Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Cijfertjes staren

Gepubliceerd op 22 december 2016 12:04, bijgewerkt op 22 december 2016 20:03 (896 keer bekeken) 16Reacties

We kijken in deze komkommertijd voor ligfietsnieuws graag even terug naar de statistieken van de site. Aangezien Ligfiets.net aan de vooravond staat van een grote verandering met betrekking tot de inhoud en opzet van de site is er door de mensen die zich bezig houden met de inhoud kritisch gekeken naar de onderdelen op de site.

statistiek 2016 google analytics cijfers bezoekers cycle vision datum

De piek van minimaal de dubbele bezoekersaantallen (10.000 in plaats van 5.000) miste in 2016


In 2017 wordt de start gemaakt met het vernieuwen van Ligfiets.net als site. In een recent nieuwsbericht geeft een van de betrokkenen bij de inhoud van de site als commentaar al het een en ander aan gegevens weer.

Als we kijken naar het verloop van bezoekersaantallen zien we zeker een daling, maar aangezien ligfiets.net ook via facebook en twitter kan worden gelezen hoeft een daling van bezoekers niet meteen als een dramatische waarde te worden beschouwd. Er is nog steeds een redelijk bereik van de site in de huidige opzet.
In het algemeen zien we bij het aantal bezochte pagina's een daling van 1,8 miljoen in 2015 naar 1,5 miljoen in 2016.

Tijdens de bijeenkomst van de mensen die in klein comite zich hebben gebogen over de huidige inhoud van de site zijn belangrijke uitgangspunten besproken. Zo was de verwachting dat een van de nadelen van de site de verminderde functionaliteit op mobiele apparaten zou zijn. Ook Google "straft" sites af die niet goed werken op mobiele apparaten. Een site wordt dan minder hoog in de rangschikking van zoekresultaten getoond.

statistiek populaire onderdelen van de site 2016 google analytics

Verloop bezoekers met populaire onderdelen van de site

Er wordt op dit moment zeker met belangstelling gekeken naar de populaire onderdelen van de site. Ondanks het succes van Marktplaats en andere tweedehands sites blijven de advertenties op ligfiets.net zeker goed bezocht.
Verder wordt het fietsenoverzicht vaak geraadpleegd. Kortom de statistieken leveren weer zeer interessante resultaten op!

Redactie

Reacties (16)

rene

Nog een kleine suggestie voor verbetering: de berichtjes op deze site beginnen vaak met "We hebben ...". Dat is een schrijfstijl met een nadruk op het persoonlijke. Los van de vraag of dat gepast is bij een site als deze (er zijn voors en tegens; zelf zou ik verkiezen om de nadruk op het nieuwsfeit zelf te leggen en minder op de schrijver(s) van het bericht) verwacht je als lezer dat je dan ook weet of kan zien wie "we" is. Nu zie ik er alleen "redactie" achter staan en dat is enkel een linkje naar een mailadres, geen naam of lijst met namen.
René

rene, 22 dec 2016 12:39

jack

Hoi René, ik ga het proberen te onthouden. Overigens is 'we' of 'de redactie' een begrip dat slaat op een aantal mensen die incidenteel iets plaatsen maar waarbii de groep van zeer actieve redactieleden eigenlijk helaas niet meer dan twee personen is. Theo en ik. We gaan wel eerdaags een oproep proberen te doen omdat we alletwee door prive omstandigheden verminderd actief zijn.

jack, 22 dec 2016 19:05, bewerkt op 22 dec 2016 20:02

m66roepers

Ligfiets.net 2.0 bevatte minder content dan Ligfiets.net 1.0. Wat in de jaren voor de overgang was opgebouwd liet zich niet heel snel integreren in het nieuwe format. Het is wel een beetje trend op internet is mijn indruk. Minder content, vooral wat looks and feel. Blijkbaar is de redactie nu bezig met wat men wel en niet gaan overzetten. Gaat dat betekenen: nog minder content? Of komen er ook heel nieuwe dingen?

Sorry voor deze wat zure reactie. Maar ik vind het gewoon jammer dat al die vernieuwingen in uiterlijk soms zo gepaard gaan met verlies aan inhoud. Laat je niet te veel leiden door de bezoekersaantallen, maar zet een interessante en informatieve site neer.

m66roepers, 22 dec 2016 20:31

TeJayLigFts

Hier is die andere 'actieve' redacteur. Ik ben, ook, schuldig aan 'we' of 'de redactie', vooral in het vrijdagbericht. Ik probeer er rekening mee te houden.

