Fietssnelwegen
Gepubliceerd op 04 december 2015 12:20, bijgewerkt op 04 december 2015 12:26 (656 keer bekeken) 7
De ontwikkelingen van betere infrastructuur voor de fiets is erg divers qua aanpak.
Zo maakt Utrecht bekend €18.5 miljoen vrij te maken voor een goed fietsnetwerk. Utrecht lijkt daarmee op de goede weg te zijn.
Tegelijkertijd zien we dat er in Amsterdam een onderzoek is gehouden (?) dat fietsers gewoon veel liever omrijden op een mooie route. Fietsberaad publiceert hier een stuk over, er wordt behoorlijk op het stuk gereageerd, dus het lijkt erop dat de mening van de onderzoekers of de uitkomsten van het onderzoek in ieder geval niet unaniem worden gedeeld.
In ieder geval zien we wel alvast een goed voorbeeld van een fietssnelweg zoals die in Australië is gesignaleerd. In ieder geval geen halve maatregelen om ook het verkeer dat zich milieuvriendelijk op een gezonde manier zich vervoert een kwalitatief goed stuk infrastructuur te gunnen.
Zo lijkt het in Nederland nog even behelpen en zullen er nog een heel aantal verbeteringen plaats kunnen vinden. De fietsersbond spant zich in voor het verbeteren van fietsvoorzieningen. Ze hebben hiervoor een meldpunt online staan. De meldingen gaan volgens informatie van fietserbond rechtstreeks naar de betreffende gemeenten. Lokaal actieve vrijwilligers van de bond zorgen daarnaast bovendien voor extra druk bij gemeenten om iets aan de problemen te doen. Fietsers kunnen ook stemmen op ideeën en meldingen van anderen. Tip!!
Reacties (7)
Ik vermoed dat de fietssnelweg in Australië een stukje fotoshoppen is geweest. Zelfs met Nederlandse tekst.
Daarbij zie ook bovenin de illustratie een schaduw van een auto. Verdacht!
TeJayLigFts, 04 dec 2015 12:40
Theo, dat plaatje van die fietspaden op de snelweg komt van Geenstijl: Nederland gered met fietspaden zo breed als de A2
pe2er, 04 dec 2015 12:49
Ik meld regelmatig onvolkomenheden op het meldpunt van de Fietersbond. En zowaar het helpt.
Maar wat snelfietpaden betreft schieten we in Nederland hopeloos te kort.
Als voorbeeld wil ik het RijnWaalpad tussen Nijmegen en Arnhem aanhalen. Op enkele plaatsen kruist het pad lokale wegen. Hier eindigt het fietspad en aan de andere kant van de weg is het weer fietspad. Ook het snelfietspad door het Broek in Arnhem mag die term naar mijn mening niet dragen. Het pad slingert door een oude woonwijk en met name bij die slingers is een vluchtheuvel in het midden en het pad er naast is krap een meter breed. Met mijn Velomobiel Quest moet ik daar afremmen om een hogere nauwkeurigheid bij het insturen te verkrijgen (is ook een beetje een gevoelskwestie van mij zelf). Daarnaast is het pad in de ochtend druk genoeg, zodat inhalen niet aan de orde is.
Nu wordt het met een Quest natuurlijk een ander verhaal in stedelijk gebied, maar voor woonwerk verkeer rijdt ik 30 km enkele reis over bestaande fietspaden en hier en daar op de weg. Hierbij doorkruis ik Arnhem, een klein deel van de route. Maar buiten Arnhem is het eigenlijk niets beter. De fietspaden zijn feitelijk te smal, slecht verlicht en hobbelig vanwege de bomen langs de randen.
En waarom worden de fietssnelwegen in Nederland altijd ingepast in de bestaande infrastructuur. Waarom wordt er niet een geheel nieuw tracé bepaald. Waarbij alle mogelijkheden ten volle benut kunnen worden en je niet steeds een verkeersweg moet kruisen, omdat er aan de andere kant van de weg iets meer ruimte is.
In deze tijd van het terugdringen van de CO2 uitstoot en het Groene Denken zou je meer mogelijkheden aan fietsers moeten gunnen ten nadele van de auto. En dan hebben de fietsende forensen er minder moeite mee om langere afstanden af te leggen.
