Een route goed op je GPS krijgen
Gepubliceerd op 03 januari 2016 20:00, bijgewerkt op 04 januari 2016 10:31 (2688 keer bekeken) 15
Het rijden met een GPS vraagt wat handigheid. Rond een wat grotere tocht, zoals de recente oliebollentocht, zijn er altijd weer berichten waarin mensen melden dat de route toch niet helemaal zo in de GPS zat zoals ze verwacht hadden.
Ik heb inmiddels aardig wat ervaring met het rijden met een GPS, en laat zien hoe ik (Maarten Sneep) een rit voorbereid en op mijn GPS zet.
Om een hoop commentaar te voorkomen: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, zo ook met het rijden met een GPS. Wat het verwarrend maakt is dat fabrikanten van GPS apparatuur nogal overtuigd zijn van hun eigen onfeilbaarheid, en vooral vinden dat hun kaartmateriaal heel goed is. Voor een auto klopt dat wellicht – al staan er genoeg borden bij wegwerkzaamheden dat je nu gewoon de aanwijzingen langs de weg moet volgen in plaats van de pijltjes op je GPS. Hoewel de Open Fiets Map goed is en steeds beter wordt, is de kaart zeker niet onfeilbaar, al is het maar vanwege voorkeuren waarin ligfietsers en vooral velomobisten verschillen van “normale” fietsers.
Ik ga ook uit van een aparte GPS, niet van het rijden met een telefoon. Op een telefoon zijn veel kaarten en apps beschikbaar, maar zaken als batterij-levensduur en waterdichtheid laten vaak te wensen over, zeker in vergelijking met een ‘outdoor’ of ‘fiets’ GPS. Wel zijn er andere mogelijkheden met een telefoon zoals gesproken aanwijzingen bij sommige apps. Eén app wil ik hier specifiek noemen: de app van de fietsrouteplanner is nog in ontwikkeling en geen (nog) geen aanwijzingen onderweg.
Spraakverwarring
Met dat in het achterhoofd kan ik de grootste bron van verwarring toelichten: tracks en routes.
- Een route is een voorbereiding voor een rit tussen twee punten, eventueel met een (beperkt) aantal tussenpunten. De GPS zal zelf berekent de aanwijzingen tussen deze punten. Hiervoor is een actuele en routeerbare kaart nodig, zoals bijvoorbeeld Open Street Map of Open Fiets Map. Hoe je precies rijdt is afhankelijk van je kaart, dus minder geschikt om te gebruiken met een groep. Wel krijg je bij elke bocht piepjes, dus de kans dat je een afslag mist is kleiner.
- Een track is een klein-duimpje spoor, door de GPS fabrikanten ooit bedoeld als manier om vast te leggen waar je geweest bent. Een track kan je echter ook prima gebruiken om een rit voor te bereiden. Door het (veel) grotere aantal tussenpunten kan je met een track een rit volledig vastleggen en ben je bovendien niet afhankelijk van de kaart in je GPS. Een track is daarom de voorkeursmethode voor het rijden met een groep omdat je dan zeker weet dat iedereen dezelfde aanwijzingen krijgt. Nadeel is dat je geen tussentijdse aanwijzingen krijgt zoals piepjes bij een afslag.
Voorbeeld
Als voorbeeld laat ik hier zien hoe je met de Fietsrouteplanner een rit van de Dom in Utrecht naar de Dam in Amsterdam maakt en goed in de GPS zet. Ik het eerste plaatje heb ik al een route gemaakt door alleen maar begin- en eindpunt in te vullen. Als je zelf een route maakt dan wil je misschien tussenpunten invoegen en andere voorkeuren aanpassen. Een overzicht van de mogelijkheden is te vinden in deze presentatie die ik gegeven heb op Cycle Vision 2015. Klik nu op de “GPS” knop. Je krijgt dan het tweede scherm te zien.
De standaard instellingen zijn geschikt voor alle GPS apparaten, ook hele oude. In een grijs verleden konden GPS apparaten maximaal 500 punten op een track weergeven. Als je daar zorgvuldig mee omgaat dan kan je zonder grote problemen ritten tot ongeveer 100 km daarmee maken. Voor langere afstanden moet je de rit dan splitsen over meerdere tracks. Huidige apparaten, eigenlijk alles wat in de afgelopen 7 jaar is verkocht, kunnen veel meer punten aan. Ik pas daarom de instellingen aan tot wat in het derde plaatje is te zien: ‘9999999999’ punten in een track en ‘1’ track in totaal.