TeJayLigFts, 22 dec 2016 20:32

TeJayLigFts

Marco, alles wat in de komende versie van Ligfiets.net komt is bespreekbaar. Dus wat mis je zoal?

TeJayLigFts, 22 dec 2016 20:34

m66roepers

Ik heb laatst gezocht naar oude edities van Ligfiets&. Ik heb een DVD (of CDO met oude nummers, maar ik dacht ook dat er een paar online stonden. Wellicht zouden zelfs een paar artikeltjes op openbaar kunnen worden gezet.De Velayo daar heb ik ook nog naar gezocht, maar die heb ik hier niet vermeld gezien.

Was er op de oude site ook geen overzichtskaart van aangemelde leden. Ik heb hem hier niet kunnen vinden, maar dat zegt eigenlijk net zoveel.

m66roepers, 22 dec 2016 23:26

nvanderwal

Wat ik mis is een actieve plek om ligfietsen te kopen en te verkopen. De term: "advertenties" is niet passend en er is geen einde-datum, waardoor er nu ook advertenties uit 2012 staan. Ooit heb ik via deze rubriek gekeken wat er was, maar na 2 keer te vergeeft informatie opvragen heb ik deze mogelijkheid geskipt.
Volgens mij is kopen en verkopen via deze site een logica, mijn idee is dan ook om de term: "advertenties" te wijzigen in: "koop en verkoop" en andere zaken, zoals vermist, in een appart link te plaatsen.
Loop ik nu op de komende versie vooruit?

nvanderwal, 23 dec 2016 09:41

jack

@Niels, ja het automatisch opschonen en verwijderen van oude advertenties staat op de lijst. Eigenlijk al heel lang, dit zou al in versie 2.0. gebouwd worden. Echter, het is er nog niet van gekomen. Binnenkort gaat de beheerder van advertenties handmatig alle oude advertenties verwijderen. Met betrekking tot de nieuwe functionaliteit zal het misschien zo zijn dat we de oude data niet gaan migreren naar de nieuwe omgeving maar met een schone lei (of schone marktplaats) beginnen.

jack, 23 dec 2016 12:31

nvanderwal

En de titel? Advertenties is een te breed begrip; marktplaats beter, maar nog onduidelijk. Voor mensen die iets willen kopen of verkopen is de titel: Kopen / verkopen het logischt. Voor velen is dit nieuw; hierom zal associatie (met markplaats) minder goed werken.

nvanderwal, 23 dec 2016 13:22

jack

@Marco, ja op de site 1.0 stond een lange lijst met personen, persoonsgegevens enzovoort. Je kon je ook opgeven als logeeradres, we waren op die site de huidige ontwikkelingen ver vooruit. Echter de site bevat veel persoonsgegevens die mogelijk in strijd zijn met de wet bescherming persoonsgegevens. Dus of zoiets terug komt moet ik nog gaan bekijken. De wet bescherming persoonsgegevens houdt mogelijk dit tegen.

Met betrekking tot de ligfiets cd, dat moet ook nog worden bekeken. We hebben deze nooit online gehad maar het zou vreselijk leuk zijn als dit kon. Het genereert wel ontzettend veel dataverkeer (en dus kosten). En ook hier zou mogelijkerwijs een wet om de hoek kunnen komen zoals de auteurswet.

Op de oude site waren onderdelen als humor, leuke afdelingen met plaatjes enzovoorts ook aanwezig. Maar eigenlijk concentreren we ons op het verkrijgen van goede informatie. De publicatie ligfietsen mogen we van Fietserbond online zetten. Het handboek fietsforenzen is bijgewerkt en aan degene die dat heeft gedaan is een belofte gemaakt dat het online gezet gaat worden.

jack, 23 dec 2016 15:06

TeJayLigFts

Marco, Jack heeft de meeste , alle (?),vragen al beantwoord: o.a. privacy.
Ik heb nog even gezocht naar Ligfiets& pdf's. Natuurlijk die editie van eind vorig jaar die niet op papier verschenen is. Dan komt uit 2014 'Fietsparkeren' (ik geef de pdf-titels van de bestanden), 2 stuks uit 2012 ('hydraulic drumbrakes' en 'provinciaal'), 3 uit 2011 (Gaucho, 'verkiezingen' en '6 baanfietsen'), 4 stuks uit 2010 ('Estrilla test', 'gps', 'gemeentepolitiek' en 'Mungo Scorpion') en nog een paar uit de jaren daarvoor. Misschien nog een paar waar ik niet zo snel kan zien of deze uit Ligfiets& komen.
Valt tegen hè?

