Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 01 januari 2016 00:01, bijgewerkt op 05 januari 2016 08:01 (4784 keer bekeken) 6Reacties

Fiets van Oscar Egg, fietsen en muziek, is 't een zonne…, Eva en aanhang in de Quattrovelo, duo velomobiel, Rotovelo in Europa, trambaanfietsroute tussen Maastricht en Aken, tocht van LIA, wegmarkering, geweld tegen fietsen toegestaan…, ook een soort ligfiets…, ligfiets en de midlifecrisis

Fiets van Oscar Egg

Oscar Egg, een vroege pleitbezorger voor ligfietsen, op een ligfiets.
Oscar had ook een fiets voorzien van een stroomlijn: het ei van Oscar oftewel l'œuf d'Oscar ('Nederlands'). En dat was zelfs voor Charles Mochet een stap te ver!
De UCI overdreef weer: 'het gaat allemaal veel te snel […] er komt nog een tijd dat het te gevaarlijk wordt vanwege de hoge snelheden. Denk aan bloedbaden als zo'n gestroomlijnd lichaam in een puinhoop veranderd.' Helaas was het de Nederlandse wereldkampioen Piet Dickentman en de Europese kampioen Arthur Stellbrink, uit Duitsland, die op die manier verongelukten. De UCI veranderde de regels.

Fietsen en muziek

Maar dan niet via een koptelefoon, maar het geluid wordt via beenderen doorgegeven (beengeleiding, contactgeluid). Het voordeel is dat het oor niet wordt geblokkeerd.
Wij vonden er twee: de BATBAND (of hier) en de AfterShoks Blues 2.
Mag dit nu wel in Frankrijk?

Is 't een zonne…?

'Is dat zo'n zonne, euh, zonne …?' 'Nee hoor.'
'Oh, nou, dan heb jij vast en zeker een oud model!'

Eva en aanhang in de Quattrovelo

De Quattrovelo reed ook mee met de oliebollentocht. Maar niet zo gebruikt als in deze video.

Duo velomobiel

Ik móét mee met die oude dwaas. Voor deze keer dan, maar plezier beleef ik er niet van. Als je dat maar weet!

Rotovelo in Europa!

In februari komt de Eurovelo (made by Trisled) naar Europa!
De prijs start bij € 5995. Eurovelo wordt geassembleerd in Alphen aan den Rijn.

Trambaanfietsroute tussen Maastricht en Aken

Er bestaan serieuze plannen om een vrijwel vlakke fietsroute van Maastricht naar hartje Aken aan te leggen over het tracé van de stroomtram die tussen 1922 en 1938 reed tussen Maastricht en Vaals.

Tocht van LIA

De Liggers Antwerpen (LIA) reden op Wapenstilstandag 11-11 hun allereerste gezamenlijke trip vanuit Lier.

Wegmarkering?

Je kan het ook overdrijven.
Persoonlijk vindt uw verslaggever de strepen om weghelften, voor fietsers(!), te scheiden al erg genoeg. Meestal wordt daar verf voor gebruikt die ook op snelwegen hun diensten bewezen hebben. Dus, enkele millimeters hoog: autobanden geven dat niet door, maar hogedruk fietsbandjes des te beter. Lekker gevoel om daar over heen te rijden. Probeer die maar te vermijden met een driewieler.
Gemeente Wormerland maakt daar de overtreffende trap van. Levensgevaarlijk!
Maar de gemeente kan er op bogen dat dit besluit gemeenschappelijk is genomen. Of toch niet…

Geweld tegen fietsen toegestaan…

Deze boom verkrijgt een beschermde status.

Ook een soort ligfiets…

Maar toch misschien niet de meest voor de hand liggende versie van een fiets.

Ligfiets en de midlifecrisis

Man'oh'man, de echte mannenman, Pascal, beweert dat de ligfiets het slechtste weerwoord op de midlifecrisis.
Wij vertwijfelen ons ook een beetje. Als we tenminste een beetje vermoeden wat met 'vertwijfelen ons' bedoeld wordt.
En wat is dan het beste weerwoord op de midlifecrisis? Een motor, een sportauto, een echtscheiding, of vuurwerk afsteken / carbidschieten?

Alle lezers de beste wensen voor het nieuwe jaar

Redactie

Reacties (6)

ssj3gohan

Misschien ligt het aan mijn belevingswereld, maar een fikse meerderheid van de mensen die ik ken op/met ligfietsen zijn ofwel jong (studentachtige leeftijd), of hebben al een ligfiets gehad sinds jonge volwassenheid.

Ik kan me niet echt vinden in het beeld van de ligfiets als zoveelste gadget voor de midlifecrisis.

