Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 11 november 2016 13:00, bijgewerkt op 12 november 2016 17:51 (3558 keer bekeken) 7Reacties

Off-road DF, bandentest Wim, tubeless banden en …, semimassieve band, fiets versus auto, Milan getest op SAT.1, wat, handstand, Battle Mountain vanuit Japanse ogen, we zullen hem missen, negen cadeau-ideetjes, Ligfietsshop Tempelman, Fiets Telweek, hersenspinsel

Off-road DF

Daniel rijdt met de vierwielige DF rijdt dwars door modderig land, en dat lijkt deze DF goed aan te kunnen. Opmerkelijk: maar een van de twee achterwielen wordt aangedreven.

Bandentest Wim

Wim test de Schwalbe Pro One 28 mm en Greenspeed Scorcher 120. De Pro One wordt, net als de andere band, getest met een binnenband, en komt er eigenlijk niet goed vanaf. Uit Ymte's opmerking blijkt dat de band One, dus zonder Pro, ook vernieuwd is (gewijzigd, zie opmerking van Wim). Binnenkort weer een test?!
De Scorcher is de snelste band die tot nu toe getest is (en voor de consument verkrijgbaar is)!

Tubeless banden en …

Harry test met vallen en opstaan tubeless banden voor velomobielen. Laat hij nou de Pro One als goed testen, terwijl die er bij Wim, met binnenband (!), niet zo goed van af komt.
Wel is Harry bezig met een velomobiel naast de Mango, hij test een smallere spoorbreedte in de TransforMango, Harry's testMango (de toekomstige velomobiel van Sinner, Hilgo, lijkt gesloten wielkasten te hebben).

Semimassieve band

Ook deze band is niet echt geschikt om vlot mee te kunnen fietsen, hoewel dit type band 'luchtig' lijkt. Oké, lek gaan, is onmogelijk.

Fiets versus auto

Sta je al weer in de file? Vanuit het noorden van Keulen naar Bonn en terug - wie, zoals de reporter van de WDR, langs deze route moet pendelen, ergert zich meestal vrij vlot en speelt met het idee: de fiets is sneller…
De test: fiets versus auto.

Milan getest op SAT.1

De verslaggeefster Antonia van SAT.1 test de Milan. Zo te zien met plezier.

Wat?

Oké, het is wel in Groot Brittannië (dus linksrijdend), maar hier zou ik eerst stoppen om de situatie eens goed in me op te nemen. Niet goed voor de doorstroming.

Handstand

Het op gang duwen van de fietsen op Battle Mountain gaat niet altijd goed. En dan bedoelen we niet dat de fietser in problemen komt.

Battle Mountain vanuit Japanse ogen

Nog meer over Battle Mountain. In Japan is op de tv een programma geweest in twee delen.
Jun is zo aardig geweest om dit programma min of meer van Engels commentaar te voorzien (in zijn blog).
Deel 1: blog en video
Deel 2: blog en video

We zullen hem missen!

Bij de presidentsverkiezingen in Amerika heeft een onwaarschijnlijke president gewonnen. Nu was zijn overwinningsspeech behoorlijk presidentieel, en dat in tegenstelling tot de aanloop.
Maar deze zullen we voorlopig echt wel missen: yes, we do.

Op wie zal deze kiezer, David, gestemd hebben?

Negen cadeau-ideetjes

Nog verlegen om een ideetje voor iemand die alles al op fietsgebied heeft? In de Vogelvrije Fietser staan negen inspirerende fietscadeaus.

Ligfietsshop Tempelman

De nieuwe site van Ligfietsshop Tempelman is online.

Fiets Telweek

Fiets Telweek 2016

De resultaten van de Fiets Telweek zijn bekend. Zie ook de presentatie webinar.
Door o.a. het goede weer is een recordaantal van 1.786.147 gefietste kilometers gereden (met minder deelnemers!) in 416.376 ritten. Vandaar dat er ook meer recreatieve ritten zijn geweest, wat ook de gemiddelde snelheid op een hoger plan bracht: 15,8 km/uur. Verder de drukste fietspaden (Utrecht!) en andere knelpunten van, en in, Nederland.
In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste kilometers afgelegd: 362.526. De scholieren in Overijssel waren het meest actief. Amsterdammers reden de meeste ritten, hier werd wel het langzaamst gefietst: gemiddeld 14,4 km/uur.
Wij, liggers, vallen onder het kopje 'Overig van 4 %' en maken daar minder dan 2 % deel van uit.

