Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2016: Windstil

Gepubliceerd op 17 september 2016 09:15, bijgewerkt op 18 september 2016 07:56 (611 keer bekeken) 8Reacties

Zo stil als de wind in de ochtend was, zo is het in de avond ook. Of eigenlijk nog beter, want iedere run in de avond is gereden met minder dan de toegestane wind. De temperatuur is bovendien prima. Recordweer!

Blije gezichten bij het Japanse team als Ryohei Komori de 80 mph heeft gehaald.

Blije gezichten bij het Japanse team als Ryohei Komori de 80 mph heeft gehaald.

Als Todd Reichert tijdens de indeling van de runs aangeeft in de tweede heat te gaan rijden, wil iedereen opeens ook in die heat. Reichert heeft de weersverwachtingen goed bestudeerd. Als hij gaat rijden zijn de omstandigheden ideaal. Toch rijdt hij geen record. Op zijn scherm ziet Reichert dat hij achterblijft bij de verwachtingen. Hij besluit rustig aan te doen en zijn benen te sparen en rijdt 128,51 km/u. Voor het eerst is hij niet de snelste van de run. De Japanner Ryohei Komori haalt met een door een val beschadigde fiets een respectabele 128,85 km/u en mag zich na Reichert, Sebastiaan Bowier, Sam Wittingham, Damjan Zabovnik en Rick Houwers de zesde man op aarde noemen die de 80 mph heeft gehaald op de fiets. Hij is tevens Japans kampioen. Iedereen is onder de indruk, al hield men rekening dat Komori wel eens erg hard kan gaan. De Japanner wordt gevolgd door een enorme filmcrew en vandaag is een beroemde Japanse komediant mee voor de opnames van de televisieshow.

Yasmin Tredell nadert het wereldrecord

Yasmin Tredell nadert het wereldrecord

Komori is niet de enige die hard rijdt. Yasmin Tredell onttroont Ellen van Vugt als een na de snelste vrouw van de wereld. Het nieuwe Britse record voor vrouwen zet Tredell op 114,34 km/u, ze komt al aardig dicht in de buurt van het wereldrecord. Het team uit Liverpool heeft meer succes, Ken Buckley verbetert zijn eigen Brits record tot 123,27 km/u. Daarmee blijft hij nog wel achter Jan Bos staan. Bos wordt wel voorbij gereden door Andrea Gallo die het Italiaanse record op 126,89 km/u weet te zetten. Ook Florian Kowalik weet zijn juniorenrecord aan te scherpen tot 106,1 km/u. Het blijkt dat hij eerder in de week met een slepende schijf heeft gereden. Aurelien Bonneteau verbetert zijn persoonlijk record tot 127,05 km/u. Eindelijk komen de snelheden op een niveau waar de renners het willen hebben.

Jan-Marcel van Dijken heeft problemen met schakelen.

Jan-Marcel van Dijken heeft problemen met schakelen

Helaas valt het voor de Nederlanders wat tegen. Het eerste wat Ellen van Vugt roept als de VeloX XS opengemaakt wordt is ‘auw’. Dat lijkt een goed teken, want pijn betekent meestal dat de renner diep is gegaan. Toch blijft haar snelheid steken op 111,01 km/u. Dicht bij haar persoonlijk record, maar ze had meer gehoopt. Tegenslag is er ook voor Jan-Marcel van Dijken. Hij kan niet naar het zwaarste verzet schakelen en rijdt 117,9 km/u.

De Velox 6 met Jan Bos komt aan bij het vangteam.

De Velox 6 met Jan Bos komt aan bij het vangteam.

Het Human Power Team Delft en Amsterdam heeft hard gewerkt om te kijken hoe ze sneller kunnen gaan. Aan de VeloX 6 wordt een en ander aangepast omdat Jan Bos aangeeft dat hij beperkt wordt in zijn ademhaling. Tevens wordt het raceprotocol aangepast zodat de opbouw naar de sprint beter wordt. Het mag helaas niet baten. Bos rijdt 124,76 km/h en hij en het team zijn duidelijk ontevreden. Even lijkt het alsof de teamleden de handdoek in de ring hebben gegooid. Dat ze niet het wereldrecord gaan rijden, dat weten ze al een tijdje. Maar ook het Europees record van Sebastiaan Bowier lijkt onbereikbaar. Toch weet het team zich te herpakken en wordt druk vergaderd wat er verbeterd kan worden. Laat in de avond wordt het plan opgezet. De ochtendrun slaan ze over. In plaats daarvan gaan ze nog een dag hard aan de slag om in de avond een poging kunnen doen, zodat ze in ieder geval kunnen zeggen dat ze het maximale uit het project hebben weten te halen. Het wordt alles of niets.

Redactie

Reacties (8)

Nyh

en mag zich na Reichert, Sebastiaan Bowier en Rick Houwers de vierde man op aarde noemen die de 80 mph heeft gehaald op de fiets.

Helaas voor Sam Whittingham, hij telt niet meer mee ook al is hij jaren lang de grote meester van dit spelletje geweest. Hij is de eerste geweest die boven de 80 mph kwam en heeft het record tussen 2001 en 2009 langzaam maar zeker steeds verder boven de 80 mph gezet. 13 jaar aan de top en nu al vergeten! :-(

Nyh, 17 sep 2016 10:57

RaptoBike

Kleine omissie van de razende reporter. Ook Bas begint moe te worden. Florian Kowalik reed ook niet met een aanlopende handrem, maar met een slepende schijf. Vandaag de laatste race dag. Ik mag vanmorgen weer de timing overnemen en Marieke staat bij de start. Veel snelle rijders houden hun kruid droog en blijven in bed liggen. Voor vanavond ziet het weer er goed uit en het zou mij niet verbazen als er nog wat records gaan sneuvelen. Vanavond mag Marieke weer radio goddess zijn op de timing (aankondigen van alle rijders en soms ook tijden over de radio) en ik sta op start om ervoor te zorgen dat alle fietsers en teams op tijd op de weg staan. Dat luistert nogal nauw omdat er per heat maar zo'n 14 minuten zijn om alle fietsen (meestal 4) te laten starten en de hele koers te laten rijden (8km), voordat de weg weer open moet.

RaptoBike, 17 sep 2016 14:25

Roodpetje

Sorry Hans, je hebt gelijk. Inderdaad een beetje vermoeid hier. Ik pas het aan.

Roodpetje, 17 sep 2016 16:56

RaptoBike

Ha Bas, voeg Damjan Zabovnik (80.05 mph) ook nog even toe in dat rijtje en je bent compleet :-)

RaptoBike, 18 sep 2016 00:57

hannekehovens

volgens mij heb jij het niet zo zwaar gehad tot nu toe Arnold, want jij bent wel nog wakker en oplettend :D

hannekehovens, 18 sep 2016 07:11

Roodpetje

Shoot, hoe kan ik Damjan vergeten!

Roodpetje, 18 sep 2016 07:55

nvanderwal

Wat het record van Damjan Zabovnik bijzonder maakt, is dat hij dit reed door achteruit te fietsen. Het maakte de aerodynamica meer passend bij zijn lichaam, maar het vroeg meer dan alleen trainen op kracht.

nvanderwal, 20 sep 2016 05:27

avatar

Wat ook wel bijzonder is is dat Damjan zijn fiets een paar seconde later afschreef dmv een hoge snelheidscrash.

Jan-van-Steeg, 20 sep 2016 23:10