemen in de evaluatie.

martinR, 23 jan 2017 13:57