Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 04 maart 2016 13:00, bijgewerkt op 19 maart 2016 19:40 (2744 keer bekeken) 0Reacties

In de krant, negentig en een nieuwe ligfiets, kampioenschappen, historie, Battle Mountain afgelopen jaar, de DF nog sterker, aanhanger, diverse fietsonderdelen 'misbruikt', compacte kampeerspullen, helm maakt fietsen niet veiliger, fiets T-shirt, Velomobieltreffen (B), indoor ligfietswedstrijd (B), ALV NVHP

In de krant

Adri heeft, samen met BOB, de krant, Bergens Tidene, weer gehaald. Adri en BOB wordt twee keer ingehaald door een auto waarvan de bestuurder, nauwelijks op het andere verkeer lettend, enthousiast foto's ging maken. Hij, Rune Sævig, blijkt een journalist van die krant te zijn.

Negentig en een nieuwe ligfiets!

Dit is, bijna, ongelofelijk: een negentigjarige schaft een nieuwe en snelle ligfiets aan, een M5 Carbon High Racer. Geweldig, wat een instelling!
'Nee, ik ga niet voor werelduurrecord', glimlacht Halbertsma, 'ik fiets omdat ik dat prettig vind.'

Kampioenschappen

Een fraaie video van de International Human Powered Speed Championships (Facebook) in mei 1979 te Ontario (Californië). De snelheid 57,07 mph (91,85 km/uur) leverde een wereldrecord voor de Vector op. Phil Norton en Tom Nysether met de '55' (de snelheid die ze moesten overtreffen en ook deden), waar de video over gaat, hebben het wereldrecord maar een dag in handen gehad… De ketting vloog er af.
De '55' is uitgerust met een fietsbel! Daarmee werd naar de mederijder geseind dat er geschakeld werd, of er maximaal gepresteerd moet worden.
Wie tot het einde kijkt ziet nog een stukje Paul Simon (Something So Right), waarover deze kampioenschapsvideo overheen gezet is.

Historie

Nog meer historie, en wat voor een: History of the Modern Day Recumbent van Martin Krieg.
Veel lees- en kijkplezier!

Battle Mountain afgelopen jaar

Vorig jaar werd er maar liefst met 86,653 mph (139,45 km/uur) gereden…
In 36 jaar maar liefst bijna 48 km/uur sneller. Ellen van Vugt reed daar 54.453 mph (87,6 km/uur)!
Velovision besteedt er een pagina aan.

De DF nog sterker

Daniel test materiaal voor toekomstige DF's. De DF wordt hiermee beter bestand bij een aanrijding.

Aanhanger

Is deze aanhanger groot genoeg?
Deze groene hovenier doet alle verplaatsingen met een DF.

Diverse fietsonderdelen 'misbruikt'

  • Met een overgebleven velg kan je een best aardige klok maken!
  • En van een kettingblad is een WC-rolhouder te fabriceren
  • Als je je fiets even niet gebruikt kan het zomaar een droogrek worden.

Compacte kampeerspullen

Voor slimme compacte kampeerspullen, ook handig voor velomobiel, is Bikepacking een mooi te volgen plog (weblog met foto's - Photo).

Helm maakt fietsen niet veiliger

Het wel of niet dragen van een (fiets-)helm is hier wel vaker langs gekomen. Er zijn felle tegenstanders en idem voorstanders.
Om objectief te blijven, er is in Canada een onderzoek naar gedaan. Conclusie: de invoering van de verplichte fietshelm heeft niet geleid tot minder ziekenhuisgewonden. Even scherp doortrekken: er zijn altijd minder doden dan gewonden te betreuren, dus zijn er ook niet meer doden gevallen bij die helmplicht.
Zouden we het er maar op houden dat iedereen zijn eigen afweging maakt over het wel of niet dragen van een helm, en dat de helm nooit verplicht gesteld mag worden (ook niet via een omweg: een verzekeringstruc).
Races buiten beschouwing gelaten!

En dan lees je het volgende: tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wordt de verplichte hoofdbescherming voor mannelijke boksers in de ban gedaan. Reden: zonder bescherming is boksen veiliger. Mooi in lijn met de fietshelm, op een ding dan na: er wordt bij boksen doelbewust geslagen. En die fietsers duiken niet doelbewust van hun fietsen.
Het weglaten van hoofdbescherming geldt alleen voor mannelijke boksers…
Omdat er weinig gegevens zijn over vrouwelijke boksers met en zonder hoofdbescherming, en er dus geen onderzoek naar hebben kunnen doen, blijft de hoofdbescherming voor vrouwen wel verplicht…
Doe nu je mond maar weer dicht!

Fiets T-shirt

ANWB heeft voor dames een fraai T-shirt. De fietsafbeelding is reflecterend en staat aan de voorkant van het shirt.
Toch aan ligfietsers gedacht, ANWB/Human Nature? Jammer alleen dan dat er een bukfiets op staat.

Velomobieltreffen (B)

Het Velomobieltreffen gaat dit jaar door op 4 juni in het groene Hechtel-Eksel, bij het grootste bos van Vlaanderen. Kom deelnemen en geniet van de Limburgse gastvrijheid en een prachtige rit doorheen de mooie natuur die onze streek te bieden heeft.

Indoor ligfietswedstrijd (B)

In Lommel (B, net onder Eindhoven) wordt zondag, 6 maart om 10 uur, de tweede ligfietswedstrijd op de indoor kartbaan verreden.

ALV NVHP

Volgend week, zaterdag 12 maart, vindt de algemene jaarvergadering van de NVHPV en NVHPV toerligfietsvereniging plaats bij Hoevelaken.

Redactie

Reacties (0)