Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Geen NK-tijdrijden op Texel meer

Gepubliceerd op 04 januari 2017 23:34, bijgewerkt op 04 januari 2017 23:51 (632 keer bekeken) 8Reacties

Wielercomité Texel stopt met de organisatie van het NK-tijdrijden voor vrije renners

Het NK-tijdrijden voor vrije renners van afgelopen september is de laatste wedstrijd geweest die door het Wielercomité Texel is georganiseerd. Het comité heeft besloten zichzelf op te heffen. Een reden hiervoor is dat het parcours door werkzaamheden aan de Waddendijk de komende twee jaar niet kan worden gebruikt. Ook het gebrek aan verjonging van de organisatie heeft aan dit besluit bijgedragen.

Er is op dit moment nog niets te zeggen of een andere organisatie dit evenement een vervolg zal gaan geven.Voor al diegene die toch heimwee hebben om af te reizen naar Texel, kunnen hun tent, in het eerste weekend van september, toch opzetten op de boerderijcamping de Vrije Vogel (wel zelf reserveren) in de buurt van Oudeschild.

Redactie

Reacties (8)

NoStress

Another one bites the dust. :-(
Deze zag ik niet aankomen. Niet op deze manier.
Ligfietsers deelname stoppen OK, maar totale opheffing, Nee.
Dit is echt zonde. Een pracht evenement. Qua deelname, sfeer, organisatie. Parcours, locatie. Alles.
Een topper.

Een eigen weekeind op de Vrije vogel?
Tja. Heerlijk plekje daar met vele goede herinneringen door de jaren heen. Toch zonder race is de kern eruit.
Als een wiel zonder as. Een speedboot zonder motor.

Het is net als bij paas- en herfsttreffen of oliebollentocht, je moet 'iets' hebben wat aantrekt. Alleen de lokatie en facaliteiten is niet voldoende.
Giessen, Nijeveen e.d. gingen voor en zijn niet meer. Terwijl een hotel op berg ver weg of een camping bij de boer tussen de koeien in drente zo geboekt is. Dat wordt nooit meer een Giessen of Nijeveen zoals ik ze ervaren heb en als dierbare herinnering met mij meedraag de rest van mijn leven.
Zelfs Rutenbrock wordt nooit meer hetzelfde. Er is maar een achtertuin van de Bentlages en de versgebakken brotchen met zelfgemaakte jam van muttie smaakt alleen daar zo lekker.

Texel gaat de archieven in als een warme herinnering van mooie tijden van voorbij ben ik bang.

NoStress, 05 jan 2017 01:36, bewerkt op 05 jan 2017 01:45

NoStress

Overigens staat 'rondje Texel' van Mathijs inmiddels ook al jaren. Een eendags evenement. Langs de randen van Texel fietsen met gezamelijke lunch aan de voet van de vuurtoren is ook een mooi doel.
Een meerdaags evenent van maken is niet moeilijk. Niet iedereen fiets zo maar even >300 km uit en thuis in 1 dag.
Enigste bezwaar is de datum. Die concureert met het paastreffen en zal mensen weerhouden af te reizen naar Texel.
Ik heb mijn keuze gemaakt. Een jaarlijks bezoek aan Texel is onvermijdelijk. Ik maak mijn eigen Texel. Rondje Texel MET overnachtingen. Maar dan dus in het voorjaar.

NoStress, 05 jan 2017 02:04

G

no-brainer. In overleg gaan en de 1-uur tijdrit van CV omdopen tot NK tijdrijden voor vrije renners.

Ik kom alvast wel met de racefiets in dat geval.

G, 05 jan 2017 11:46

NoStress

Sorry, klassieke fout.
1-uur tijdrit maak je zo veel mogelijk kilometers in 1 uur. Te veel gereden tijd om een ronde af te maken wordt teruggerekend naar 1 uur en levert een gemiddelde snelheid op die telt voor klassering. Meestal een relatief kort parcours (soms indoor) met vaste afstand. Een wielerbaan oid. Bijvoorbeeld RDW-baan, Sloten, Nederrijnseberg, Alkmaar, Apeldoorn

Met tijdrijden rij je een vast afstand op meestal openbaar weg, waarbij de tijd als klassering telt. De LEL is een tijdrit.

Maar OK tijdrijden kan ook tijdens de CV. Organisatorisch een hersenkraker wegens baanbewaking/afzettingen. CV/WK Tilburg kende een tijdrit langs het kanaal. Het WK op Jersey ook. Dus het kan.

