Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

HPT Delft Amsterdam zoekt met Strongher naar snelste vrouw

Gepubliceerd op 10 november 2016 18:57, bijgewerkt op 10 november 2016 18:57 (557 keer bekeken) 4Reacties

Dit jaar zoekt het Human Power Team Delft en Amsterdam niet de snelste man, maar de snelste vrouw. Voor het eerst gaat het team zich volledig richten op het vrouwenrecord. Het team gaat samenwerken met Strongher, het platform voor vrouwenfietsen van Marianne Vos. Hieronder staat het persbericht, in het laatste nummer van Ligfiets& dit jaar staat meer over de plannen van de studenten.

Strongher, een wielerinitiatief van Marianne Vos, Marijn de Vries, Ellen van Dijk en vele andere ambassadeurs van het vrouwenwielrennen, gaat met een studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam op zoek naar de snelste vrouw van Nederland. Het uiteindelijke doel is om in september 2017 het vrouwensnelheidsrecord van 122 km/h fietsen te verbreken op een hightech fiets in de Nevadawoestijn. De TU Delft, VU Amsterdam en Strongher roepen alle sportvrouwen, van amateur tot professional, op om zich op te geven.

Vrouwenrecord
Waar de studenten dit jaar met Jan Bos nog een snelheid van 125 km/h behaalden, valt het team volgend jaar het wereldsnelheidsrecord voor vrouwen aan. “Nederland is echt een fietsland waar sportvrouwen op internationaal niveau tot de top behoren, daarom willen wij de uitdaging met een vrouwelijke renster aan gaan", vertelt Emiel de Boer, teammanager van het Human Power Team Delft & Amsterdam. Ook in de techniek zal dit jaar het een en ander veranderen. Het nieuwe ontwerp wordt volledig afgestemd op de vrouwelijke fietser. In september moet de nieuwe renster harder trappen dan 122 km/h om het huidige wereldrecord te verbreken.

Strongher
Marit Huisman, projectmanager Strongher: “Het is mooi om te zien dat de toekomstige generatie ingenieurs en bewegingswetenschappers net als wij ook hart hebben voor het op de kaart zetten van vrouwenwielrennen. Daarom helpen wij hen graag om de beste kandidaat te zoeken. Strongher is opgericht om vrouwen over de hele wereld een podium te bieden om zichzelf te laten zien, dat wij nu met het Human Power Team op zoek kunnen naar de snelste vrouw in de wereld sluit hier perfect op aan”. “We vinden het geweldig dat wij het grote netwerk van vrouwelijke fietsers via Strongher mogen gebruiken om onze atlete voor de wereldrecordpoging in september te vinden”, zegt De Boer.

Unieke samenwerking universiteiten
Niet alleen ontwerpen en bouwen de studenten de volledige fiets op de TU Delft, maar zij selecteren en trainen ook de atlete op de VU Amsterdam. Met deze combinatie van disciplines willen ze het optimale uit mens en techniek halen, om zo het record op Nederlandse naam te zetten. De selectie zal deze maand plaatsvinden, waarbij alle vrouwelijke sporters, van amateur tot professioneel, zich kunnen aanmelden op de website van het Human Power Team. Om de beste atlete te kiezen zal een vermogenstest worden afgenomen onder de kandidaten door middel van een simulatie van de recordpoging.

Redactie

Reacties (4)

G

Vermogen trappen is één ding. Je moet dat ook nog netjes ingepakt in zo'n velox kunnen. Is al vaak gebleken dat dat geen vanzelfsprekendheid is.

Zijn dames als e. bezemer of j. sindram eigenlijk nog in beeld? Mag aannemen dat HPT die wel even op zullen bellen. Die hebben (ooit) reeds bewezen geweldig mooi (en hard) op een ligfiets te kunnen rijden.

G, 11 nov 2016 21:42

MaartenSneep

Ik hoop dat Christien Veelenturf (reed mee bij team 4, 2014/2014) meedoet met de selectie. Zij kreeg toen te weinig tijd in de fiets, maar ging wel knoerthard. Een talent om ook in een krappe fiets veel vermogen te leveren.

MaartenSneep, 13 nov 2016 11:21

avatar

Ik hoop Nicci Walden nog eens in zo'n racemonster te zien. Zij werd 7e op het WK!

Belle, 23 nov 2016 07:03

G

Nici Walde is niet heel groot. Dat kan een voordeel zijn als speciaal voor haar een fiets op maat gemaakt wordt (zoals de DF). Echter, ik vermoed dat je wel een bepaald minimaal vermogen moet kunnen trappen voor een record in Battle Mountain en wat heeft zij in de benen kwa kW's? Het is wel een extreme duursporter, maar dat kan een nadeel zijn.

o.a. Ellen heeft reeds aangetoond dat het in principe te combineren is.

G, 24 nov 2016 21:24