Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 03 juni 2016 13:00 (3714 keer bekeken) 7Reacties

Strava voor velomobielen, vooroordelen, ei, buiten gebaande paden, op wereldreis in Drenthe, fietsvakantie, opruimen fietspaaltjes, review QuattroVelo, pakje ophalen, onderschat nooit een oude…, gevaarlijk, cruiser trike, tien bizarre pedaalaangedreven machines, andere pomp

Strava voor velomobielen?

Het lijkt er op dat Strava de categorie Velomobile toch binnenkort gaat implementeren. Dus wil je dit, dan ook allen die al op Strava zit dit melden aan Strava.

Vooroordelen

In het Dagblad van het Noorden stond woensdag onder de titel 'Een hoog azijngehalte' het volgende:
Lezer uit Assen mag graag fietsen in de fraaie omgeving van zijn woonplaats. Maar de laatste tijd wordt het fietsplezier aardig vergald door mensen op ligfietsen, door meneer omschreven als 'halve-bananen-fietsen'.
„Ze hebben een enorme snelheid, bestuurders hebben dikwijls geen helm op en vaak trekken ze zich nergens iets van aan. Rood licht? Nooit van gehoord. Even bellen of roepen? Nee hoor, je moet ervan schrikken en dan aan de kant. Ik vind dit nog gevaarlijker dan de grijze golf-fietsers op de e-bike!"

Euh, uw helmloze redacteur van dienst is die dag niet in de buurt van Assen geweest (wel in Blues village) en heeft ook geen enkel verkeerslicht gezien. Of…

Vooroordelen zijn er niet alleen van vandaag. Ronald Giphart heeft in 2007 een Greenmachine getest (in Rails) naar aanleiding van een heftige discussie op de Wereldfietser. We hebben het er al eens eerder over gehad, maar heel wat links lopen dood.

Ei!

Chris heeft het even gehad. Hij had zijn Quest onbedoeld tegen een auto aangezet omdat hij geen voorrang kreeg. Nu komt er een wielrenner aan zijn kant de bocht door. Het zicht is al minder door hoog opgeschoten gras in de berm. De wielrenner houdt het bij een ferm uitgesproken woord. Chris laat hij het erbij, omdat zijn humeur toch al diep gezakt was.
Thuis gekomen wil hij toch verhaal gaan halen, en via Strava is de onverlaat op te sporen. Dan horen, lezen, we ook eens de 'adequate argumenten' van zijn tegenpartij bij dit incident.

Uw redacteur, hij maakt ook wel eens wat mee, zag afgelopen weekend bij een haakse bocht, met voor een velomobiel iets te hoge heg, een gehelmd hoofd aankomen die de bocht aan het afsnijden was. Zo te zien, zal het een beste klap worden. Dus volop in de remmen. Net voordat het raak zou zijn, zag de gehelmde het gevaar en kon zo een botsing voorkomen worden. Bij mij kwam er een heel ander woord uit, maar minstens zo ferm. Met een 'sorry' reden we weer verder.

Buiten gebaande paden

De titel belooft een hoop, maar hier betreft het ook het afsnijden van een bocht. Niets menselijk is ons vreemd.

Op wereldreis in Drenthe

David en zijn vrouw zijn op wereldreis… in Drenthe: Engeland, Amerika en Zwitserland. Als zij even de grens met Groningen waren overgestoken, hadden zij ook door Denemarken kunnen rijden.
En niet te versmaden, de fietspasta! Jammer genoeg betreft het geen ligfietsvorm.

Fietsvakantie

Hoe ging een groot gezin in de jaren zestig op vakantie of naar het zwembad? Met de fiets, de overtreffende trap van een tandem. Tandemst?
Waarschuwing vooraf: er is geen ligfietser te bekennen.

Opruimen fietspaaltjes

Er zijn al meerdere gemeentes die de fietspaaltjes weghalen. Deze keer een melding uit Drenthe.
Opdat er meer gemeentes dit voorbeeld volgen.

Review QuattroVelo

John Highet heeft de QuattroVelo getest.