De Fietsrouteplanner zal dan geen punten weggooien voordat de track gemaakt wordt, en het track zal zo dicht mogelijk de weg volgen. Vergeet niet om op de knop “Genereer nieuw GPS bestand” te klikken als die verschijnt (zie vierde plaatje).
Dat laatste zal vooral bij langere ritten gebeuren. Daarna klik je op de knop “GPX bestand”, en het bestand met je route komt bij je downloads te staan.
Optioneel: rit een naam geven
De tracks van de Fietsrouteplanner hebben standaard geen naam. Dit is niet handig, zeker niet als je meerdere tegelijk op je GPS wilt zetten. Het is niet heel moeilijk om een naam in te voegen, maar het vraagt wel om wat zorgvuldigheid.
We maken gebruik van het feit dat een GPX bestand ook met een text-editor bewerkt kan worden. Vermijdt het gebruik van Word of OpenOffice, je hebt een text editor nodig, zoals TextWrangler voor de Mac, Gedit voor Linux of Notepad++ voor Windows. Als dit adacadabra is, begin dan niet aan het handmatig invoegen van een naar voor een track, maar open de track in BaseCamp en geef hem hier een geschikte naam.
Goed, als je dit nog leest heb je blijkbaar net als ik een hekel aan BaseCamp. Open het bestand dat je van de Fietsrouteplanner hebt gedownload, het heeft een naam die lijkt op “fietsersbond-03-01-16-18731c05-routeplanner.gpx”, de datum en cijfercode zullen anders zijn. Zoek in het bestand naar de tekst [code single]<trk>[/code], met op de volgende regel [code single]<trkseg>[/code]. Tussen deze twee ‘tags’ kunnen we de naam invoegen: [code single]<name>Jouw naam</name>[/code], zoals te zien is op het laatste plaatje. Vergeet niet om de wijzigingen op te slaan.
Op de GPS zetten
Je hebt nu een bestand dat je zo op je GPS kunt zetten. Met huidige Garmin apparaten kan dit gewoon via je file-browser, in de folder “Garmin/GPX” op de GPS of het SD-kaartje in je GPS.
Als je een ander merk GPS gebruikt dan moet je zelf in de gebruiksaanwijzing kijken hoe je GPX bestanden op je GPS krijgt. GPX is een open formaat bedoeld om GPS informatie uit te wisselen. Het moet wel heel gek lopen als je een GPX bestand niet op één of andere manier op je GPS kunt krijgen.
Reacties (15)
Tip: naam vd track aanpassen kan ook heel goed op je gps zelf. Mijn Garmin Dakota heeft daar een optie voor.
paulvanroekel, 03 jan 2016 22:03
Aanvullend: In Basecamp kan je de naam ook heel eenvoudig wijzigen, voordat je hem op de Garmin zet.
Wilco, 03 jan 2016 22:35
Paul, Wilco: Beide is waar, en beide vind ik niet handig.
Op de GPS moet je dan eerst uitvinden welke track je voor je neus hebt (ik zet vaak meerdere tracks in één keer op m'n GPS), terwijl ik BaseCamp zelf zo min mogelijk gebruik omdat ik het een draak van een programma vind.
MaartenSneep, 03 jan 2016 22:41
Beste Allen
Ik werk het liefst nog steeds met Mapsource; dan kan ik wel alles zelf indelen, veranderen, aanpassen, etc. Basecamp doet veel voor je zonder dat je daar echt invloed op schijnt te hebben.
Ik gebruik een Garmin GPSMap sinds 2009. Tijdens de fietsvakanties een heerlijk iets: track volgen en je komt waar je wezen wilde. Tijdens de tocht hoef je niet steeds de kaart er bij te pakken en je kunt voor je blijven kijken naar wat er zoal te zien is in het landschap.
