Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Pas op met sneeuw en gladheid

Gepubliceerd op 08 januari 2017 22:17, bijgewerkt op 09 januari 2017 11:58 (806 keer bekeken) 4Reacties

Er lag één dagje sneeuw, het meeste is alweer weg. Maar zondag wordt er meer verwacht. Rij daarom voorzichtig, en laat je niet meeslepen door euforie, dat het rijden op of in een ligfiets nu eenmaal kan veroorzaken.

Want daar kunnen ongelukken van komen, zoals Harry Lieben deze week ondervond. Het ongeluk zit in een klein glad hoekje, zoals zijn video van het ongeval laat zien.

En als het ondanks deze waarschuwing dan tóch misgaat, heeft Harry nog een paar tips voor de onfortuinlijken.

Er was geen houden meer aan

Harry geeft als verklaring voor de crash: "kennelijk rolde de slick voorband niet meer op de sneeuwrand, dat gaf een remmend effect aan één kant waardoor de kist dwars ging en er geen houden meer aan was." Harry heeft er een lichte hersenschudding en pijnlijke nekspieren aan overgehouden. De racekap heeft een forse klap gehad maar het kevlar/carbon is niet gebroken. Voor de rest kwam de Mango ervan af met wat krasjes.

Redactie

Reacties (4)

avatar

Toch moedig!

Ik durfde hooguit twee kilometer op mijn gloednieuwe Gaucho te fietsen, die ik uitgerekend op deze beijzelde en besneeuwde zaterdag heb opgehaald. Heb het grootste gedeelte van station naar huis maar gelopen. Misschien ben je met twee wielen toch iets voorzichtiger (of verstandiger) dan met de misleidende veiligheid van drie wielen?

Aiko, 09 jan 2017 01:24, bewerkt op 09 jan 2017 01:24

avatar

Tjonge, een beste klapper, geluk dat er geen tegenligger aankwam.
Met deze omstandigheden, draait de fiets om het voorwiel heen wat de meeste weerstand heeft. Als dan het achterwiel ook in de sneeuw zit, is er geen houden aan.
Zelf ook wel eens ervaren, je schrikt ongelofelijk. Geluk dat de kap erop zat.
Harry succes met het herstel.
Peter de Rond

peterderond, 09 jan 2017 18:10

twilwel

Dank je Peter. Dat ik een kap ophad was echter geen geluk. Daar rij ik echt al-tijd mee.
Ben ik even nieuwsgierig: weet je nog of je toen met een slick voorbanden reed of met banden met enig profiel? Het is namelijk zo dat ik dit herken van landbouwbanden: gladde banden blijven stil staan in de modder en geven enorm veel weerstand, terwijl profielbanden meestal wel blijven rollen en daardoor ook veel lichter rollen.

twilwel, 09 jan 2017 20:38

avatar

O, dat weet ik niet meer Harry, is al een mooi tijdje geleden, kan wel 10 jaar zijn. Ik rij al met F-lite zins ze er zijn. Erg tevreden over die band.

peterderond, 12 jan 2017 17:57