En dat van iemand die met de auto in 25 minuten van deur tot deur rijdt en toch dit jaar een Velomobiel Quest heeft gekocht om vervolgens 2 à 3 maal per week 75 minuten over de heuvels van de Veluwezoom zwoegt.
Nico-on-trike, 04 dec 2015 13:08
Het is misschien enigszins ironisch om te stellen dat we in Nederland (!) hopeloos te kort schieten met snelfietspaden. Er is geen enkel ander land op de hele wereld met zo'n goed fietswegennetwerk als Nederland - zelfs Denemarken kan niet aan ons tippen. Ik ben het ermee eens dat we véél beter kunnen qua fietssnelwegen, maar om dan de kwalificatie 'in Nederland' erbij te nemen is blind voor de staat van fietsinfrastructuur in de rest van de wereld.
Een gezonde mix van dankbaar zijn voor de goede fietsvoorzieningen doch tegelijk kritisch op ontwikkelingen en continu pushen van betere infrastructuur is op zijn plaats.
ssj3gohan, 04 dec 2015 19:56
Beste Emile,
Het is even ironisch te weten dat Nederland voorloper en toonzetter is met een in feite zeer slechte fietsinfrastructuur. Goed voorbeeld doet goed volgen. Nederland geeft een belabberd voorbeeld. Daar ben ik niet dankbaar om.
nvanderwal, 05 dec 2015 08:12
Beste Emile,
het "onderzoek" wat in Amsterdam is gepresenteerd lijkt een behoorlijke schade te kunnen geven aan de ontwikkeling van goede infrastructuur. Sowieso kan gedegen onderzoek door een bepaalde vraagstelling en methode van onderzoek (onder andere tijden waarop het onderzoek wordt gedaan) al behoorlijk tendentieus zijn. Nu wordt er op semi-wetenschappelijke manier een aantal redenen gepresenteerd die in andere plaatsen voor bepaalde mensen een zeer welkome verklaring zouden kunnen zijn om dan vooral maar niets meer te doen aan goede doorgaande doorstroming voor fietsers.
Daarbij houd ik rekening met het gegeven dat veel verkeerskundigen toch al vooral zeer auto-minded zijn. Dus alles moet wijken voor die heilige koe. Als er dan ook nog onderzoeken zijn dat fietsers sowieso al graag omrijden en liever in de natuur fietsen en het helemaal niet erg vinden om op iedere willekeurig punt uit de voorrang gehaald worden of op andere wijze achtergesteld op het overige verkeer vind ik zeer zorgwekkend. Dit onderzoek heeft als achtergrond dat er in Amsterdam blijkbaar al jarenlang grote problemen zijn bij het opzetten van goede verbindingen veroorzaakt door tegenstrijdige belangen. Dat helaas geeft een ander probleem aan waarvan de fietser nu de dupe lijkt te worden. En doordat het een onderzoek is wat ook nog eens een keer in een vooraanstaand medium als Fietsberaad wordt geciteerd is ronduit bijzonder te noemen. Mensen citeren graag de punten uit onderzoeken die in het belang zijn van hun eigen doelstelling en dat maakt iedere uitlating een behoorlijk gevaarlijk gebeuren.
jack, 05 dec 2015 11:58
Emille, Niels,
Of de fietsinfrastructuur als goed of slecht ervaren wordt hangt wellicht een beetje af van waar die gebruikt wordt. Ik woon in de buurt van Eindhoven en ik vind het hier maar matigjes, zeker als ik Eindhoven in ga. Soms is het goed geregeld, soms (helaas vaker) niet zo goed. Ik heb vaak wel het idee dat de infra een stuk beter wordt als ik Brabant uit ga. Misschien komt dat omdat ik dan meer de doorgaande wegen volg in plaats van de binnendoorwegen maar misschien is er toch ook een verschil per regio. De fietspaden op de Veluwe of in Flevoland ervaar ik bijvoorbeeld als beter onderhouden dan hier in de buurt.
Misschien ervaart de een op die manier een goede fietsinfra en de ander een minder goede.
Vaak lijkt te worden aangenomen dat de fietsinfrastructuur Nederland goed is omdat er veel is, maar een grote pan met eten hoeft ook niet lekker te zijn omdat het veel is. Probleem lijkt mij wel eens te zijn dat fietswegen wel voor maar niet door fietsers worden aangelegd.
Rednas, 05 dec 2015 23:39, bewerkt op 05 dec 2015 23:40