Verwarrende regels speed-pedelec
Gepubliceerd op 08 januari 2017 07:53, bijgewerkt op 12 januari 2017 16:39 (3273 keer bekeken) 13
Wat betekent de nieuwe wetgeving betreft speed pedelecs in de praktijk?
In Nederland is, naast België, ook de nieuwe wetgeving voor speed-pedelecs ingegaan.
Een dapper tweetal test uit of de regels wel voldoen, en rijdt met twee speed-pedelecs trikes (met gele kentekenplaten) de openbare weg op.
Dat automobilisten de actie van het tweetal onbegrijpelijk vinden, geven ze aan met toeteren (we zijn weinig anders gewend). Dat ook de politie de actie van het tweetal gevaarlijk vindt, is begrijpelijk, echter de nieuwe regels schrijven dit wel voor.
Het is een, gevaarlijk, avontuur om je zo tussen al het andere steviger gemotoriseerde verkeer te begeven. Daarbij zijn de trikes behalve laag ook nog eens breed (gevaarlijk inhalen door automobilisten wordt daarmee wel aardig tegengegaan, maar veilig is anders).
Zie voor een verslag de Kampeerwijzer. Op de kopfoto rijdt een bromfietser op een fietspad.
Update 1 - 11 januari: item bij Omroep Flevoland.
Update 2 - 11 januari: nog een speed-pedelec rijder over de nieuwe regels (bron: Facebook).
Update 3 - 12 januari: kleine mediastorm
Reacties (13)
Uiteraard een vreemd verhaal. Als velomobilist geen onbekend fenomeen.
Toch proef ik in bovenstaand redactioneel schrijven ook iets van 'blame the victem'. Misschien onbedoeld.
Regels zijn bedoeld om door eenheid en voorspelbaarheid de veiligheid in het verkeer te verhogen voor alle deelnemers.
De wetgever heeft de intentie met de nieuwe regel het verkeer veilige te laten verlopen door te menen speedpedelacs naar de rijbaan te verwijzen. Daarmee fietsers te beschermen en gevaarlijke situaties te voorkomen.
Dat praktijk weerbarstiger is mag door dit filmpje (en uitstekend illustratief commentaar) blijken.
Behalve dat het schort aan wetskennis bij automobilisten en politieagenten ook maar mensen blijken te zijn, gaan dit soort regels averechts werken. Een mens is van nature lui en blijft graag in zijn comfortzone. Wat eenmaal geleerd is lijkt men moeilijk nog vanaf te brengen zijn. Te veel gedoe.
Mijn broer (74) zei ooit: ik doe niet aan verkeersregels. ‘Boeit me niet. Ik let gewoon goed op dan komt het wel goed(!)’. Een voormalig collega (65) dacht er ongeveer net zo over. Hij had een aversie tegen verkeersborden en keek er nooit na. Hij weigerde categorisch waarde toe te kennen aan verkeersborden. Met dit soort mensen deel je dan de weg.
Toch is het ook niet goed bij het aan de kaak stellen van de absurditeit van dit soort nieuwe regels, zelf uit te gaan van dat trikes laag(!) ook nog eens breed(!) zijn. Vervolgens zelf gaan twijfelen hoe veilig het rijden op de rijbaan is.
Ik zeg altijd als hoogte de norm bepaald voor zichtbaarheid kunnen strepen op het wegdek ook niet waargenomen worden. Die zijn maar een paar mm hoog. Toch blijkt dit geen enkel beletsel ze waar te nemen.
Een onveilig gevoel hebben tussen het overige verkeer is wat anders dan dat de trike (of velomobiel) gevaarlijk is. Het gedrag van de overige weggebruikers is onberekenbaar. DAT geeft het onveilige gevoel.
Als iedereen zich aan de regels van de verkeerswet zou houden en niet zelf voor politieagent gaat spelen volgens zelfverzonnen normen zou dat onveilige gevoel niet nodig moeten zijn.
Fietsen in het buitenland (m.n. Duitsland) op een grote doorgaande weg zonder fietspad is geen enkel probleem. Je wordt ruim ingehaald of men blijft achter je als er geen inhaalgelegenheid is. Daar geld dan ook als je gesnapt wordt bij het te dicht langs een fietser rijden met een auto, je strafpunten op je rijbewijs krijgt. Dat kan ook waargenomen worden vanuit niet herkenbare auto’s.
