Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 05 februari 2016 13:00 (2321 keer bekeken) 1Reacties

Band omleggen, Quattrovelo vorderingen, vrijwilligers nodig, ritjes, mechanische doping, Wim in Minsk, ligfiets voor dummy's, kantelen met een velomobiel, KerVelo, Maia Ligfietsen op RTL4

Band omleggen

Jan Heine legt uit (in het Engels) hoe je banden om wielen met hoge velgen legt (aerovelg / holkamervelg).
Voor moeilijke woorden hebben we, Ligfiets.net, een geweldig woordenboek op onze site! Klik op en (Engels) om Engelse woorden op te zoeken. Niet alles staat er in, bijvoorbeeld: (tire) bead (wire) is hieldraad.

Quattrovelo vorderingen

We hebben weer een uitstekende blog te lezen over de vorderingen van de Quattrovelo. Is er ergens een (auto- of fiets-)fabrikant die zo open over de vorderingen praat?
Interessant is de plaats van de schijfremmen op de aandrijfassen: in de carrosserie.
VeloTejo maakt een proefrit, en bestelt er een. Bovendien een foto van de race- of toerkap voor de Quattrovelo.

Vrijwilligers nodig!

De NVHPV, Ligfiets&, KaToCo (o.a. het Paas- en Herfsttreffen), Cycle Vision, Ligfiets.net en promotie heeft meer vrijwilligers nodig. Onze voorzitter schrijft daar over in zijn blog.
Hij verwijst ook naar een pagina met de urgente vacatures. De redacteur die daar gevraagd wordt is ten behoeve van Ligfiets&, het blad dus. Maar, mocht je het leuk lijken, ook Ligfiets.net kan wel een extra redacteur gebruiken.

Ritjes

Mocht je dit jaar nog niet op de (lig-)fiets hebben gezeten, dan maakt Hans je er weer lekker voor: de maandagrit met, carbon, Quest en Optima Cheetah.
En anders André wel: donderdagmiddag ritje.
Ook in Bretagne rijden ze weer, of nog steeds.
Je moet natuurlijk niet je geduld verliezen: beeeeeep. Of is het piiieeep?
Ahum, uw redacteur is ook in staat om zo luidruchtig tekeer te gaan. Ik ben niet altijd zo voorkomend. En zo'n 'pieeep' lucht even op.

Mechanische doping

Afgelopen weekend is het eerste slachtoffer, of zo u wilt, dader betrapt op gebruik van trapondersteuning bij wedstrijden. Tenminste zo willen de berichten ons doen geloven. Frouke (niet haar echte naam) had bij haar reserve materiaal een fiets staan met, vrij geruisloze, mechanische doping. Het is niet bekend of ze er gebruik van heeft gemaakt (ze ontkend dat heftig). Bijkomend bewijs zou zijn dat haar broer al geschorst was vanwege medicinale of chemische doping. Blijkbaar schuldig tot het tegendeel is bewezen.
Een aantal jaren geleden was Fabuleus Kandelaar (ook niet zijn echte naam) al eens beschuldigd van gebruik van een motortje.

Er blijkt ook nog gradaties te bestaan tussen mechanische en chemische doping: mechanische doping is verwerpelijker dan chemische doping. Tenminste dat vertellen de geharde slikkers (geen namen).

De mechanische doping kan natuurlijk beter (elektromagnetische wielen, mechanische doping van de tweede generatie), uit Sólo Ciclismo óf Gazzetta dello Sport. De werking hiervan is nog vrij duister: magneten die m.b.v. van de bedrading in het achterwiel een elektromagnetisch veld opwekt, die 20 tot 60 Watt extra vermogen levert. Of was het het verschuiven van de middelpuntvliegende kracht?
Nog veel beter is het eten van koekje met chocolade vulling, een cannolo.

Bij ligfietswedstrijden gebeurt alles op eigen kracht! Hoewel we bij sommige veelwinnaars...

Wim in Minsk

In 2012 reed Wim (Strada van Zutphen naar Moskou) naar Moskou (nog een video). Niet zo lang geleden is daar nog een video opgedoken van zijn trefzekere rit in Minsk.
Bron ('Nederlands').

Ligfiets voor dummy's

Marco heeft al drie video's klaar staan met als titel: Ligfiets voor dummy's.

Kantelen met een velomobiel

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we zo snel mogelijk door de bocht kunnen zonder om te gaan met een velomobiel? André geeft antwoord (met verwijzing naar zijn vorige drie blogs hierover).
Het is wel een echt technisch verhaal!

KerVelo

KerVelo toont een prototype 2 van hun ligfiets met naaftrommel. KerVelo: 'We hebben een aanzienlijke verbetering in gewicht en hantering gemaakt in het nieuwe ontwerp prototype 2.'
Ouder bericht over KerVelo (Ligfiets met voorwielaandrijving).

Maia Ligfietsen op RTL4

Nog even een herinnering: 'Nederland heeft het!' besteedt zondag aandacht aan Maia ligfietsen.

Dit weekend…

…is het druk om uit te kiezen op gebied van ligfietsen.
Een beursgang van ACE Ligfietsen en Nazca in Assen (met een lezing op beide dagen, om 12.30 uur, met als titel: 'Wat is er nou zo leuk aan ligfietsen?'), een wedstrijd in Luik, een Midwintertocht of een rondje met de Almereliggers.
En anders is er ook nog carnaval!

Redactie

Reacties (1)

lighans

Deel 3 de stroomlijn video, is vermakelijk. Ook het meepraten van het jongetje, die blijkbaar heel goed weet waar het over gaat.

lighans, 05 feb 2016 13:51