Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 05 augustus 2016 13:00 (2721 keer bekeken) 6Reacties

Quest versus Mango, Boekeloër rijdt 20.000 km per jaar, fietsen is voor alle leeftijden, jezelf uit de velomobiel tillen, wedstrijd België, welk type fiets is dit, stukje geschiedenis, bandentest Schwalbe Almotion, Spring maar achterop

Quest versus Mango

Harry, Twilwel, rijdt al een tijdje met de Quest, zodat hij nu gewend is aan de Quest. Tijd voor een vergelijking tussen de getweakte Mango en, ook getweakte, Quest.
Verrassenderwijs rijdt de Mango niet zoveel langzamer dan de Quest bij gelijk vermogen.
Kuch, kuch… het is geen bochtig circuit.

Boekeloër rijdt 20.000 km per jaar

Gert rijdt, naar eigen zeggen, tussen de 15.000 en 20.000 km per jaar in zijn Strada. Afgelopen weekend organiseerde hij, namens Euradax Randonee Nederland, een tocht (brevet) van 600 kilometer, die binnen de 40 uur verreden moet zijn, van Boekelo naar Kassel in Duitsland. Fietsen als een beter soort 'drugs'.
TV Enschede FM ging bij de fanatieke fietser op bezoek.

Een andere krant, het Parool, heeft een verhaal van fietsen op kruishoogte (dus niet op kruissnelheid). Zo hebben we het nog niet bekeken, denken wij van de redactie…

Fietsen is voor alle leeftijden

Het is nooit te laat om te gaan fietsen. I.d.g. gaat het om de leeftijd, en niet wat later in de avond.
Ook mensen die op latere leeftijd gaan fietsen, verlagen het risico op diabetes type 2. Dat is de conclusie van een Deense studie naar het effect van bewegen op de gezondheid, uitgevoerd door de University of Southern Denmark. Ook degenen die op latere leeftijd beginnen met fietsen, kunnen het risico op diabetes type 2 met 20 procent terugbrengen.
En dus is het ook nooit te laat om met ligfietsen te beginnen.

Jezelf uit de velomobiel tillen

Mocht je moeite hebben om uit je velomobiel te komen (onderweg rugklachten gekregen of gewoonweg te stram geworden?), dan heeft Andrew een oplossing (nadat je eerst je voeten van de pedalen gewurmd hebt). Met katrollen, de vierloper, kan je jezelf uit de velomobiel tillen.

Wedstrijd België

Zondag is er het Belgisch kampioenschap ligfietsen op de wielerpiste in Hulshout. De wedstrijd bestaat uit twee onderdelen: een tijdrit van 5 rondes ( 5x 385m ) en een wedstrijd van één uur. De individuele tijdrit start vanaf 13:30 uur en de één uur wedstrijd start om 15:00 uur.
Ook spannend: er zal ook een primeur zijn.

Welk type fiets is dit?

Tussen de afbeeldingen staat een afbeelding van een fiets waarmee de familie Gosselin op vakantie is. Maar hoe noem je nu zoiets waar vijf personen op plaatsvinden. Zelf noemen ze het een quadruplette (vierling?). Het is geen tandem, geen ligfiets…

Stukje geschiedenis

Paul gaat terug naar 1993, naar de ontwerpwedstrijd voor de allerbeste 365 dagen fiets, als vervanging van de auto. De winnaar is uiteraard bekend: de Alleweder.
Maar wie waren de medestrijders voor deze titel?
Lees ook de reacties, en zeker die van Allert!

Bandentest Schwalbe Almotion

Wim test deze keer de Schwalbe Almotion, en wel de 26" (!) versie. De conclusie is: al met al is de Almotion een meer dan uitstekende band voor dagelijks gebruik. De band is zeer goed lekbestendig, maakt geen lawaai en is zeer comfortabel. Dat ie ook nog snel is, is een mooie bonus.
En voordat iedereen de band wil bestellen, hij is er niet in de 20"-versie. Nog niet?

Spring maar achterop

De documentaire 'Spring maar achterop' gemaakt door Do en Do over de fiets is op 2Doc te zien.
Zie ook een ouder bericht.

Waterfietser

Eerst zie je iets dobberen, en dan blijkt het een waterfietser te zijn.

Redactie

Reacties (6)

pietandringa

Quest versus Mango: lastig te beoordelen voor een leek zoals ik, wat is er precies getweakt? Van Mangorijders die zijn overgestapt naar een Quest (beide keren niet getweakt) heb ik diverse keren gehoord dat ze het snelheidsverschil als groot hebben ervaren. Een factor die ik kan bedenken is dat de Sinner kap beter op de Mango past dan de Quest, maar of dat verschil zo groot is?
Velomobiel.nl zegt het volgende over de Strada:
De Strada verliest door zijn mindere goede aërodynamica ongeveer 8% snelheid bij 35 a 40 km/u ten opzichte van de Quest. Dit betekent dat je voor diezelfde snelheid ongeveer 20 a 25% meer vermogen moet leveren.
Harry heeft het verschil gemeten bij snelheden achter in de 40, waarbij de luchtweerstand een veel grotere rol speelt en komt dan op 7%. Of er klopt ergens iets niet in de metingen (bij VM of Harry) of een getweakte Mango is sneller dan een Strada.

pietandringa, 05 aug 2016 13:52

Nyh

De Quest is 7% sneller dan de Mango. Er van uitgaande dat luchtweerstand alles overheersend is moet je dan 1.07*1.07*1.07 = 1.225 of wel 22.5% meer vermogen leveren in een Mango om even hard te gaan als een Quest. Dus alles lijkt te kloppen.

Nyh, 05 aug 2016 19:40

avatar

Mooi dat je weer wat tijd krijgt om banden te testen, Wim. Met de Super Moto heb ik de 6-uurs lekker snel en stil kunnen uitrijden. Ik blijf hem gebruiken bij wedstrijden. Ben op den duur belangstellend voor de Almotion.
Komt er naast de Fat Frank en de Furious Fred ook een Fast Wim en gaat Schwalbe ook banden met je eigen naam erop maken?

xanderniezing, 06 aug 2016 14:19

theomol

De fiets voor veel personen is een triplet zo te zien, want er zijn drie fietsers. Niet trappende passagiers tellen niet mee.
Nog meer? Kan. Ik heb wel eens een quadruplet gezien, en er is een boek "de decuplette" over tien fietsende vrouwen.

theomol, 06 aug 2016 15:12

WimH

Theo, ik zie volgens mij toch echt 4 fietsende personen. Alleen het kind dat met de rug naar de rijrichting zit, fietst niet mee.

WimH, 07 aug 2016 07:57

theomol

De achterste op de bagagedrager ook? Cheapskates!
Maar als die meedoet is het inderdaad een quadruplet.

Gewoon vanaf drie, tellen in het Latijn en dan "(u)plet" erachter.
Ik hoop dat bierfietsen niet meedoen.

theomol, 09 aug 2016 21:26