Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Lowtech demper ontwikkeling

Gepubliceerd op 10 november 2015 19:18, bijgewerkt op 11 november 2015 11:58 (1392 keer bekeken) 6Reacties

Intercitybike is bezig met een ontwikkeling van een lowtech achterdemper voor in hun fietsen. In plaats van meer mogelijkheden met oppompen, verstellen enzovoort juist minder. Ook minder bewegende onderdelen en geen uitstekende ventielen. En dat allemaal met een bijzonder doel...

De nieuwe achterdemper zou je in bepaalde opzichten zelfs anti revolutionair kunnen noemen. Want bij de veer is er besloten om van luchtvering/olie demping over te gaan naar stalen veer/wrijvingsdemping. Het is in grote lijnen hetzelfde systeem als de aloude Flevobike alleweder vering. Dat systeem wordt overigens ook nog steeds in Quest en bij de DF op de voorvering toegepast.

Het verschil met de Quest achterdemper is wel dat de demper eenvoudiger is gemaakt. Je kunt hem demonteren zonder gereedschap en er zijn minder onderdelen. De veer is compacter maar dat is gebeurd met behoud van de lengte van de veerweg. De demping is volgens de makers zelfs verbeterd, het wrijvingsoppervlak is 3x zo groot geworden, daardoor deint de fiets minder en is er beter wegcontact op klinkerwegen.

De nieuwe demper is nog niet leverbaar omdat er nog een paar dingen het uiteindelijke product veranderd moet worden. Als alles goed is gaat hij vanaf volgend jaar standaard gemonteerd worden, zonder aanpassingen kan hij ook in de alle DF velomobielen die tot nu toe geleverd zijn gemonteerd worden.

De huidige demper in de DF is een hele luxe van DT swiss die normaal voor mountainbikes gebruikt worden. Zowel vering (lucht) als demping (olie) zijn instelbaar maar door de plaatsing in de DF en door het geringe gewicht op het achterwiel. Bij een velomobiel zit ca 1/3 van het gewicht op het achterwiel en bij een mountainbike ca 2/3. Dat stelt natuurlijk andere eisen aan een demper.

intercitybike demper vering in onderdelen 2015

De demper in onderdelen

Door de geringe belasting van de demper in een velomobiel reageert hij niet altijd snel genoeg op kleine oneffenheden. Een stalen veer is dus comfortabeler. Een luchtveer kan gaan lekken en daardoor zakt de fiets en beperkt je in het doorfietsen met een lekke of stukke veer. Bij Intercitybike is de huidige DT swiss veer echter zeer betrouwbaar gebleken. Bovendien als de veer lucht zou lekken kun je hem blokkeren zodat je door kunt blijven fietsen. De reden voor eventuele vervanging van de huidige veerelementen is dus niet de betrouwbaarheid maar comfort.

Redactie

Reacties (6)

wernerklomp

er mist noch een hoogtebegrenzing (touwtje tussen de beide befestegingspunten) op de foto. Mijn vriendin rijdt hier al mee sind de uitlevering in Mei zonder Problemen.
Groetjes Werner

wernerklomp, 12 nov 2015 12:10

NoStress

Het is de vraag of die hoogtebegrenzer nodig is. Ik heb er een zonder begrenzer en je moet wel met wel heel veel kracht aan het achterwiel trekken wil jede poot uit elkaar trekken. Lijkt me geen praktijkgeval. Bovendien wordt de beweging van de achterbrug begrenst door de derailleur tegen de body.

NoStress, 12 nov 2015 12:36

avatar

Dag Werner, Theo,
We hadden iets uitgedacht voor deze hoogte begrenzing maar het blijkt overbodig omdat deze al ingebouwd is het systeem, de onderkant van de sleuf in de wielkast voor de achteras is meteen al de begrenzing van de uitgaande beweging van de veer als de fiets wordt opgetild.
groeten, Ymte

ymte, 12 nov 2015 15:01

wernerklomp

Hallo Ymte..
Toen de gele DFxl gelevert is, is de demper bij het optillen eruit gekomen (hier was het touwtje los), dus toen was het nog wel nodig?

wernerklomp, 16 nov 2015 13:08

avatar

Dag Werner,
Het hangt er vanaf hoe de sleuf voor de achteras uitgezaagd is. Als de nieuwe demper standaard wordt en zonder begrenzing gemonteerd gaat worden moeten we nog even heel precies naar de maten van de sleuf kijken, maar in theorie zou het zo moeten kunnen.Op zich is er ook nog ruimte om de bovenkant van de demper iets langer te maken, dan heb je ook meer speling. De puntjes moeten nog even op de i, groeten, Ymte

ymte, 16 nov 2015 14:40

NoStress

Ik heb behalve een blauwe veer ook een stukje rood. Ik weet niet hoe lang een standaard enkele blauwe veer is. Samen heb ik 14 cm veerpakket.
Bovendien staat de stelschroef in de maximale stand. Dus helemaal uitgedraaid om onder mijn gewicht (83 kg+regelmatig kampeerbagage extra) niet de 40 mm achterband tegen de wielkast aan te laten lopen.
Daarmee is volgens mij de begrenzing zowel door derailleur als de as van het wiel veilig gesteld. Als ik hem optil kan de demper onmogelijk uit elkaar. Om het onderste deel te verwijderen moet de bout op de achterbrug zelfs los en de veerpoot iets uitgebogen om ruimte te maken zodat de veerpoothelften uit elkaar getrokken kunnen worden. Zelfs dat gebeurd niet zo maar. Daar moet je flink aan trekken.

NoStress, 19 nov 2015 20:33, bewerkt op 19 nov 2015 20:36