Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Jan Bos opnieuw in de VeloX

Gepubliceerd op 07 januari 2016 14:00 (1227 keer bekeken) 4Reacties

Een oude bekende stapt dit jaar in de VeloX van het Human Power Team Delft en Amsterdam. Oud schaatser Jan Bos wil opnieuw proberen het wereldrecord op zijn naam te zetten. In 2012 probeerde Bos het al met het HPT, in 2013 probeerde hij het tevergeefs in de VeloX S van team Elan.

Aan beide pogingen hield Bos een ontevreden gevoel over, volgens hem was er niet het optimale uitgehaald. Dat is wel wat Bos altijd heeft gedreven in de topsport. Ook als schaatser ging hij tot het naadje, wat hem ook diverse overwinningen opleverde.

Bos is optimistisch. Anders dan in 2012 zal de VeloX 6 wel goed gaan passen, de VeloX 2 was toentertijd eigenlijk ontworpen op de maten van Sebastiaan Bowier die groter en breder is dan Bos. Door weer aan te sluiten bij het studententeam van de TU Delft en de VU Amsterdam hoop Bos weer alle aandacht te kunnen richten op de training. In 2013 moest Bos ook veel aan de fiets zelf werken. Dat speelde uiteindelijk ook huidig wereldrecordhouder Todd Reichert parten.

Dat Reichert het record in handen heeft is voor Bos een extra uitdaging. Beiden zijn namelijk oud schaatsers. Hoewel Bos al een paar jaar niet meer op topniveau sport, is zijn conditie nog goed. Na een wat turbulente tijd heeft hij nu rust in zijn leven. Hij kan zich nu volledig richten op de recordpoging in Battle Mountain. Wie weet is het net als bij Bowier driemaal is scheepsrecht.

Redactie

Reacties (4)

pietandringa

Todd Reichert had niet het sprintvermogen van Jan Bos, maar was een verdienstelijk (allround) schaatser: http://speedskatingresults.com/index.php?p=17&s=35146

pietandringa, 07 jan 2016 16:07

Nyh

Voor Battle Mountain wil je ook helemaal geen enorm sprintvermogen hebben. Het is een inspanning van ongeveer 5 minuten. Een 5 km specialist heeft dan ook de beste kaarten.

Nyh, 08 jan 2016 09:51

pietandringa

Dan heeft Jan Bos nog steeds de betere 5-km tijd: http://speedskatingresults.com/index.php?p=17&s=379
Maar schaatsen is geen fietsen en de sterkste schaatsers zijn lang niet altijd de beste fietsers en vice versa.

pietandringa, 09 jan 2016 11:40, bewerkt op 09 jan 2016 18:02

avatar

Ik ben het met Piet eens, een sterke schaatser hoeft niet de beste fietser te zijn. Bovendien moet je een topprestatie leveren in een specifieke (lig)houding en specifieke (warme) omstandigheden. Voordat ik gewend was aan de ligfiets was ik een jaar verder. En dan bedoel ik niet gewoon fietsen ofzo, maar voor jezelf een topprestatie leveren in een wedstrijd. Ga maar eens de teleurgestelde reacties van racefietsers die op een ligfiets overstappen na. Duurt gewoon een tijd(je) voordat je net zo presteert als op een racefiets. Maar ja, ik ben geen toptalent. Andersom (van ligfiets naar mountainbike) went wel heel snel. Blijft wel staan dat je volgens mij beter kan presteren met veel ligfietservaring. Dus moet Jan maar veel trainen in een velomobiel(nee geen reclame voor specifiek type hier) maar hij mag wel komen buurten voor info. ;-)

Benny, 13 jan 2016 15:27