Pakje ophalen

Jan, met een Mango in DHL-kleuren, werd er op uitgestuurd om een pakje op te halen. Gelukkig was hij zo verstandig om de fietskar mee te nemen. Maar er is altijd wel iets dat je vergeet.

Onderschat nooit een oude…

man of vrouw met een velomobiel (oké, het gaat om T-shirts die beperkt verkrijgbaar zijn).
Alleen jammer van die, hoge, verzendkosten. Anders…

Gevaarlijk?

Dus, je hebt je nooit onveilig gevoeld (de 'veiligheidsfiets' rond het jaar 1880 en een hoge bi), als je zo laag bent?

Cruiser trike

Groot en waarschijnlijk onhandig om mee te fietsen, maar zeker indrukwekkend is deze cruiser trike.

Tien bizarre pedaalaangedreven machines

Popular Mechanics toont ons tien vreemde pedaalaangedreven machines. Een aantal is wel eens door Ligfiets.net behandeld: de Podride, draisine, KTrak en Daedalus.

Andere pomp

In Frankrijk werden de raffinaderijen geblokkeerd ('en grève' - in staking) zodat er bij de pompen nauwelijks brandstof te verkrijgen was. Dat inspireerde France Vélo Tourisme tot het volgende affiche: Tekort aan brandstof? Verander van pomp!

Redactie

Reacties (7)

avatar

Kleine correctie: het pakje werd opgehaald door Gert-Jan, niet door Jan ;-) Wellicht was dit de dag dat Jan, niet Gert-Jan, half Nederland door fietste.

CapoJan, 03 jun 2016 15:15

pietandringa

Op ongeveer dezelfde plek als Chris (Ellerhuizen) werd ik door een auto die de bocht afsneed gedwongen de berm in te duiken met mijn Quest.

pietandringa, 03 jun 2016 17:01

Nyh

Opruimen fietspaaltjes...

Het verbaasd me altijd weer dat ongelukken met fietspaaltjes als eenzijdig worden omschreven. Die paaltjes staan er omdat bestuurders van auto's zich niet aan de regels houden en ook over fietspaden gaan rijden als hun dat zo uitkomt. Een paaltje is te beschouwen als de echo van een auto die daar illegaal heeft gereden.

Ik kan eerlijk gezegd niet wachten op het moment dat de zelf rijdende auto gemeen goed worden. Vele paaltjes en andere obstakels kunnen dan weg worden gehaald. De computer gestuurde auto houdt zich toch wel netjes aan de regels. Het zelfde geldt voor verkeersdrempels en andere snelheidsremmende maatregelen. Niet meer nodig. De computer houdt zich netjes aan de maximum snelheid.

Ook voor de (lig)fietser en de voetganger is de komst van de computergestuurde auto goed nieuws. De computer wordt niet moe, heeft geen maandagochtend humeur, denkt niet dat hij een betere bestuurder dan gemiddeld is en zich daarom niet aan regels hoeft te houden. De computer is ook niet gevoelig voor gewoonte fouten, ook als 100x er geen kruisend verkeer is op een kruising zal hij bij de 101ste keer even goed uitkijken als bij de eerste keer en de fietser die er dan toevallig wel aankomt zien.

Ik verwacht dat verzekeringsmaatschappijen snel door zullen hebben dat de computer gestuurde auto veel veiliger is dan die gestuurd door vlees en bloed en dit zullen laten merken in de verzekeringspremie. Een paar jaar later zal de publieke opinie een bestuurder zwaar veroordelen omdat deze zelf achter het stuur van zo'n gevaarlijke auto is gekropen en daarbij een ongeluk veroorzaakt. Zelf een auto besturen doe je maar op een afgesloten circuit, niet op de openbare weg, daar is dat veel te gevaarlijk...