Mijn angst is dan enkel, stel dat er een Nederlandse automobilist tussen zit…..:-(
NoStress, 08 jan 2017 20:45
Ik onderschrijf het verhaal van DF-XL: in Nederland welhaast ondenkbaar om op de rijbaan te fietsen maar in Duitsland heel gewoon. Het is goed geregeld voor de fietser in Nederland, maar als snelle fietser val je tussen wal en schip omdat het slecht getolereerd wordt door automobilisten dat je hun territorium betreedt. Maar de aanhouder wint: op mijn woon-werk route wordt ik inmiddels niet meer lastig gevallen door politie en automobilisten. En dan is het toch weer net zo fijn doorfietsen als in Duitsland.
twilwel, 08 jan 2017 21:47
Het breed zijn van een speed pedelec trike is juiste een voordeel. Een motorrijder wordt geleerd een beetje links te rijden op zijn baan, op de plek van een autobestuurder. Zo eis je je ruimte, ben je beter zichtbaar en word je ingehaald alsof je een auto bent, via de andere baan. De grootste fout die berijders van brommers en speed pedelecs kunnen maken is zich te gedragen als een fietser en helemaal rechts gaan rijden.
Belle, 08 jan 2017 22:00
Ook ik kan DF-XL volgen, alleen is dit wel een geval van moeten. Je MOET de weg op. Met de velomobiel heb je, nog, zelf de keuze waar je wilt fietsen.
Niets is intimiderend dan een stevige rij auto's (een vrachtauto of bus is nog intimiderender) achter je, bij minder dan 40 km/uur fietsen, terwijl niemand je kan of mag passeren op een 50 km-weg.
Toen de brommers de weg opgestuurd werden, konden ze nog tenminste minimaal 40 km/uur rijden.
TeJayLigFts, 09 jan 2017 07:49
@DX:
Je schrijft: "Regels zijn bedoeld om door eenheid en voorspelbaarheid de veiligheid in het verkeer te verhogen voor alle deelnemers". Mag ik gezien je verhaal de focus leggen op het woord: Alle? De speed-pedelec verwijzen naar de weg heeft vooral het doel het fietspad veiliger te maken voor fietsers. Hierin wordt de zelfde overweging gemaakt als voor brommers en gezien de problematiek is bij vele de wens dit ook in te voeren voor scooters. Mocht de speed-pedelec toch op het fietspad blijven, dan is de speed-pedelec de scooter van de toekomst.
nvanderwal, 09 jan 2017 10:17
Geen verwarrend verhaal. Dat verhaal is reeds 3 jaar bekend. Ook geen vreemd verhaal, maar een gevolg van tijdelijk commercieel gewin, gebaseerd op de oude EG regels betreffende de constructiesnelheid van E bikes. Maximaal 250 Watt en ondersteund tot een constructiesnelheid tot circa 25 km/h. Feitelijk een snorfiets, maar bij Wet uitgezonderd als fiets met trapondersteuning. Geen WAM verzekering, geen rijbewijs en geen kentekenbewijs. Prima geregeld.
Moet zo nodig een elektrische snorfiets gecreëerd worden, op basis van verouderde, maar toen nog geldende EG regels. Kaderrichtlijn 2002/24/EG. Meer dan 250 Watt ondersteuning, maar met een constructiesnelheid van 25 km/h, het trapvermogen niet meegerekend. Blauwe kentekenplaat, maximumsnelheid 25 km/h. Voegde weinig toe aan de E bike, maar is feitelijke een bromfiets met een snorfietskenteken.
De nieuwe Richtlijn 168/2013 EG, reeds 3 jaar bekend, maakte duidelijk dat die zogenaamde “snorfietsconstructie” ongewenst was en gaat voor de constructiesnelheid uit, inclusief het trapvermogen van de bromfietser. En dan blijken de “opgevoerde” E bikes geen snorfiets meer te zijn, maar wettelijk een bromfiets.
Wat moet je met elektrisch ondersteunde bromfietsen circa 350 Watt, die te groot zijn voor servet en te klein voor tafellaken. Gewoon van de Dreven in Almere blijven. De infrastructuur in stedelijk Almere is niet geschikt voor die halfbakken trikes.
De ondersteuning voor speed pedelecs mag maximaal factor 4 keer van het trapvermogen zijn. Dus maximaal 80% ondersteuning. Afhankelijk van de individuele trapkracht is een ondersteuning tussen de 600 en 800 Watt wenselijk.
De controle op de constructiesnelheid van bromfietsen is ingevolge de EG Richtlijn en de Regeling voertuigen gesteld op een netto maximum van 45 + 5 = 50 km/h. Dus na aftrek van de grootste meet onnauwkeurigheid. Net als elke bromfiets kun je dus redelijk goed meerijden met het overig verkeer. Laat nu de echte speed pedelecs maar komen.
PietV, 09 jan 2017 10:25
De speed pedelec is de brommer van de toekomst. Of eigenlijk, de brommer van 70 jaar geleden.
Nadat solex de eerste fietsen ging voorzien van hulpmotor (1948) volgde al rap vrijwel elk fietsmerk met een brommer in het assortiment. In '57 moeten brommers een gele kentekenplaat. Pas in 1985 zijn trappers niet meer verplicht.