Sinds een aantal jaren zweer ik bij Open Fiets Map. Steeds ge-update, steeds de fietsroutes er weer opnieuw in getekend; heerlijk.
erikheijn, 04 jan 2016 11:04
Routes in Nederland maak ik inderdaad met de routeplanner van de Fietsersbond. Het gpx-bestand stuur ik naar Motion-X GPS op mijn iPhone. Motion-X loopt nooit vast itt tot mijn Garmin Oregon en Motion-X heeft diverse kaarten waaronder Openstreetmap. Bij de iPhone gebruik ik een powerbank van 20.000 mAh en in de Quest is het toestel beschut tegen regen. Mogelijk nadeel van Motion-X is het dataverbruik. Voor routes in Duitsland ben ik op zoek naar een vergelijkbaar programma als van de Fietsersbond, tips zijn welkom.
pietandringa, 04 jan 2016 21:31
Piet: Naviki maakt vaak behoorlijke routes en werkt in heel Europa. Exporteert naar GPX, net als de Fietsrouteplanner. Je kunt de routeplanner ook aanpassen, al naar gelang het type route dat je wilt rijden, en lokale aanpassingen zijn erg makkelijk. De route van Naviki is me naar Bremen goed bevallen, wel heb ik toen het Nederlandse deel vervangen door een route uit de Fietsrouteplanner (dat is voor mij overigens meer dan de helft van de totale afstand). Wel raad ik aan om je route vooraf goed te controleren in bijvoorbeeld Google Earth (het gpx bestand kan je daar zo op droppen).
MaartenSneep, 04 jan 2016 22:58
Na al die Garmin Basecamp-haat hierboven even een tegengeluid: ik maak al jaren met veel plezier in Basecamp al mijn tracks in combinatie met Open Fietsmap en zet ze vanuit het programma eenvoudig op mijn GPS. Ook de hele fietsreis naar, door en terug van Denemarken heb ik op die manier gemaakt. Ook kan je makkelijk tracks (sporen genoemd door Garmin) importeren en exporteren. In Basecamp kan je lijstjes en lijstmappen aanmaken om je routes te archiveren ('rondjes vanaf huis' met daaronder weer mapjes met afstanden en 'routes naar specifieke bestemmingen' etc.). Ik rij altijd tracks en nooit de routerende routes. Simpelweg omdat dan inderdaad het kan voorkomen dat Dave de aanwijzing krijgt hier linksaf te gaan terwijl mijn apparaat zegt: rechtdoor. En ook het herberekenen van de route na een te vroeg genomen afslag vonden we irritant. Maar er zijn mensen die er juist bij zweren omdat ze graag wat speelruimte hebben onderweg met het kiezen van de mooiste wegen.
Belle, 05 jan 2016 16:41, bewerkt op 05 jan 2016 16:46
Laat ik een kleine toelichting geven waarom ik BaseCamp niet prettig vind. Een deel is 'historisch'. De eerste versie van BaseCamp kon eenvoudigweg geen tracks maken of bewerken. Dat maakte het hele programma voor mij zinloos, en heb ik wijzigingen aan tracks een tijd lang in Google Earth uitgevoerd. Ook niet ideaal, maar het werkte tenminste. Gelukkig is dat inmiddels hersteld, maar oude wonden helen langzaam.
Ik ben zelf niet gelukkig met het trackbeheer in BaseCamp, zeker omdat ik een tijd lang ook een website en link in Google Earth heb gehad waarin ik mijn ritten publiekelijk bijhield. Zoals je kunt zien al een tijd niet meer bijgehouden, maar toen ik BaseCamp uitprobeerde zat dat de website wel heel erg in de weg.
MaartenSneep, 05 jan 2016 19:30
Beste mensen, mijn GPS is een Garmin GPS MAP 60 Cx van december 2006. Inmiddels meer dan 8 jaar oud. Ik gebruik MAP Source en de routeplanner van de Fietsersbond. Ik doe alles met tracks. Routes en Base Camp heb ik ooit wel geprobeerd, maar mijn ervaringen waren zo slecht dat ik nooit meer de behoefte heb gehad om me er nog eens in te verdiepen.
Met zo'n oud apparaat zou ik last moeten hebben van de beperking van 500 punten per track. Maar, er is een truuk om dat te omzeilen. Ik maak een GPX bestand met de planner van de Fietsersbond. Als ik het nodig vind loop ik die wel in detail na en zet ik tussenpunten om exact te rijden zols ik dat wil. Het GPX-bestand sla ik op de computer op met datum, begin-, eindpunt en km in de naam. Ik dubbelklik op dat bestand, het wordt in MAP Source geopend en ik gooi alle tussenpunten eruit die voor de rit overbodig zijn.
Dan zie ik een track die ook de naam "track" heeft maar die vaak meer dan 500 punten heeft. Dan de truuk: ik verander in MAP Source de naam in "ACTIVE LOG xxx" waarin xxx iedere cijfercombinatie kan zijn. De track met die naam zet ik dan vanuit MAP Source over op de Garmin en rijden maar .... .
