Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 04 december 2015 13:00, bijgewerkt op 06 december 2015 09:13 (3690 keer bekeken) 5Reacties

Bochten op topsnelheid, ligfiets van Anne Oskam, hoge trike, ecologisch voortbewegen, trapondersteuning, nodig, sneeuwmobiel, nummerplaaaaat, Icebyk pagina op Wikipedia, klimaattop

Bochten op topsnelheid

Afdalen in bochten is niet iedereen gegeven. De ene dendert onverdroten door bochten, terwijl een ander met samengeknepen billen probeert te volgen. Veel onderzoek hoe bochten aan te snijden, is nog niet gedaan.
Tot nu: Niels Lommers, oud teamlid van HPTDelft, studeerde van de week af met zijn speciale meetfiets op de TU Delft. Met de (meet-)fiets wordt data verzameld die renners kan helpen om efficiënter af te dalen en bochten te nemen.
Het uiteindelijke doel is om een product te ontwikkelen waarmee je elke willekeurige fiets binnen no-time om kan toveren tot een meetfiets! Dus ook voor een ligfiets. Toch?

Ligfiets van Anne Oskam

Op Facebook kwamen we deze bijzondere fiets tegen van Anne Oskam (ook de ontwerper van het voormalige logo van de NVHPV).
Wilco heeft er nog een foto van gemaakt tijdens zijn bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling in de Oosterkerk in Amsterdam in 2013.

Hoge trike

We vonden op Facebook een foto van een, blijkbaar, tot trike omgebouwde tweewielige ligfiets.

Ecologisch voortbewegen

Een liefhebber die nog geen keuze heeft kunnen maken in wat nu te kopen, vond aantrekkelijke foto's uit Zuid-Korea. Natuurlijk gaat het om de velomobiel (Go-One)!
Wij, redacteuren vann Ligfiets.net, hopen dat Emile niet valt over die aerodynamiek verpestende vormen, die op het oorspronkelijke model niet zaten.
De Koreaanse site bestaat blijkbaar niet meer.

Trapondersteuning, nodig?

Na 50.000 km zonder, wil Søren, VeloStrada, deze winter proberen of trapondersteuning, de Sunstar Ibike S03, een interessante aanvulling is in zijn Strada.
Bij ongeveer 25 km/uur reageert de motor zenuwachtig: meehelpen of daarmee stoppen. Lichte hellingen daarentegen, die hij normaal ergens tussen 13 en 19 km/uur rijdt, haalt hij nu soeverein met 25 km/uur. Optrekken vanuit stilstand gaat, uiteraard, moeiteloos.
Op het eerste gezicht dacht hij de trapondersteuning niet nodig te hebben.
De volgende video staat al klaar.

Sneeuwmobiel

Wij kwamen deze schitterend uitziende sneeuwmobiel, ontworpen door Michal Bonikowski, tegen.
Nou ziet het er deze winter nog niet echt uit dat we een sneeuwlaag kunnen verwachten. Maar anders is dit misschien iets voor de (lig-)fiets: de Ktrack!

Nummerplaaaaat

Op de speed-pedelec, de snelle elektrische fiets, moet in België een enorme nummerplaat geplaatst worden. De plaat is dezelfde als die voor motorfietsen. Aerodynamisch totaal niet verantwoord, laat staan waar je niet allemaal achter kan haken of langs kan schrapen.
Neemt de verantwoordelijken de aansprakelijkheid over voor ongelukken met zo'n bord?
Zie ook Newsmonkey.
Je schrijft zo'n artikeltje, en dan achterhaald, op vrijdag (toen vonden we dit), de tijd het verhaal. Een overheidsdienaar is blijkbaar van de week van schrik van zijn stoel gevallen, en onmiddellijk tot actie overgegaan. Gelukkig voor hem is het bijna weekend!

Icebyk pagina op Wikipedia

Icebyk heeft een lemma op Wikipedia. En wat lezen we daar? Het uurrecord van Eva is erkent door de WHPVA!

Klimaattop 1

Vanwege de klimaattop bij Parijs, is de Boulevard Périphérique afgesloten voor autoverkeer. Een fietser, geen ligfietser, kon dit niet weerstaan en nam zijn kans waar ('Nederlands').
Wat een rust, geen verkeerslichten! Alleen een hoogst verbaasde politieagent, die zelfs geen reprimande uitdeelde. En om een diplomatiek incident te voorkomen gaat onze fietser de baan af. Een glimlach is zijn deel!
Geen verspilde energie!