Ik zie weinig reden voor de speedpedelecende forens om op een fiets te blijven meetrappen als je ook gewoon een veel comfortabeler elektrische scooter kunt nemen. Ik denk dan ook dat de speed pedelec geen blijvertje gaat zijn.
G, 09 jan 2017 11:14
Met mijn reactie was niet de opzet een discussie over speed-pedelecs los te maken.
Toch komen er diverse leuke feiten en zienswijze bovendrijven. Dank daarvoor.
Voor of tegenstander of waarom kiezen voor een e-ondersteuning is voor mij niet aan de orde in dit geval.
Dat een trike met e-ondersteuning volgens EU normen per 1 januari onder speed-pedelec valt en daarmee naar de rijbaan wordt gedirigeerd is wel al te kort door de bocht naar mijn idee. Er is (nog) niet of nauwelijks overlast van deze categorie op dit moment. Zeker niet van een E-trike. De toegedichte snelheden worden zelden gehaald en zijn soms (net als bij een velomobiel) niet wenselijk binnen de bebouwde kom.
Ik denk dat in veel gevallen snelheden van ALLE voertuigen zo dicht mogelijk bij elkaar moeten komen om veiligheid (en goede doorstroming) te verhogen. Auto's niet uitgezonderd. Waarom de infra niet zodanig aanpassen dat ook deze overal 30-35 km/u kunnen en mogen binnen de kom? Maar dat is een andere discussie.
Trikes zijn een zeldzaamheid, E-trikes nog meer, speed-pedelec trike? Deze 2 zijn de enige mij bekend tot dusver. Hoe kunnen die nu al overlast a la scooters en snorfietsen bezorgen?
Waar ik al wel 'hinder' van ondervind is dat 'normale' speed-pedelecs niet tot nauwelijks te onderscheiden zijn gewone en E-ondersteunde fietsen. Hun snelheid an sich is niet het probleem maar hun snelheid inschatten.
Zie ik een fiets aankomen, blijkt het een Speed-pedelec te zijn en staat hij al bij me voor ik kan oversteken terwijl ik dacht hem nog ruim voor te zijn.
Zoals in het filmpje ook genoemd werd, de kentekenplaat zit aan de achterkant van het voertuig. Als je ze nadert is dat meestal van voren. Dan zijn alle fietsen hetzelfde maar nu hen snelheid van naderen niet meer.
De toegedichte snelheden van speed-pedelecs worden zelden gehaald. Meestal gaan ze zo'n 35 km/u max. Om die 45 km/u te halen moet je wel heel veel doen.
Inmiddels fietst er een hele vloot velomobielen rond die deze snelheden kunnen halen, ook racefietsers wil dat wel lukken. In de praktijk blijkt dat zelden een probleem met overige fietsers.
Waar de klachten vandaan komen zijn vaak mensen die zich onzeker door het verkeer bewegen. Motorisch niet getraind. Of juist fysiek niet instaat om potentiële snelheden van een 'normale' E-ondersteunde fiets te beheersen. Niet verkeerswaardig dus feitelijk. Tja dat kan en mag in NL. Het is niet anders. Kan ik van alles van vinden, maar niks tegen doen helaas.
Als je dus wel je voertuig en alle snelheden beheerst ben je dus gevaarlijk....
Wordt je verbannen naar het territorium van de leeuw, wordt je daar weer gebeten.
Ach, ik zwaai maar vriendelijk naar al die toeteraars. Ik heb de keus en blijf liever op het fietspad als het kan. ;-)
NoStress, 09 jan 2017 20:56, bewerkt op 09 jan 2017 21:00
Beste DX,
De speed-pedelec wordt naar de weg verwezen VOORDAT er overlast ontstaat. Dit heet preventie.
nvanderwal, 10 jan 2017 10:21
Geen preventie, maar duidelijkheid. De speed pedelec is wettelijk altijd een bromfiets geweest en bromfietsers zijn eind vorige eeuw van de fietspaden verbannen. Door een “maas in de wet”, Kaderrichtlijn 2002/24/EG, heeft de commercie de pedelec bromfiets als snorfiets laten keuren.
De huidige E bike was reeds dé snorfiets, met de wettelijke ontheffingen op de vereiste leeftijd, rijbewijs, kenteken en WAM verzekering.
Dus geen krokodillentranen als je na 15 januari 2013 een speed pedelec hebt gekocht en als bromfietser met “blauwe plaat” op de fietspaden mocht rijden tot 1 juli a.s. of tot eerdere omwisseling van kenteken. Het was een gunst. Je had het kunnen weten.