Het apparaat accepteert lange tracks met deze naam omdat "ACTIVE LOG xxx" dezelfde naam is als het apparaat zelf intern geeft aan tracks die het zelf genereert terwijl je rijdt! Nadelen? Ja, eentje, ik kan op mijn schermpje verschillende tracks niet van elkaar onderscheiden.
Dat bracht me bij de laatste OBT na 80km in Uelsen ipv 55km en hoefde ik na mijn eenzame Kaffee mit Apfelstrudel nog slechts 30km. Slinger terugreis gekozen ipv heenreis. Had ik maar beter voor moeten bereiden.
DUS: als je een tweedehands GPS zoals de mijne op de kop kunt tikken, overweeg het op z'n minst. Doet meer dan 24 uur op twee (oplaadbare) AA's en prima scherm. Er is inmiddels een lipje van de batterijklepbevestiging afgebroken, maar met een paar elastiekjes blijft 'ie waterdicht. Hij kan nog vele jaren mee.
Jan Laverman
lamark, 06 jan 2016 10:51
Ik heb het nog even nagevraagd bij een bekende verkoper van GPS apparatuur. De GPSMAP 60CSx en Etrex Vista HCX zijn de laatste modellen geweest met de beperking tot 500 punten in normale tracks.
De "Active Log" methode ken ik, voor mij zijn de nadelen groter dan de voordelen. In mijn ervaring is met 500 punten een track van 100 tot 130 km goed te doen, en zo vaak ga ik daar niet overheen.
Een ander voordeel van de nieuwere Garmin apparaten is dat je geen speciale software meer nodig hebt om tracks op de GPS te zetten. Dat maakt het "even een track van de Fietsrouteplanner halen en op de GPS zetten" op een computer van iemand die zelf geen GPS heeft wel een heel stuk eenvoudiger.
MaartenSneep, 06 jan 2016 11:12
Zelf gebruik ik een Garmin etrex 20. Routes die langer dan ongeveer 30 km zijn worden niet geheel geladen en geen foutmeldingen daarvan! Ik gebruik dus tracks en openfietsmap.
Voor op de pc maak ik veel gebruik van qlandkartegt, dat heel uitgebreide mogelijkheden heeft en gebruik maakt van online kaartmateriaal van OSM en als je wilt van google.
Het is alleen niet erg stabiel op windows.
hjampeeters, 06 jan 2016 16:21
In de routeplanner heb ik een route uitgezet. Ik wil hem als gpx bestand opslaan om hem later op te slaan en vandaar uit over te zetten naar mijn Mio gps. Ik kan echter niet zien waar het gpx bestand is opgeslagen (niet in de map downloads, niet in de map documenten). Nadat ik de knop gpx heb ingedrukt kom ik vervolgens op een pagina met alle codes maar op de pagina geen kader of knoppen. Dus nergens op de pagina zie ik de mogelijkheid om de track op te slaan Ik moet iets fout doen maar wat? Ik heb het gevoel dat de oplossing heel simpel is. Wie helpt mij?
theovdbroek, 10 jan 2016 12:03
Lastig om hier iets over te vertellen, Theo (iets te weinig info).
Goed, ik draai op Windows (10) en gebruik Firefox. Met die routeplanner, neem ik aan, dat je die van de Fietsersbond bedoelt.
De gpx-track wordt hier in C:\Users\gebruiker\Downloads opgeslagen (en je had al vermeldt dat je die niet in downloads kon vinden, maar ik ook in deze?). Bij 'gebruiker' kan jouw naam ook staan (of iets anders wat je ooit ingesteld hebt).
TeJayLigFts, 10 jan 2016 12:57, bewerkt op 10 jan 2016 12:58
Theo, dank je wel.
Inderdaad, het betreft de fietsersbond routeplanner. Ik heb op mijn computer "users" etc uitgekamd op een download, ook nog een zoekopdracht .gpx maar niets gevonden. Hele computer afgezocht op .gpx maar niets gevonden.
Op een ander forum lees ik at Firefox wel goed werkt (ik zit op explorer). Een andere mogelijkheid blijkt GPX en KML .zip, dan wel gericht een download met locatiekeuze. .zip uitpakken en klaar is het bestand. Nu nog op mijn MIO zien te krijgen. :-)
theovdbroek, 10 jan 2016 17:42
Wel een hele late reactie: Theo, kan je verborgen bestanden zien?
Anders deze link volgen.
TeJayLigFts, 14 mei 2016 19:48