Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 25 december 2015 13:00 (4116 keer bekeken) 0Reacties

Een jaar lang dag in dag uit fietsen, onder druk, LEIBA Classic, AVENTYbike, rolcentrum, nuttig ligfietsen, rijden met velomobiel tips, steile afdaling, gravity racer, rebelse bel, tien topdesigns op gebied van fietsen, luchtstroom, Glowworm

Een jaar lang dag in, dag uit, fietsen

Kurt Searvogel ('Nederlands') rijdt dag in, dag uit, 200 mijl (320 km), om de grootste afstand ooit per jaar gereden te behalen. Het jaarrecord staat al sinds 1939 (!) op naam van Brit Tommy Godwin, die toen meer dan 75.000 mijl (120.000 km) gereden heeft.
Het is een longread, echt iets om in de kerstvakantie eens voor te gaan zitten.

Onder druk

Nooit meer je band oppompen?
PumpTube onttrekt lucht aan de buitenlucht en deze gaat via een eenrichtingsklep naar een slang die aan de buitenkant van de band zit. Door rollen van de band, en gewicht van fiets en fietser, wordt de lucht samengeperst en naar de binnenband geleid.

LEIBA Classic

Jansen2wielers in Barneveld heeft sinds kort een wel heel bijzondere fiets in onderhoud. Het gaat om een zogeheten LEIBA Classic van Rufo. In Nederland rijden daar maar vier van rond.

AVENTYbike

De AVENTYbike is niet alleen een computer gegenereerde foto, maar wordt ook daadwerkelijk gebouwd.

Rolcentrum

In de serie van uitstekende uitleg over het wel en wee van de Quattrovelo door Allert, gaat deze aflevering over het hellen van de drie- en vierwielige velomobiel: rolcentrum.
Met weer voortreffelijke illustraties van Eva.

Nuttig ligfietsen

Niet dat ligfietsen niet nuttig is voor onze gezondheid. Maar op deze manier levert dat wat extra energie op. Comfortabeler, liggend i.p.v. zittend, dan op deze manier (noodstroomgenerator in de PTT/KPN-atoombunker, officieel NCO - Nucleair en Chemisch Onderkomen).

Rijden met velomobiel tips

Op het blog van de The Velomobile Observer (van Luc On The Go) staan tips over het rijden met een velomobiel.

Steile afdaling

Als de lift stuk is, moet je een alternatieve manier bedenken om aan de andere kant van de Schelde te komen. Gert kiest deze weg.

Gravity racer

Een vierwielig voertuig. Een trapstel past er niet in, en vermoedelijk ook geen motor. Misschien geeft de titel van dit item je een hint!
Anders dit filmpje.

Rebelse bel

Deze wielrenner heeft bij de plaatselijke fietsenzaak een klein, zwart belletje gekocht en op zijn stuur gemonteerd. Deze laat een duidelijke 'ping' horen als het pennetje tegen het metaal slaat. Voortaan een 'ping' in plaats van 'pardon fietser'. Het is misschien wel tegen de esthetische regels van de wielersport.
Er wordt welwillender gereageerd op ge'ping' dan op geroep. Adequater en sneller? Nee, dat niet.
Maar de bel zit, na een half jaar, definitief op het stuur!

Tien topdesigns op gebied van fietsen

Dezeen heeft tien topdesigns bij elkaar gebracht als beste van dit afgelopen jaar op gebied van fietsen. Sommige zijn hier al eens langs geweest. Andere zijn ons niet opgevallen of niet echt geschikt voor ligfietsers.
We noemen er een paar: een bijzondere modebewuste regenjas, een helm met head-up display.
Wel komen we, op die pagina, de Cricket trike tegen. Is ons eerder ook niet opgevallen.

Luchtstroom

Ook het ontwerp van het inwendige van de velomobiel is belangrijk voor het leveren van topprestaties.
Bij de PulsaR, van de technische hogeschool van Turijn Politecnico di Torino, is gebleken dat wieldeksels, op inpandige wielen, zomaar 25 W voordeel oplevert.
Wielen zonder wieldeksels creëren een onderdruk doordat de luchtstroom binnen de PulsaR door de wielgaten wervelt. Met wieldeksels verlaat de lucht de PulsaR zoals verwacht.

Glowworm

Dit was dan de Glowworm.
De Glowworm was al eens gecrasht.

Alle lezers een prettige kerst gewenst!

Redactie

Reacties (0)