De E trike, maximaal 250 W en begrensd op circa 25 km/h moet als fiets met trapondersteuning de verplichte fietspaden blijven volgen. Ik rij prima in mijn velomobiel door Almere Stad, -Buiten en -Haven. Vaak sneller dan 30 km /h.
PietV, 10 jan 2017 15:21, bewerkt op 10 jan 2017 15:22
@niels Ik snap je insteek, maar vooralsnog lijkt me nog geen overlast van speed pedelecs. Edoch ben ik het met @PietVis eens dat de regels gelijk zijn met een E-bike en dat dit genoegzaam bekend mag zijn bij de zowel de koper van een speed-pedelec maar ook bij overige verkeersdeelnemers. Politie al helemaal.
Daarmee blijf ik toch bij mijn eerste verhaal. Al dan niet verplicht op de rijbaan met een speed-pedelec/trike, overige verkeersdeelnemers mogen geen gevoel van onveiligheid geven aan deze weggebruikers. Het is geen discussie of ze overlast (gaan) geven op het fietspad.
Intimideren, terechtwijzen of zelfs in gevaar brengen van deze deelnemers mag niet volgens de wet. Dat artikel (5) bestaat al veel langer dan deze nieuwe maatregel voor speed-pedelecs/trike en mag dus ook genoegzaam bekend zijn bij iedereen.
Dat agenten, hoe vriendelijk ook, daarmee vrij omgaan zonder kennis is al helemaal vreemd.
Daarmee de speed-pedelec tot slachtoffer bombarderen zowel op het fietspad als tussen de auto's is niet terecht. De auto's vormen het gevaar. Daar moeten ze zich van bewust zijn en naar gedragen. Niet de schuld met een smoes bij de 'vreemde eend' leggen als slechte zichtbaarheid e.d.
Daarmee leg je makkelijk een bom onder die andere 'vreemde eenden' ligfiets of velomobiel in het verkeer door vooroordelen en onderbuikgevoelens te bevestigen.
Overigens ben ik inmiddels goed bekend met de route uit het filmpje. Dat is duidelijk autodomein. De Evenaar iets minder, maar filevorming is onvermijdelijk.
Dat overige (incidentele)brommers/scooters met geel plaatje daar wel gedijden komt enkel doordat ze zwaar illegaal zijn opgevoerd en dus hun partij kunnen meedraaien tussen de auto's. Een ongelijke en bij voorbaat verloren strijd voor speed-pedelecs en andere potentieel snelle fietsen.
Laat het a.u.b. niet zo worden als in Engeland waar je meer je krachten moet meten tegen auto's op hun niveau. Je fietst daar niet, maar race tegen voertuigen die het eigenlijk altijd van je winnen.
Almere staat juist bekend om zijn duidelijk en uitgebreid fietspadennet. Ruim opgezet en gescheiden Auto-, OV en Fietsverkeer. Deze nieuwe mix pakt juist hier curieus uit.
NoStress, 10 jan 2017 20:44, bewerkt op 10 jan 2017 20:59
Ook ik ken de routes op het filmpje en heb hier vaak gereden op mijn goed afgestelde scooter. De motor niet opgevoerd, maar optimaal afgesteld. Van 1 op 43 naar 1 op 51 km/l. Constructiesnelheid netto circa 49 km/h. Rijsnelheid vlot naar maximaal 56 km/h. Nooit geflitst bij de flitspalen op de Veluwedreef en geen vrees voor een rollenbanktest. Altijd vlot kunnen meerijden met het overig verkeer, omdat die 4 takt geen harde begrenzing heeft.
De meeste huidige speed pedelecs zijn ontgrensde E bike en nu begrensd op 45 km/h. Maximaal 350 Watt ondersteuning. Vlees nog vis. Zonder “volle” stroomlijn ongeschikt op drukke rijbanen met vrijliggende fietspaden. Dan moet je steeds rekening houden met jouw positie op de weg. Voor je het weet voegt een inhalende automobilist naast jou in en druk je de berm in.
PietV, 11 jan 2017 08:56
Veel commentaar en reacties op dit item van omroep Flevoland gaan helaas niet over de speedpedelec op zich. Maar over de ligfiets-speedpedelec in het filmpje. De Ligfiets is wordt nog steeds als exotisch gezien. Hier blijft toch het beeld hangen: van dat de ligfietser gevaarlijke dingen doet. En dat terwijl Flevoland als de bakermat van de Velomobiel et ligfietsen gezien wordt en ze iets meer geaccepteerd worden.
Maar als inwoner van Almere en is er geen haar op mijn hoofd die denkt om de smalle en drukke 2*2 baansdreven op te gaan zoeken. Dat doe ik soms wel in Lelystad waar een soort vluchtstrook aan de dreef gebouwd is.
frans, 13 jan 2017 17:27