Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 07 oktober 2016 13:00, bijgewerkt op 12 oktober 2016 20:36 (2465 keer bekeken) 5Reacties

Estafette in Assen, markering fietspaden, tien misverstanden over fietsen, fiets krijgt meer aanzien, winnaar of toch niet en weer wel, cijfertjes, Lelijke Eend emissievrij, ja waarom, een 'Milan' downloaden, intrigerende foto's

Estafette in Assen

De races in Assen, en eerst in Groningen, worden altijd afgesloten met een vrolijke estafette. De teams worden min of meer gemengd: oud en jong, sterk en minder sterk.

Markering fietspaden

In Brabant krijgen alle (!) fietspaden aan weerszijden doorgetrokken belijning van 10 centimeter breed. Deze belijning zou stroef zijn, want het is een 'veilige belijning'.

In Drenthe wordt lichtgekleurd asfalt of beton toegepast op fietspaden. ' Men geeft hieraan de voorkeur omdat aan de kantmarkering ook aan aantal nadelen zouden zitten, zoals slechtere waterafvoer en de veel hogere kosten voor het aanbrengen en het onderhoud. De kantmarkering wordt wel toegepast op plekken die speciale aandacht vragen, zoals scherpe bochten.'

Zou het niet handiger zijn om consequent overal dezelfde methode toe te passen, vraagt het Ligfiets.net team zich af.

Tien misverstanden over fietsen

Le Devoir (Montréal, Canada) heeft tien giftige mythen over fietsen ('Nederlands') op een rijtje gezet. Zoals: 'de fiets is voor de armen', 'fietsers betalen niet voor de infrastructuur', 'de fiets is voor milieuactivisten of idealisten' of 'wegen? Fietsers hebben daar niets te zoeken'.

Nee, dan deze: de fiets is een simpele oplossing voor sommige 's werelds ingewikkeldste problemen!

Bovendien: wegen zijn niet gebouwd voor auto's (hoe fietsers, dus niet automobilisten, gestreden hebben om de wegen te plaveien).

Fiets krijgt meer aanzien

De wetenschap heeft de fiets jarenlang links laten liggen. ‘De fiets werd zelden beschouwd als een onderwerp waarmee je je kon profileren. Maar dat is nu wel aan het veranderen.’
Een Amerikaan (!) wordt aangesteld als ‘fietsprofessor’ aan de Radboud Universiteit.

Winnaar, of toch niet, en weer wel

Maria 'Cruzbike' Parker schreef een vlammend protest ('Nederlands') op het diskwalificeren van de winnaar naar de tweede plaats (terwijl hij 39 minuten sneller is dan nummer twee), en het creëren van een aparte categorie, in de California Triple Crown Stage Race: 'we hebben nog nooit een ligfietser gehad die zo goed kan klimmen'.
De winnaar was, en is, een ligfietser Jason Perez (op een Cruzbike). De organisatie is namelijk teruggekomen op haar besluit.

Cijfertjes

Je kan met getallen of tabellen je gelijk bevestigen. Zo kan je ook beweren dat ‘Fietspaden kosteneffectiever zijn dan nierdialyse’.

Lelijke Eend emissievrij

Let op: sluikreclame voor het verkeerde voertuig (smiley met een knipoog). Burton heeft de Citroën 2CV werkelijk emissievrij gemaakt. Nu is deze Deux Chevaux Vapeur net zo schoon als de echte eend (fauna).

Ja, waarom?

Veel fietsers rijden in een auto.
Nou, daar heeft dit redactielid wel een antwoord op. Misschien kan je de vraag dit weekend stellen op het Herfsttreffen.

Een 'Milan' downloaden

Christophe, Velomobile Design, laat je een 3d-velomobiel, in diverse formaten, downloaden die sterk op de Milan lijkt.

Intrigerende foto's

Herfsttreffen

Vandaag start het Herfsttreffen. Wat je mee hoort nemen, is een goed humeur. Wat je niet in de hand hebt is het weer. Misschien een trui meenemen…

Redactie

Reacties (5)

pietandringa

Zijn er mensen die net als ik geen Facebook account (willen) hebben? Het gevolg is dan je geen Facebook berichten kan lezen, er verschijnt een balk in het beeld. Wil je toch Facebook berichten lezen dan kan je b.v. http://www.belgbook.be/ gebruiken.

pietandringa, 07 okt 2016 13:33

rene

Het artikel over de fietsprofessor is wel al ruim een jaar oud (zag ik toen ik daar een uitgebreide feedback op wilde schrijven).
Verder +1 voor belgbook.be.

rene, 07 okt 2016 13:52

avatar

Net als Piet Andringa wil ik geen facebookaccount. Dank voor de tip.

CCGimmick, 07 okt 2016 14:54

avatar

Ik kan persoonlijk onderschrijven dat je met een Cruzbike-achtige fiets waanzinnig lekker berg of brug op rijdt!
Heeft iets te maken met het gebruik van je armspieren bij deze MBB's. Want het zwaartepunt gaat juist van het aangedreven wiel af op dat moment.

MichielAdriaan, 07 okt 2016 22:05

avatar

CGIFurniture, 23 nov 2018 10:16, bewerkt op 23 nov 2018 10:16