Hersenspinsel *

Nu de theorie van Einstein, en die van Newton daarvoor, grotendeels afgedaan is **, kunnen we voluit gaan met de nieuwe theorie van, Erik Verlinde, hoogleraar theoretische natuurkunde: in plaats van een kracht is de neiging van massa's om naar elkaar toe te bewegen een soort druk, die ontstaat doordat bij verplaatsing van massa's informatie van het hele heelal wordt veranderd. Als een massa zwaar lijkt, komt dat doordat het universum zich verzet tegen het verplaatsen ervan (vrij naar de uitleg in de Volkskrant).

Nu voor ons fietsers: alles wat zich voor ons uitstrekt, verzet zich tegen onze doorkomst. Dat het zo zwaar gaat, tegenwind / koude lucht / ondergrond samen met de banden, is gewoon de weerstand, of zo u wilt het verzet, van het universum. Van zwarte gaten, donkere materie of energie, hadden we, als fietsers, toch al geen last bij onze voortgang.
Dit is een onderdeel van de 'theorie voor alles'.
Zie ook: New Scientist.

* van de redacteur van de dag
** deze theorieën voldoen niet voor alle gevallen, maar globaal nog best bruikbaar.

Redactie

Reacties (7)

twilwel

De Hilgo zal OPEN wielkasten hebben.

twilwel, 11 nov 2016 20:13

avatar

Ymte heeft het over de One, niet de Pro One. Inmiddels heb ik twee nieuwe One's van Ymte ontvangen en kan er dus weer getest worden.
Door enkele rijders wordt gemeld dat de Pro One tubeless wel snel zou zijn. Het verschil tussen een tubeless band en een gewone binnenband is maar enkele procenten. Dat kun je echt tijdens het rijden niet waarnemen.
Een latex binnenband is weer sneller dan tubeless, maar ook maar enkele procenten.
Groeten,
Wim

aerocam, 12 nov 2016 11:43

pietandringa

Klopt het dat latex banden nog steeds niet in 20 inch verkrijgbaar zijn? De gebruikte latex banden zijn dan aangepaste 26-inch latex banden?

pietandringa, 12 nov 2016 14:41

avatar

Het schijnt vrij eenvoudig te zijn om een latex band in te korten. Je bent alleen wel elke dag weer aan het bijpompen, die dingen lekken een paar bar per dag. Die extra pomptijd maak ik niet goed met de tijdwinst door hogere snelheid dankzij lagere rolweerstand. 25 jaar geleden op de racefiets mee gereden, geen verschil gemerkt met butyl. Ze kunnen ook gewoon lek...

RGerritsen, 12 nov 2016 15:07

TeJayLigFts

Wim, ik heb de bandnaam gewijzigd (was slordig).

TeJayLigFts, 12 nov 2016 17:53

twilwel

@Piet 20" latex biba's zijn ingekorte 26" biba's. Ik heb er zelf een aantal ingekort, maar het is een lastig klusje. Maar als je 't niet in 1 keer lukt, dan knip je iets korter en dan heb je een tweede kans. Je kunt ze ook kopen bij Gingko, die ze voor je inkort tegen nogal heftige prijs.

twilwel, 12 nov 2016 22:05

twilwel

Ik heb geen Pro One's al rijdende vergeleken in tubeless versus butyl biba versus latex biba. Ik rol al vele jaren uit vanaf een laag bruggetje met om de 6 meter een boom naast het fietspad en krijg door simpel "boompjes tellen" geleidelijk een aardig idee hoe ver een band moet rollen voor ik 'm snel kan noemen. Waarbij ik natuurlijk rekening probeert te houden met de temperatuur die grote invloed heeft. Waarom mijn testjes niet overeenkomen met de metingen van Wim weet ik ook niet. Op het moment is het koud en ik merk dat de Pro One daar nauwelijks langzamer van wordt. Wim meet doorgaans bij 20gradenC en dan kan de rangorde anders zijn. Maar ik denk eigenlijk eerder dat de verschillen binnen een type band erg uit elkaar kunnen lopen. Bij Schwalbe merk ik soms een flink verschil tussen batches die op een verandering in productie lijken te duiden. Bij de Shredda was dat vrij extreem, waardoor ik uiteindelijk helemaal afgeknapt ben op deze band. Dit maakt het niet gemakkelijk altijd trefzeker een snelle band te kiezen. Mijn meetmethode mag dan niet erg nauwkeurig zijn en totaal ondoorzichtig voor anderen, maar voor mij voldoet ze heel goed. Een band die echt matig is valt ook bij mijn methode door de mand en dat doet de Pro One tot nu toe niet.

twilwel, 12 nov 2016 22:49