Die wegblokken lijken me ook recht tegen iedere aanbeveling van SWOV in te gaan. Het idee is juist dat scheidingsmarkeringen sinds de eeuwwisseling minder scherp worden om zo vallen te voorkomen. Dit is te zien in de structurele toepassing van afgeschuinde stoeprandbanden en suggestieve belijning in plaats van harde wegscheiding op landweggetjes en smallere wegen binnen de bebouwde kom. En zoals alles is deze richtlijn niet magisch uit de hoge hoed gekomen; SWOV en het ministerie doen continu en rigoureus onderzoek naar verkeerstechniek. Ik vraag me dan ook af hoe een gemeente zulke blokken kan goedpraten, met name op een onoverzichtelijke fietsstrook die smaller is dan uberhaupt toegestaan. Het lijkt me bij uitstek een plek waar het regelmatig voorkomt of zelfs wenselijk is om de markering over te steken (om 'om het bochtje te kijken' bijvoorbeeld)

ssj3gohan, 01 jan 2016 12:56

GerardPoels

Ik heb de Synaps van [url=]http://www.maxvirtual.com/[/url] in mijn pet zitten. Zelfde principe :-) Werkt, maar om het geluid redelijk te krijgen moeten de "luidsprekers" behoorlijk strak tegen je hoofd drukken. Op den duur gaat dat vervelen....

GerardPoels, 01 jan 2016 13:05, bewerkt op 01 jan 2016 14:32

avatar

Het gestelde

" Oscar had ook een fiets voorzien van een stroomlijn: het ei van Oscar oftewel l'œuf d'Oscar ('Nederlands'). En dat was zelfs voor Charles Mochet een stap te ver!"

is onjuist want 'die stap' was toen al 20 jaar verboden door de UCI.

De UCI had Aero-constructies, zoals Oscar's ei/ Torpedo-bike, strikt verboden in 1914 na het grote succes van deze dichte fietsen rond 1913. En nee, niet omdat die dingen veel te hard gingen want het stayeren achter een motorfiets ging toen al nog veel harder (100km/u), maar omdat de fiets-industrie er geen belang bij had.

Mochet vroeg (1933) voor de zekerheid aan de UCI of zijn nieuwe ontwerp (ligfiets) UCI-legaal was. De UCI antwoorde daarop dat zn ligger-ontwerp UCI-legaal was omdat aan die fiets zelf geen enkele aero-constructie zat, en meteen daarop patenteerde Mochet dit ontwerp.

Enfin, de rest is bekend; het wereldrecord werd met zn ligger verbeterd en de aanvankelijke erkenning daarvan door de UCI werd even later, alweer onder druk van de fietsindustrie, ingetrokken. Heel logisch want de fietsindustrie zou dan licentierechten moeten gaan betalen aan Mochet.

enduro, 01 jan 2016 14:37

avatar

Volgens Wikipedia duurt een midlife-crisis een paar maanden tot een jaar.
Bij mij zou die dan al 16 jaar duren, dat geloof ik niet.
Mountainbiken vind Pascal dan nog wel kunnen en ligfietsen vind hij maar niets. Hij heeft het over veiligheid en een vlaggetje.......niet stoer.......Het bekende geleuter.

Ik fiets zo'n 13.000 km per jaar waarvan 80% in een Quest en 20% op een mountainbike/ stadshybride.
Ongeveer èèn keer per twee jaar heb ik een aanrijding. Meestal met een brommerrijder of automobilisten die te klein zijn voor hun PC Hooft-Tractor als ze kinderen naar school brengen en de situatie rondom hun vehikel niet kunnen overzien
NOOIT aanrijdingen met andere fietsers.
NOOIT aanrijdingen terwijl ik ligfiets maar altijd met de mountainbike/ stadshybride. (Die ene keer op het circuit van Zantvoort had ik geen letsel en tel ik niet mee, eenzijdig bovendien).

Verder is mijn omzet alleen maar gestegen sinds ik mijn werk op de fiets doe. Dit lijkt mij ook een zwaarwegend argument voor Pascal en zijn 'mannen'. Meer plezier, minder ziekteverzuim, kostenbesparing, enz....

Ik begrijp ook niet waarom Pascal negatief spreekt over een Fiat Multivla.
Deze auto biedt plaats aan 3 mensen naast elkaar, is dus asociaal breed en heeft de koplampen heel hoog, direkt onder de ramen, zitten. De fietser wordt dus van de weg gedrukt en verblindt. Dat moet toch prachtig zijn voor Pascal.

Als Pascal ooit op fietsvakantie gaat, is het vast naar Cumberland.

xanderniezing, 01 jan 2016 19:51

avatar

Ach, ik zou me niet druk maken om dhr. Vugts. Men heeft een blog en men moet wat schrijven, bovendien graag lollig en eventueel een beetje controversieel of uitdagend. Dan krijg je dus zoiets.

Iemand die t.b.v. zijn links - de gewraakte Fiat Multipla - meent te kunnen volstaan met lijstjes, diskwalificeert zichzelf meteen al, gezien het ontbrekend doorzettingsvermogen om echt relevante info op te diepen.
Gosternokke, sakkerloot, hoe onmannelijk eigenlijk.
Salut! Hans

HvdK, 05 jan 2016 02:39

walter

Andere mannen de les lezen over wat ze wel en niet mogen doen tijdens hun midlife-crisis. Dan heb je pas echt een midlife-crisis.

walter, 06 jan 2016 21:31