Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2016: het spel begint

Gepubliceerd op 14 september 2016 20:58, bijgewerkt op 14 september 2016 21:02 (279 keer bekeken) 0Reacties

De ochtend begint in Battle Mountain opnieuw met regen. Het is even spannend of de ochtendruns wel zullen plaatsvinden. Bij de baan is het echter droog, de races gaan beginnen en de omstandigheden zijn verrassend goed. Het is weliswaar koud, heel veel wind staat er niet.

Aurelien Bonneteau heeft een goede run gehad.

Aurelien Bonneteau heeft een goede run gehad.

Vooral degene die moeten kwalificeren op de halve afstand profiteren ervan, zodra de rijders voor de volledige baan van start gaan neemt de wind toe. Vergeleken met maandag is het echter kinderspel. Er wordt dan ook al hard gereden in de ochtend. Todd Reichert geeft gelijk zijn visitekaartje af door 82 mijl per uur te rijden, ongeveer 132 km/h. Ook Aurelien Bonneteau gaat snel, hij haalt 115,9 km/h. Hetzelfde geldt voor Ellen van Vugt. Vrij ontspannen komt ze aan bij het vangteam, zij haalt een snelheid van 96,62 km/h. Nog ver van het record, ze stijgt wel in het klassement en dat is belangrijk voor de startvolgorde.

Ken Buckley in de Arion 2 (links) en Todd Reichert in de Eta zijn bij de catch.

Ken Buckley in de Arion 2 (links) en Todd Reichert in de Eta zijn bij de catch.

Het is dat de wind meer was dan toegestaan, anders was in de ochtend al een wereldrecord gesneuveld. Florian Kowalik, nog net 17, rijdt in de tot Geebee omgedoopte voormalige VeloX S van Ellen van Vugt 104,62 km/h. Dat is sowieso sneller dan het huidige wereldrecord, alleen niet geldig. Het Britse team van Liverpool heeft problemen met het camerasysteem waardoor hun eerste rijder Yasmin niet kan starten. Ken Buckley kan twee heats later wel starten en haalt 114,28 km/h. Bij het vangteam valt de Arion 2 hard en is de fiets flink beschadigd, onder andere de camerabubbel is kapot. Dat betekent werk voor de Britten.

Jan-Marcel van Dijken staat als reserve voor de ochtend, maar besluit de avond ervoor al om niet naar de baan te gaan. De kans dat hij kan rijden is heel klein en Van Dijken heeft de juiste keuze gemaakt. Helaas heeft hij nog niet over de volledige afstand kunnen rijden vanwege het slechte weer. Van Dijken weet dat hij verkeerd gegokt heeft bij de keuze van de slots. Ook het Human Power Team Delft en Amsterdam heeft verkeerd gegokt. Zij proberen nog een reserveplek te regelen bij de organisatie maar dat lukt niet. Het team baalt, want ze weten dat ze veel sneller kunnen dan bij de kwalificatie. En een hoge snelheid is belangrijk om een goed slot te kunnen claimen. In ieder geval lukt het ze wel om vanavond te rijden. Dan zullen ook Ellen van Vugt en Jan-Marcel van Dijken van start gaan. Net als alle andere favorieten.

Redactie

Reacties (0)