Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2016: hooi, keuren en testen

Gepubliceerd op 12 september 2016 08:05, bijgewerkt op 12 september 2016 08:14 (359 keer bekeken) 1Reacties

Zondag in Battle Mountain. De dag dat de laatste teams binnenkomen, de fietsen gekeurd worden en er veel wordt getest. De weg die een aantal jaar gebruikt wordt om te testen is nu helaas niet meer geschikt. Dus wijken teams uit naar andere locaties, waar het al snel wachten is op elkaar.

Jan Bos helpt Larry Lem met starten.

Jan Bos helpt Larry Lem met starten.

Als het Human Power Team Delft en Amsterdam aankomt bij een van de testlocaties moeten ze wachten op Larry Lem met zijn nieuwe fiets, de Super 8. Een verwijzing naar het hotel waar de meeste teams verblijven. Het team van Lem heeft moeite met het starten van de fiets, de leeftijd van de starter speelt een grote rol. Maar met wat aanwijzingen en hulp van de studenten lukt het uiteindelijk om een paar keer goed van start te gaan. En terwijl de Nederlandse studenten de VeloX 6 klaar maken, komt het team van Liverpool aanzetten. Ook zij willen testen. Het is druk.

Het team feliciteert elkaar met de geslaagde testen.

Het team feliciteert elkaar met de geslaagde testen.

Uiteindelijk druipt Liverpool toch af en ze zoeken een nieuwe locatie. Maar niet nadat ze zich hebben verwonderd over de grootte van de bestelwagen van het HPT. “Hun truck is nog veel groter dan die van ons,” zegt een van de Engelsen. De strijd wordt op alle fronten gestreden. Het testen met de VeloX 6 verloopt voorspoedig. Ruim binnen vijftien meter rijdt Jan Bos alleen en vallen is er niet bij. Het enige kritieke punt is het dicht tapen van de kap, dat kost nog iets teveel tijd. Na een uur houdt het team het voor gezien. De laatste aanpassingen aan de VeloX 6 worden gedaan en een deel van het team helpt met het plaatsen van hooibalen en houten panelen langs het parcours. Het is even hard werken, maar de teamleden krijgen nu wel de SR305 goed te zien.

In het Civic Center wordt ondertussen door steeds meer teams geklust aan de fietsen. Het is ook de plek waar de technische keuring plaats vindt. Geen enkele fiets wordt afgekeurd en tijdens de briefing ’s avonds krijgen de teams een compliment van de keurmeester. Hij is onder de indruk hoe veilig alle fietsen zijn. De technische keuring is ook het moment om alle fietsen al even te bekijken en dat gebeurt dan ook volop. Het blijft mooi om te zien hoe ieder team toch weer andere oplossingen bedenkt.

Al zit Thomas van Schaijk in China, hij is toch een beetje mee met Cygnus in Battle Mountain.

Al zit Thomas van Schaijk in China, hij is toch een beetje mee met Cygnus in Battle Mountain.

Als de avond valt wordt de eerste meeting gehouden en alle teams stellen zich aan elkaar voor. Het is opvallend hoeveel grote studententeams er zijn. Naast het HPT is er ook een team van de Franse universiteit van Annecy, de universiteit van Turijn is er als team Policumbent, de studenten van Toronto ontbreken niet, er is een studententeam uit Mexico en zelfs twee uit Engeland: Liverpool met de Arion 2 en Plymouth met de handbike. Allemaal tussen de zes en vijftien personen. Dat naast alle gewone rijders, zoals team Elan en team Cygnus. Die zijn een stuk kleiner, maar minstens zo competitief. Veel belangstelling krijgt het Japanse team Super Ketta. Zij worden als een van de grote kanshebbers gezien, al laat ook Aerovelo duidelijk merken nog harder te willen gaan.

Morgen zijn de kwalificaties en dan wordt al een beetje duidelijk hoe de vork in de steel zit. Iedereen kijkt er naar uit om van start te mogen gaan. Rond 16:00 Nederlandse tijd gaat de eerste rijder van start. De Nederlandse teams starten allemaal in de derde heat, dat is rond 17:20 Nederlandse tijd. Hopelijk gaat iedereen goed van start en kan in de avond al echt hard gereden worden.

Redactie

Reacties (1)

quesjer

Dank je wel Bas, we volgen hier de berichten op de voet.....

quesjer, 12 sep 2016 15:32