Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdag roll-out VeloX 6

Gepubliceerd op 17 augustus 2016 23:27, bijgewerkt op 18 augustus 2016 13:31 (807 keer bekeken) 0Reacties

Jan Bos en Rick Flens fietsen sneller dan de snelheidslimiet in de hightech ligfiets van TU Delft en VU Amsterdam (met update)

Het Human Power Team, een studentenproject van de TU Delft en VU Amsterdam, test op vrijdag 19 augustus op de Prinses Beatrixlaan in Delft hun nieuwste aerodynamische ligfiets: de VeloX 6. Fietsers Jan Bos, ex-Olympisch schaatser, en Rick Flens, ex-prof wielrenner, rijden beiden in de fiets. Tijdens de runs zal de toegestane snelheid (50 km/u) ruim worden behaald.

Wereldrecord
Het team reist in september naar de Verenigde Staten om daar deel te nemen aan de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in de Nevadawoestijn. In Nevada is een lange kaarsrechte weg waar de coureurs acht kilometer lang snelheid zullen maken en dan een trajectcontrole van 200 meter in gaan. Gedurende deze ‘trajectcontrole’ wordt de maximum snelheid van de hightech ligfiets behaald en gemeten. In 2013 behaalde het team een wereldsnelheidsrecord met een snelheid van 133,78 km/u. Afgelopen september werd dit record verbroken door een Canadees met 139,4 km/u. Van 12 tot 17 september doet het team voor de zesde keer mee aan de race, dit jaar met het doel om ruim 140 km/u te gaan en met een nieuw Wereld Record naar huis te komen. Tijdens het zes daagse evenement krijgen beide fietsers, ex-Olympisch schaatser Jan Bos en ex-prof wielrenner Rick Flens, de kans om het record te verbreken.

Luchtweerstand
De VeloX 6, volledig mens aangedreven, heeft geen ramen. De coureurs kijken met een camerasysteem en beeldscherm, dat scheelt namelijk luchtweerstand. Daarnaast heeft de fiets dit jaar een radicaal nieuwe aerodynamische kap, welke onder andere is ontworpen op invloeden van zijwind. Hierdoor is de nieuwste fiets in vergelijking met voorgaande jaren extreem stabiel.

Planning en logistiek (19 augustus)

  • 11:00 Introductie en onthulling VeloX 6 met fietsers Jan Bos en Rick Flens en Delftse wethouder Aletta Dekker
  • 11:15 Start demonstratie met Jan Bos en Rick Flens. Ter hoogte van de brug op de Martinus Nijhofflaan kunt u de fiets onder u door zien rijden. Bij de finish kunt u de VeloX 6 opgevangen zien worden
  • 12:30 Einde runs. Team en fietsers beschikbaar voor vragen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hugo Lambriex (Team Manager), 06 54290941, 015 2788985, teammanager@hptdelft.nl.

Update

  • Vanwege ziekte kan Rick Flens niet aanwezig zijn en zal enkel Jan Bos test runs maken
  • Wind en neerslag zijn positief – test gaat door

Redactie

Reacties (0)