Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Dekra 2016: zwijnen en andere tegenvallers

Gepubliceerd op 23 juli 2016 23:26, bijgewerkt op 23 juli 2016 23:34 (957 keer bekeken) 5Reacties

Geen lange recordraces dit jaar tijdens het Dekra recordweekend, wel zwijnen. Dat laatste is niet echt de bedoeling, de drie wilde zwijnen moeten eerst van de baan voor er gereden kan worden. Alleen Cygnus en het Franse team wachten tot het wild is geschoten en kunnen een paar rondes testen. Aurelien Bonneteau zet in de nieuwe Altair 5 gelijk een goede tijd neer, dat belooft wat dit weekend.

Aurelien is oververhit als hij een uur heeft gereden.

Aurelien is oververhit als hij een uur heeft gereden.

In plaats van vrijdagavond wordt dus op zaterdagochtend voor het eerst gereden. Pieter Bas heeft in zijn Cygnus wat problemen met zijn fiets en staakt al snel zijn poging. Het duurt even voor het volgende team klaar staat. Zowel het team van Annecy als het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) zijn nog druk met de fiets bezig. Bij het HPT hebben ze problemen met de portofoon en het back-up scherm werkt niet. De Fransmannen moeten nog van alles afstellen.

Rick Flens is gevallen met de VeloX 6.

Rick Flens is gevallen met de VeloX 6.

Als Bonneteau uiteindelijk van start gaat voor zijn uurrecordpoging gaat hij snel. Hij zit al gauw boven de 95 km/h, maar na zo’n veertig minuten zakt zijn snelheid naar 88 km/h. Een record zit er overduidelijk niet in en Bonneteau komt vermoeid uit de fiets. Hij is te laat gestart en op deze warme dag wordt het al snel te heet in de fiets. Ondanks dat het HPT extra tijd heeft, lukt het ze niet de problemen op te lossen. De camera werkt weliswaar, de communicatie blijft een hardnekkig probleem.

Het team herpakt zich tijdens een overleg. Jan Bos rijdt zich warm.

Het team herpakt zich tijdens een overleg. Jan Bos rijdt zich warm.

Uiteindelijk besluiten ze in plaats van de portofoon een telefoon te gebruiken om te kunnen praten met de rijder. Rick Flens gaat van start voor een oefenrondje. Het lijkt goed te gaan, maar voor de tweede bocht valt Flens met zo’n 60 km/h. De VeloX 6 is licht beschadigd, Flens mankeert gelukkig niets. De oorzaak is het stuiteren van de fiets, waarschijnlijk door een niet perfect ronde band. Het moraal in het team zakt behoorlijk in. Logisch. Maar het is goed dat het nu gebeurt, ruim voor de echte races in Battle Mountain.

Jan Bos is tevreden na zijn geslaagde run.

Jan Bos is tevreden na zijn geslaagde run.

In de avond weet het team zich te herpakken na een goede maaltijd en een overleg. Het waait wel flink, reden voor Ellen van Vugt om al snel te stoppen met haar rondes. Jan Bos mag als eerste van het HPT van start. De spanning is te snijden, zal het nu wel goed gaan? Het is goed te merken dat het HPT weer een team is, de voorbereidingen verlopen vrij soepel. Bos gaat goed van start en als hij na een ronde voorbij komt is iedereen opgelucht, hij gaat snel. Ondanks alle wind haalt hij 87,5 km/h. Nog ver weg van het record, voor het team wel een goede indicatie dat ze op de goede weg zijn. Wel merkt Bos aan het einde van de run dezelfde trilling als Flens. Wat de oorzaak is, moet nog onderzocht worden. Het wordt weer ouderwets nachtwerk.

Jan van Steeg gaat snel in zijn Cygnus.

Jan van Steeg gaat snel in zijn Cygnus.

Ondertussen rijdt Jan van Steeg in zijn Cygnus zijn rondes. Het is meer een oefening dan een serieuze poging het sprintrecord te verbreken. Snel ziet het er in ieder geval wel uit. Een mooi cadeautje voor de jarige Van Steeg.

Meer foto's van het HPT in Duitsland

Meer foto's van het recordweekend

Redactie

Reacties (5)

NoStress

Mooi verslag. Die foto van Bonneteau. Erg sterk. Op het randje van privacyschending af Gelukkig onherkenbaar met baard voor mij ;-)
Die laatstw zin over Jan van Steeg. Lijkt mij sterk dat Jan daar was voor een 200 meter sprint. Hij is een duur diesel, dus 6,12 en 24 uurs rijder.

NoStress, 24 jul 2016 19:26

Nyh

Ik kreeg net een SMS-je dat Ellen van Vugt een nieuw 200 m laagland sprint record heeft gereden met 90.71 per uur. Een nieuw triple record door Pieter Pas van 70,4 km/h.

Nyh, 24 jul 2016 19:38

Roodpetje

Jan heeft wel degelijk 200m sprint gedaan, niet omdat hij echt denkt kans te maken, meer voor zichzelf.

Roodpetje, 24 jul 2016 19:43

avatar

Erg mooie foto van Bonneteau. Jammer dat drie wilde dieren 'geschoten' moesten worden voor een wedstrijd. Konden ze niet gewoon weggejaagd worden?

Belle, 25 jul 2016 08:25

liggerzutphen

Daar sluit ik me bij aan. Past niet echt bij een fietsevenement om wild af te schieten.

liggerzutphen, 25 jul 2016 20:47