Nyh, 03 jun 2016 18:29, bewerkt op 03 jun 2016 18:30

NoStress

Ik geef toe dat sommig weggedrag van andere mij ook irriteerd. Toch probeer ik het niet mijn probleem te maken. Dan zit je er ook naar mee. Wat los dat op?
Anderen een fout nadragen, publiekelijk ook op deze plek, siert niemand en lost ook niks op. Versterkt de irritatie alleen maar. Maakt de kloof tussen fietsgroeppen alleen maar groter. Dat een velomobiel een EI genoemd wordt, wat zou dat? Besef dat wij de meest gebruikelijke fietsen BUKFIETSEN noemen is ook een vorm van spot of belediging en kan evengoed irritatie oproepen zonder dat dit bewust bedoeld is.
Bij gebruik van termen in die trant oer mijn velomobiel, voeg ik er meestal lachend zelf nog een paar aan toe. Grondraket, duikboot op het droge, lekke kano. Dan is de spanning er af en no offence taken.
Laten we ons vooral concentreren fouten in het verkeer van andere te vergeven en gelukkig prijzen dat het weer goed afliep.
Beschimpingen van ons aflaten glijden met een lach. Afdraaien van agressie zodat het ons niet raakt. Laatstaan onszelf er aan schuldig te maken. Zeker niet op schrift en openbaar, dus blijvend en doelwit worden.
Laten we ons concentreren ons vervoermiddel te promoten door onze positieve vergevende houding en simpel informatie te verstrekken. Kennismaken. Niet bevestigen van het negatieve vooroordel wat heerst. Dat zou op den duur effect moeten hebben voor acceptatie. Niet door onzelf te verlagen tot het niveau van onze 'aanvaller'.

NoStress, 04 jun 2016 07:32

Oliver

Een categorie "velomobile" in Strava...??? Laat me niet lachen! Zoals Lars Komm het al schrijft in zijn reactie op het topic van Chris, zeggen ze dit al jaren.
Het tegendeel is waarschijnlijker, gezien de velomobielrijders de laatste tijd zelfs van officiële kant worden lastig gevallen: klik

Oliver, 04 jun 2016 22:48, bewerkt op 04 jun 2016 22:48

avatar

Vaak wordt het begrip "eigen weghelft" genoemd als er confrontaties zijn met medeweggebruikers. Vaak gaat het dan om tegemoetkomend verkeer zoals brommers, racefietsers en auto's maar soms ook om achteropkomend verkeer. Deze weggebruikers zouden dan aan de verkeerde kant van de weg-as rijden en dat moet natuurlijk niet.
Ook het omgekeerde heb ik meegemaakt. Een motorrijschool kwam over een landweggetje mij achterop rijden in mijn Quest en vond dat ik niet "de gehele breedte van de weg" moest gebruiken.
Bij de kronkelweg die Piet en Chris hebben bereden bij Ellerhuizen heb je al gauw dat je enigszins op de verkeerde weghelft rijdt. Wie dan ook. Gevaarlijk, nu helemaal vanwege het hoge gras en fluitekruid, maar bij voldoende overzicht krijg je er ook weer veiligheid voor terug (binnenbochten, meer uitwijkmogelijkheden)

Kies altijd voor je eigen veiligheid, houdt je hoofd koel bij conflicten en kijk extra uit bij wegen met extreem hoog bermgras! Binnenkort wordt het weer allemaal gemaaid hopen we.

xanderniezing, 05 jun 2016 16:49, bewerkt op 05 jun 2016 16:55

avatar

Die enkele keer dat ik een velomobiel zie rondrijden in de omgeving (Drenthe / Duitsland) ondervind ik geen enkele hinder van deze voertuigen. Wel van het gemotoriseerde verkeer. Ik zou graag meer efficient + ongemotoriseerd + sportieve gezonde mensen zien.

Of ik er onbewust immuun voor ben geworden dat weet ik niet, maar sinds de e-bike zijn intrede heeft gedaan hoor ik nooit meer een uitleg van een 50+ echtpaar over het gevaar van mijn ligfiets. Het is nu zelf opletten dat je niet frontaal door hen wordt aangereden terwijl ze op de verkeerde weghelft rijden - twee aan twee - niet oplettend...

j.postema, 07 jun 2016 12:20, bewerkt op 07 jun 2016 12:25