Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2016: sleuteltijd

Gepubliceerd op 11 september 2016 06:59, bijgewerkt op 11 september 2016 07:12 (527 keer bekeken) 0Reacties

Zaterdag is de dag dat de meeste teams arriveren in Battle Mountain. Het is de dag van de nieuwe en hernieuwde ontmoetingen. Het dorp wordt overgenomen door de teams. Waar eerst bijna iedereen in één hotel paste, zijn de teams meer verspreid. Dat maakt voor de gezelligheid niet uit, iedereen zoekt elkaar toch wel even op. Het aantal landen dat deelneemt groeit nog steeds, dit jaar doen voor het eerst een team uit Japan en uit Mexico mee.

De World Human Powered Speed Challenge groeit nog steeds. De sfeer blijft goed en eigenlijk verandert er knap weinig. Als de teams aankomen worden de fietsen uitgepakt en waar nodig begint het werken. Op zijn minst moeten de fietsen worden schoongemaakt van de reis. Meestal betekent het ook herstellen van transportschade en het nalopen van de fiets.

De technici van HPT ontfermen zich over de VeloX 6

De technici van HPT ontfermen zich over de VeloX 6

In het Civic Center, het buurthuis van Battle Mountain, heeft het Human Power Team Delft en Amsterdam het kamp opgeslagen. De VeloX 6 wordt daar helemaal gecontroleerd en schoongemaakt. Het duurt even voor het team echt aan de slag kan, want eerst moet nog een bestelwagen opgehaald worden in een dorp op een uur rijden. De bus blijkt een heuse vrachtwagen te zijn. De technici kunnen niet wachten om aan de VeloX 6 te sleutelen. Helemaal schadevrij zijn ze niet, bij een van de kappen is een kleine beschadiging te zien. Geen groot probleem gelukkig.

De Cygnus Chronos in de auto.

De Cygnus Chronos in de auto.

Hans en Ellen van Vugt zijn zo klaar met de VeloX S. Met enige spanning haalt Hans de fiets uit de beschermhoes, hij kan opgelucht ademhalen als blijkt dat er helemaal geen schade is. Alleen even een poetsdoek erover en de fiets is gereed. Even later komt team Cygnus aan met de Chronos. Ook zij hebben een prima reis gehad en laten even de fiets voor wat het is. In de avond komt ook Aerovelo bij het hotel. Zij gaan wel gelijk aan de slag met sleutelen, zoals altijd. Todd Reichert verwacht sneller te gaan dan vorig jaar, aan de Eta is nog wat verbeterd volgens hem.

Bij het Big Chief Motel wordt ondertussen wel druk gesleuteld door het team van Liverpool aan de Arion 2. De Engelsen zijn vol overtuigd dat zij het vrouwenrecord gaan veroveren van Barbara Buatois. De fiets ziet er in ieder geval al beter uit dan vorig jaar. Bij hetzelfde hotel werken ook de Japanners aan hun fiets. Wel in de hotelkamer, voorlopig willen ze de fiets nog niet echt laten zien.

Cameron Robertson van Aerovelo werkt aan een wiel van de Eta.

Cameron Robertson van Aerovelo werkt aan een wiel van de Eta.

Hoewel de Japanners er voor het eerst zijn, zijn de verwachtingen wel hoog. In een jaar tijd hebben zij twee modellen kunnen maken. De eerste fiets haalde al bijna 80 mijl per uur. Daarna is de fiets verder verbeterd. Dat is best uniek, meestal kunnen de teams maar één fiets per jaar maken. Het belooft in ieder geval een spannend jaar te worden met een aantal grote kanshebbers. Nu is het hopen op goed weer, de voorspellingen zijn niet zo gunstig helaas. Maar in Battle Mountain is niets zo onvoorspelbaar als het weer. Laat de race maar beginnen!

Redactie

Reacties (0)