Klimaattop 2

Dit weekend ging een groepje van vijftien Belgische fietsers waaronder drie velonauten (Bert, Wim en Johan, alle in een Quest) naar Parijs om hun ongenoegen te uiten over het uitblijven van een Belgisch akkoord voor de klimaattop.
Ze werden er ontvangen op de ambassade en haalden het VRT journaal (na 1:30). De velonauten reden: Gent/Genk/Duffel - Compiègne op vrijdag, Compiègne - Parijs op zaterdag, Parijs - Gent op zondag en Gent - Genk/Duffel op maandag.
Een fotoverslag van Cedric, en een blog van Toby.
Dit is een bijdrage van Bert, waarvoor dank!

Vorige week, in de 'Less CO2 blog', was een Zweed, Urpo Taskinen, onderweg naar Parijs.
En, zoals de Vlamingen zeggen, de Hollanders dan? Een cliffhanger!

Redactie

Reacties (5)

avatar

Het door de NVHPV afgedankte logo van Anne Oskam en een verslag van de Amsterdamse Klimaat-Parade met video opnamen zijn ook nog op mijn blog te vinden: http://mick-eigenfietsnl.blogspot.nl/2015/12/klimaat-parade.html

MichielAdriaan, 04 dec 2015 16:32

NoStress

Ik weet niet hoe de naam Roulandt ineens gekoppeld wordt aan Anne Oskam. Beide ontwerpers van een ligfiets van Nederlandse bodem en ongeveer in dezelfde tijd (jaren 80) Dat is volgens mij hun enige gemeenschappelijke noemer.
Op de foto van Wilco staat wel een (kopie?) Roulandt op de achtergrond van de Anne Oskam fiets. Mogelijk daardoor de verwisseling?

De Anne Oskam heeft enkele jaren bij mij in de schuur opgeslagen gestaan. Het was een legaat na zijn overlijden van de familie aan de NVPHV. Na overleg met het bestuur heb ik de Anne Oskam fiets overgedragen aan Myriam Corzilius in augustus 2013. Zij is oprichterster van het Amsterdam fietsmuseum. In die hoedanigheid beheerd zij een collectie typisch Amsterdams historische fietsen. Dus ook die van Anne Oskam. Het idee was door zijn fiets publiekelijk te stellen hij het meest geëerd wordt. Opgeslagen in een schuur zou hij al snel in de vergetelheid raken. Dat was ook zijn lot geweest als hij aan het nationaal fietsmuseum was geschonken in Nijmegen. Daar was geen plek voor deze fiets in het museum zelf.

De fiets is direct voorwiel aangedreven. Dus op de naaf van het voorwiel. De bedoeling was oorspronkelijk met een interne naafversnelling. Die bleek in de praktijk niet bestand tegen de inwerkende krachten. Het is de een spiebaan schakelsysteem geworden met externe tandwielen. Vrij uniek.

Door die grote voorwielreactiekrachten is de fiets moeilijk te 'starten'. Het stuur trekt door die reactiekrachten uit je handen. Vele lukte het niet, ik heb het geleerd na lang oefenen. Opmerkelijk was dat Myriam al bij de eerste meter er zo op wegreed.
Ze gebruikt de fiets geregeld bij fietsparades.

NoStress, 06 dec 2015 06:44, bewerkt op 06 dec 2015 06:48

TeJayLigFts

Mijn fout! Verkeerd gelezen, interpretatie, of ergens op een (!) site gewoon fout vermeldt (de Roulandt koppelen aan Anne Oskam).
Ik heb de verwijzing verwijderd.

TeJayLigFts, 06 dec 2015 09:11, bewerkt op 06 dec 2015 09:14

AirJay

De "tot trike omgebouwde ligfiets" heeft een voorvork-kit van Noomad. tweewielige (lig)fietsen kunnen met een relatief goedkope ombouwkit omgebouwd worden tot driewieler. Verschillende opbouwen zijn mogelijk. Er kunnen harde kunststof bakken gemonteerd worden tussen de voorwielen, maar ook fietstassen. Bij een ligfiets ligt het misschien wat genuanceerder omdat een tas of box tussen de voorwielen geraakt kunnen worden door de hakken tijdens het fietsen.
http://www.noomadbike.com voor meer informatie

AirJay, 06 dec 2015 10:36

avatar

Voor de duidelijkheid heb ik een onderschrift geplaatst bij de foto in het blogbericht. Hoop dat alle onduidelijkheid nu uit de wereld is.

Wilco, 06 dec 2015 22:04