TeJayLigFts, 24 dec 2016 09:13

NoStress

Zinvolle uitwisseling hier. Mijn hart springt op bij de aankondiging van een 'nieuwe' site.
Sluit me aan bij Marco dat het vooral de inhoud moet zijn en niet de looks (zonder degelijkheid en structuur van de site uit het oog te verliezen)

Mijn grootste wens is steeds geweest 'het handboek' integraal en downloadbaar te zien. Dan niet auteursgebonden. Maar als min of meer open project zoals wikipedia. Ja als je een droom hebt, maak het dan een hele mooie:)
Basis ligfiets info dat actueel blijft en groeit als zuurdesem. Wat voor eigen gebruik, wat om uit te delen aan vrienden

NoStress, 24 dec 2016 09:51, bewerkt op 24 dec 2016 09:51

jack

@Theo, ja de handleiding was bewust wat korter gehouden. Dit staat misschien ook nog ergens beschreven. Het doel van de handleiding is om forenzen alleen het eerste jaar door te loodsen. Daarna heb je ook informatie nodig maar dat zou ik dan liever ergens anders zien. De aanvang van het handboek was na een jaar afgekapt. Echter er is nogal wat verouderde informatie in opgenomen op het moment. We zijn volop bezig om de vernieuwde versie alvast bij te werken zodat hij alsnog eventueel snel online kan komen. Er zijn al twee technische mensen op de hoogte van de wens om ook dit deel weer online te krijgen.
Voor wat betreft de WIKI. Als er meer informatie nodig is, zoals voor reizen, kamperen, wedstrijd rijden en wat je allemaal nog meer wilt delen zou dat natuurlijk ook ergens in een FAQ of zoiets terug kunnen komen.
Ik hoop dat er gebundelde informatie blijft komen. Nu kun je via Blogs, Facebook en allerlei andere media wel snippers informatie vinden maar een enigszins gestructureerd geheel van uitgekristalliseerde informatie ontbreekt vaak.
Wat ik uit de recente gesprekken met de beheerders heb begrepen is dat het allemaal niet heel ingewikkeld is om het online te krijgen. Echter, zoals ligfiets.net betaamt zijn er wel redactieleden die moeten gaan redigeren/controleren. Zo zijn er beheerders voor de markt, het bedrijvengedeelte, de agenda en allerlei andere onderdelen. Zonder deze zouden spammers en andere mensen die mogelijk misbruik willen maken vrij spel hebben. En uiteraard helpen ze iedereen die er niet makkelijk uit komt met betrekking tot zinvolle bijdragen. Dank aan hen allen!!

jack, 25 dec 2016 11:59

G

Aangezien ligfiets.net een orgaan van de ligfietsvereniging is zou ik het erg waarderen als de vereniging beter van de mogelijkheden van de site gebruik gaat maken. Dat er vanuit de vereniging meer gecommuniceerd wordt naar de buitenwereld via ligfiets.net, voorbeeld(!): een heldere plek voor bijvoorbeeld (informatie vanuit) commissies. Op dit moment zouden (gok ik?) wedstrijden, ligfiets&, cyclevision, katoco, infrastructuur en pr actief kunnen zijn maar neem me niet kwalijk als ik er ergens naast zit.

Nog veel liever zou ik een communicatiekanaal tussen vereniging en leden en tussen leden onderling zien. Dat is een groot gemis. Vele vormen mogelijk, zie het als een vorm van digitaal clubhuis die (achter een ledenaccount) op ligfiets.net bezocht kan worden en waar bestuur, leden en commissies elkaar kunnen spreken.

G, 27 dec 2016 11:58

m66roepers

Jack en Theo, Hartelijk dank! En nee, het valt niet tegen, ik ben helemaal blij. Er wordt gelukkig veel meer gedaan dan cijfertjes staren, maar ik creatief nagedacht en daar ben ik voorstander van.

m66roepers, 20 jan 2017 09:11

m66roepers

Nog een suggestie: Zouden externe links ook in standaard in een nieuwe tab kunnen openen. Het is mij bij herhaling al overkomen dat ik ontdek dat ik www.ligfiets.net opnieuw moet intikken omdat ik de gelinkte pagina had gesloten. het zit blijkbaar behoorlijk in mijn systeem (mijn brein en motoriek, niet mijn computer) dat externe links standaard in een nieuwe tab openen.

m66roepers, 30 jan 2017 09:15