Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 08 januari 2016 13:00 (3125 keer bekeken) 1Reacties

De allereerste rit, Nicola Walde, vijf gesloten fietsen, alle dagen fietsenrecord, snel fietsen goed voor u, de fiets in verkeersmodellen, Radschnellweg, verkeersinfarct…, headup display, ijzel, stroomlijn

De allereerste rit

Voor wie het vergeten is, of wie er likkebaardend naar zit te kijken: Andre's eerste rit in een velomobiel, na jaren op een open ligger te hebben gereden.

Nicola Walde

'Vanaf de start wist ik dat het liep, en na twaalf uur stapte ik uit en had het wereldrecord ('Nederlands'). Eigenlijk helemaal te gek!'
Met een gemiddelde van 48,9 km/uur legde Nicola Walde de 585 km met haar velomobiel (DF) af.

Vijf gesloten fietsen

'Gesloten fietsen annexeren de wegen.' Een overdreven zienswijze?
Op Contemporist worden vijf types, met trapondersteuning, getoond. Ook één met een zadel, een ontwerpfout in een anders best wel aantrekkelijk model.

Alle dagen fietsenrecord

De dag voordat Kurt Searvogel het record verbrak, dat al sinds 1939 op de naam staat van de Brit Tommy Godwin, geeft hij een interview samen met zijn vrouw Alicia.

Snel fietsen goed voor u

Dan zitten wij, ligfietsers, op het goede spoor. Wij worden daar toch al van beschuldigd: (te) snel fietsen.
Nu is in een onderzoek van de ' University of Westminster' gebleken dat snelle fietsers minder vaak betrokken zijn bij een ongeluk dan de trage medeverkeersdeelnemers.
Maar je kan het ook overdrijven.

De fiets in verkeersmodellen

Er wordt gewerkt aan verbeterde modellen van bestaande verkeersmodellen, waarin nu, meer dan ooit, de fiets wordt meegenomen.

Aan de andere kant: we zijn voor het komende halfjaar voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Dus dé kans om de fiets in Europa te promoten. Zou je zeggen…

Radschnellweg

In Duitsland wordt gewerkt aan een super fietssnelweg ('Nederlands') van maar liefst 85 km!
Het fietspad wordt aangelegd op verlaten spoorlijnen en verbindt steden als Duisburg, Mülheim, Essen, Gelsenkirchen, Dortmund, Bochum en Hamm ('Nederlands'). Echter, Dortmund heeft zich teruggetrokken vanwege de kosten. Het was al te mooi om waar te zijn.
Dit is ook een leuk plan, met de nadruk op plan: de Radbahn in Berlijn.

Kan de voorzitter van de Raad van de Europese Unie misschien hier nog wat aan bijdragen?

'Verkeersinfarct…

… als alle fietsers op een dag in de auto of in het openbaar vervoer stappen?!
Wat zou het vervolg zijn? Crisisoverleg? Een bemiddelaar aanstellen? Een oproep tot redelijkheid? Hoezo, redelijkheid? Zijn fietsers die plots de auto nemen onredelijker dan autogebruikers die nooit de overstap naar de fiets maakten? Of gaan we een ‘minimaal verplicht aantal fietsverplaatsingen voor iedereen’ opleggen, naar analogie van de minimale dienstverlening?'
Lees wat Dirk Bauweleers, voorzitter van de Belgische Fietsersbond, hierover schrijft.

En? Voorzitter van de EU!

Headup display

Garmin brengt een gadget uit voor op een fietsbril, de Varia Vision, waar een piepklein beeldschermpje (!) de data laat zien. Op deze manier kan er ook gewaarschuwd worden voor achteropkomend verkeer.
Alle data moet wel komen van externe sensoren, zoals bijvoorbeeld de Garmin Edge-fietscomputer.
Zie ook de site van DC Rainmaker en Garmin.

IJzel

Vooral in het noordoosten van het land heeft het deze week stevig geijzeld. Naast schaatsen kan er ook geïcebykd worden op de beijzelde baan van het TT-circuit of straten. Een andere video is door RTV Drenthe verspreid.
Acht manieren om de Drift Trike te stoppen, en een misser.

Anderen gaan naar hun werk (of naar huis) zoals Marten, Harry en David (boodschappen doen of pakjes wegbrengen).
Vandaag, vrijdag, is alle sneeuw en ijzel zo goed als weg.

Stroomlijn

Het hoeft niet altijd professioneel afgewerkt zijn. James maakte in 1993 al een stroomlijn voor fietsen. Hij schreef er toen ook een artikel voor HPV News (nu Velo Vision).

Redactie

Reacties (1)

MaartenSneep

Kanttekening bij het “snel fietsen is goed voor u” artikel. De waarnemingen zijn uit Groot Brittanië, een omgeving dus waar de infrastructuur geoptimaliseerd is voor auto’s en het recht van de sterkste de plaats in het verkeer bepaalt. Misschien niet formeel, maar in de praktijk wel.

Dat daar de uitkomst is dat je met hard fietsen veiliger bent verbaast me niet. In Nederland, met veelal gescheiden infrastructuur, is de uitkomst waarschijnlijk anders. Uiteraard ben je op twee wielen stabieler als je iets harder rijdt, maar je hoeft geen auto's voor te blijven.

Anders is het als je als velomobiel tussen de auto's gaat rijden. Hoge snelheid is dan wel aan te bevelen, en dan zullen de uitkomsten uit Groot Brittanië ook meer van toepassing zijn.

Overigens bleek uit onderzoek van het SWOV dat de gemiddelde snelheid op enkele fietspaden in Amsterdam en Den Haag rond de 20 km/uur ligt, bij drukte lager. Dat valt me eerlijk gezegd nog mee.

MaartenSneep, 08 jan 2016 14:00