Nijeveen ging trouwens over een parcours van meer dan 1 ronde. Je passeerde de finishlijn dus meer dan 1 keer.

NoStress, 06 jan 2017 22:01, bewerkt op 06 jan 2017 22:08

G

Er zal inderdaad iets meer nodig zijn dan alleen een naamswijziging. Maar moeilijk is het niet imho. Elke 30sec een start, net als bij het uur, stayeren niet toegestaan.

Texel was 28,5km. Leuke afstand. Sloten is 2,5km. Zullen we zeggen wie het snelst 10 rondjes heeft gereden? De transponders tellen wel. Ook leuk is 20 rondjes in 2017, aangezien CV sinds 1997 bestaat. Volgend jaar 21 rondjes. Echter een tijdrit van 50km+ is zelfs voor pro's aan de lange kant. 10 Rondje houd voldoende ruimte in het programma, ook met het oog op benodigd hergebruik van transponders.

G, 06 jan 2017 23:33

NoStress

Ik rij met evenveel plezier een 1 uur rit als een tijdrit. Beide op totaal verschillende manier, dat wel.
Gemeenschappelijk is opbouw, zo hard mogelijk gaan en net niet helemaal dood over de finish komen.

Toch zijn rondjes fietsen al snel massaal en is het onvermijdelijk vele te passeren (of gepasseerd worden in mijn geval). Een individuele start doet daar niets aan af.
Een tijdrit op openbare weg is juist zo aantrekkelijk dat je echt tegen jezelf fietst. Je hebt nauwelijks referentie hoe je presteert aan andere deelnemers. Simpelweg om dat je er hooguit maar een paar ziet of zelf geheel alleen fietst.
Ook het parcours is afwisselender en uitdagender bij een tijdrit op de openbare weg. In veel gevallen spelen de weersomstandigheden een grote zo niet beslissende rol. Wind, neerslag, temperatuur, maar ook hoogteverschillen en zelfs obstakels. Er zijn er die kans zien te verdwalen!
Al die grote niet of nauwelijks beïnvloedbare variabele maken dat iedereen in principe een goede kans maakt. Mmm...in theorie dan ;-)

Misschien is dat wel het geheim van succes bij dit soort evenementen. LEL, Nijveen, Afsluitdijkrace, en Texel. Toch gaan ze allemaal stuk voor stuk ter ziele helaas.
Alleen niet 'onze' light (dank Gerard!) georganiseerde LEL met immer enthousiaste kern van deelnemers en vrijwillige hulp die altijd weer spontaan verschijnt 'out of the blue' zo lijkt het.
De onderlinge sfeer is dan ook uniek door de verhalen achteraf over doorgestane ontberingen, pech of juist goede prestatie. Zelfs het publiek lijd mee met wachten en onzekerheid.
Behalve deelname voor mij misschien wel de essentie van de aantrekkingskracht van tijdrijden. Het is alles behalve een sport voor einzelganger.
Je presteert in je eentje, maar beleefd met zijn allen.
Als er een tijdrit op die manier op de CV kan zijn, ben ik er bij.

(maar voor het verlies van Texel laat ik toch een traan)

NoStress, 07 jan 2017 18:31, bewerkt op 07 jan 2017 18:50

avatar

Het wordt steeds moeilijker een wedstrijd te organiseren op een voor het openbaar verkeer openstaande weg. Vergunningen, beveiligingen en wettelijke aanprakelijkheidsverzekeringen moeten in orde zijn. Dus veel rompslomp, inzet en kosten.

Wedstrijden zijn bij Wet verboden.

Artikel 10 Wegenverkeerswet 1994:
1 Het is verboden op de weg een wedstrijd met voertuigen te houden of daaraan deel te nemen.
2 Onder wedstrijd wordt voor de toepassing van dit artikel verstaan elk rijden met voertuigen ter vaststelling of vergelijking van prestaties hetzij van de deelnemers, hetzij van de voertuigen, hetzij van onderdelen daarvan, hetzij van bedrijfsstoffen.
3 Als deelnemer wordt beschouwd de bestuurder van een voertuig waarmee aan een wedstrijd wordt deelgenomen, en de eigenaar of houder van een voertuig, die daarmee aan een wedstrijd doet of laat deelnemen.

Weet waar je aan begint.

PietV, 07 jan 2017 22:41, bewerkt op 08 jan 2017 07:34

m66roepers

In het eerste weekend van september doe ik mee aan de Große Weserrunde. Dit zijn mijn foto's van vorig jaar.

m66roepers, 24 jan 2017 10:33