Gereedschap
Google introduceert zelfrijdende fiets
Gepubliceerd op 01 april 2016 10:48 (997 keer bekeken) 9
In de autowereld al een hot item, een zelfrijdende auto. Maar gelukkig vindt deze nieuwe ontwikkeling ook zijn weg naar de fiets. Op youtube vonden we dit filmpje van een zelfrijdende fiets. Bij navraag bleek dat enkele velomobielfabrikanten ook al interesse hebben in deze nieuwe ontwikkeling. Uiteraard houdt ligfiets.net u hiervan op de hoogte!
Reacties (9)
Fiets op foto lijkt verdacht veel op mijn oude Quest #284 :-)
Hoedje staat 'm goed.
rene, 01 apr 2016 11:04, bewerkt op 01 apr 2016 11:04
Wat is de datum ook weer vandaag?
Phraenque, 01 apr 2016 11:17
Een geweldige ontwikkeling, die grote persoonlijke gevolgen kan hebben. Mijn df past zo goed om mij heen dat een laptop onderweg lastig is. Toch maar terug naar een quest dan?
Ik zie nog wat praktische punten die moeten worden opgelost.
De software moet rekening houden met bochten zodat ik niet meteen een vierwieler nodig heb. De pont in mijn werkroute baart me ook wat zorgen.
En mag er alsjeblieft een stoplichtdetector in met een optie voor "amsterdams groen", ik wil niet graag op elke kruising voor gek staan.
theomol, 01 apr 2016 11:58
Geinige 1 april grap en leuk gemaakt, maar.... stel je een 25 km/u elektromotor in een velomobiel voor en het zou écht kunnen (uiteraard met allerlei te overwinnen "uitdagingen"). Optioneel meetrappen kan dan altijd nog.
Nou moet ik alleen nog dat sluitende marketingverhaal bedenken om mensen uit de auto in de "automovelo" te krijgen......(De meeste lezers van deze site fietsen, dus die horen niet bij de potentiële markt). Het zou een zegen zijn in stedelijke omgevingen.
Overigens, mocht iemand daar serieus mee bezig zijn, dan hou ik me van harte aanbevolen om mee te werken.
ai, 01 apr 2016 14:57
In Noorwegen werkt iemand serieus aan een zelfrijdende velomobiel. Zoekt zelf een parkeerplek, komt naar je toe als je 'm oproept met je smartphone. Bedoelt voor in de stad en begrenst tot 25km/u. Deze man, Per Hassel Sorensen, gaf een lezing tijdens het velomobielseminar in Dornbirn afgelopen herfst.
twilwel, 01 apr 2016 20:20
Ik wil natuurlijk niet stoken in een goed idee, maar waarom zou je juist bij een velomobiel je laten beperken tot 25 km/h terwijl je er een speedelec van kan maken? Vooral voor langere afstanden niet eens een slecht idee.
Ik ben een erg grote tegenstander van e-bikes (tenzij de mens een beperking heeft), maar als je dan toch gaat motoriseren.
lighans, 02 apr 2016 10:45
Gelukkig is elke (lig)fiets of velomobiel van nature al zelfrijdend en sturend...door mij. Een auto is wel zelfrijdend alleen niet nog niet zelfsturend. Daarop loopt hij dus duidelijk achter op een fiets. ;-)
NoStress, 02 apr 2016 11:24
Hans Huijgen schreef: "...waarom zou je ... je laten beperken tot 25 km/h".
Dat zou ik ook niet willen, maar bij ondersteuning tot 25 km/u is een helm dragen en een rijbewijs bezitten niet verplicht. Ik heb ook liever dat mensen zelf trappen, maar nog liever heb ik dat ze, waar mogelijk, de auto laten staan.
Ik zou in eerste instantie denken aan automovelo's met ondersteuning
1) t/m 25 km/u (trappers standaard, optioneel niet). Helm niet verplicht.
2) t/m 45 km/u (trappers standaard, optioneel niet). Helm en rijbewijs verplicht volgens mij.
Geef ze een autonomie van 100 kilometer en je hebt opeens een alternatief (gemiddelde woon-werk afstand met de auto is volgens mij 22 km enkele reis en gemiddelde rit in bebouwde kom met auto 5 km. Maar wie weet heb ik dat mis).
Hou in het achterhoofd dat de doelgroep in eerste instantie zij zijn die auto of motor/brommer rijden met als drempels om over te stappen naar fietsen het moeten doen van een fysieke inspanning en/of gemis aan bescherming tegen weersomstandigheden.
Maar dan nog steeds is de drempel denk ik erg hoog c.q. te hoog. En daar zit ik stiekem op te broeden.
De voordelen zijn namelijk duidelijk
1) Lager energieverbruik (minder massa) waardoor erg veel minder milieuvervuiling (bij gebruik fossiele brandstof om elektriciteit op te wekken, maar ook meer vervoerskilometers mogelijk op hernieuwbare energie). Vergelijk gewicht Tesla model S (2108 kg ledig gewicht) met een automovelo van zeg 100 kg.
2) Veiliger voor andere verkeersdeelnemers die niet in een auto zitten (minder massa geeft minder ernstig letsel en daarmee minder leed en minder ziektekosten).
3) Bij meetrappen gezondere mensen (minder ziektekosten)
4) Minder oppervlaktegebruik (automovelo's zijn aanmerkelijk kleinder dan auto's)
5) Minder grondstoffen en energie nodig voor productie vervoersmiddelen
6) Zelfrijdend geeft dan nog als bonus dat delen van vervoersmiddelen makkelijker gaat en de automovelo's bij geen gebruik zelf naar een oplaadpunt rijden buiten de woongebieden (lekker op straat voor je huis kunnen fietsen op je ligfets zonder over het hoofd te worden gezien door een SUV bestuurder ;-)
Nou nog ff Elon Musk overtuigen dat 'ie de Tesla XS automovelo moet gaan laten ontwerpen en produceren......
Ik weet het, deels luchtfietserij, maar verbeteringen hebben vaak een beetje fantaseren nodig om er te komen.
@Harry Lieben: Dank voor de tip!
ai, 02 apr 2016 16:17
dank voor de superleuke reacties op dit bericht. Zelf vond ik de gekozen bewoordingen "zelfsturende fiets vindt zijn weg naar" al heel erg grappig. Maar blijkbaar zien we in de toekomst ondersteunende technieken en worden dit soort berichten minder toekomstmuziek. Wie zou het zeggen? En wie zou kunnen vermoeden dat je de capaciteit van een vroege pc in een willekeurig horloge zou kunnen stoppen...
jack, 03 apr 2016 00:25, bewerkt op 04 apr 2016 19:11