Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Alligt velgen

Gepubliceerd op 07 november 2015 17:25, bijgewerkt op 07 november 2015 17:48 (2047 keer bekeken) 8Reacties

Deze week verscheen op de site van Alligt een van de eerste foto's van een nieuw wiel voor 20 inch banden dat het bedrijf ontwikkelt.

Het bedrijf houdt van de ontwikkeling van deze velg een een aparte pagina bij. Het is de eerste proef. De ontwikkeling wordt beschreven in een komend artikel in Ligfiets& en meer gegevens zullen volgen. Vooralsnog dus eerst even genieten van de plaatjes!

Redactie

Reacties (8)

ssj3gohan

Ik hoop dat ze een beetje betaalbaar worden. Ik zou er graag een paar op m'n alleweder zetten, maar ik denk dat dat feestje me wel 5-600 euro gaat kosten...

ssj3gohan, 09 nov 2015 15:39

haak

Dat wieltje ziet er erg mooi uit. Ik vraag me alleen af of het met die breedte toepasbaar gaat zijn op andere velomobielen en dan met name als voorwielen.

haak, 09 nov 2015 17:19

ai

Uit de informatie die ik heb zou een paar wielen, inclusief 90mm trommelremmen, ankerplaten (is dat de juiste naam?) en adapters wat boven de 500 euro komen.

Bij een andere leverancier kwam ik voor een paar stevige wielen inclusief ankerplaten op 343 euro. Of daar remschoenen bij zitten weet ik niet. Die zitten volgens mij wel bij de wielen van Alligt.

De wielen van Alligt zijn daarmee duurder, maar daar staat tegenover dat je nooit meer een spaak hoeft te vervangen (ik kan dat niet zelf, dus dat wil nog wel eens wat kosten met zich meebrengen voor mij). Voor mij komt daar bij dat mijn remmen en mijn wielen aan vervanging toe zijn. Op zich dus een mooi moment omdat het dan om een extra investering gaat van een 150 a 200 euro boven de kosten die ik toch ga maken voor de vervanging van het hele spul.

Ik hoop ze dus binnenkort te kunnen gaan testen onder mijn Flevobike Alleweder. Daar zal de breedte denk ik geen probleem zijn.

ai, 10 nov 2015 09:55, bewerkt op 10 nov 2015 10:00

ssj3gohan

Dus met andere woorden - gezien de trommelremmen €70 per stuk zijn, komen de spuitgegoten velgen uit op ca. €180 per stuk incl. ankerplaten. Da's niet onredelijk, eerlijk gezegd. Min of meer hetzelfde als wat je betaalt voor 28" polyester/glasvezel wielen (MTBs en dergelijke), en daar kun je geen versnellingsnaven e.d. in gooien.

Ik heb net dit jaar een spaakwals gekocht om van alle spaakproblemen af te zijn (gezien ze nogal regelmatig knappen op de Alleweder), dat was ook een investering van meer dan 100 euro. Ik zou de aankoop van deze wielen sterk overwegen :)

ssj3gohan, 10 nov 2015 11:16

ai

Let wel, er is nog geen definitieve prijsstelling, het is mijn verwachting op basis van wat ik aan informatie heb ontvangen. Maar ik vond het op basis van die informatie ook heel redelijk.

Daarnaast gaan de wielen nu meer in de praktijk getest worden. Daar zal nog wel wat uit komen aan verbeterpunten voor wat betreft de verschillende adapters voor de verschillende ophangingen en wat Leo Visscher zelf al schrijft op de pagina's van Alligt. Zijn doel is om een wiel te maken dat voor zoveel mogelijk typen fietsen en velomobielen geschikt is en zo veel mogelijk banden "aan kan".

Met tien spaken verwacht ik dat het een stevig wiel wordt, daar is het wiel ook op ontworpen :-)

ai, 10 nov 2015 12:06

G

Zolang er niet eerst iets gezegd kan worden over de stijfheid van het wiel zijn dingen als gewicht en prijs totaal niet relevant.

Ook de sterkte lijkt me er toe doen.

Ook de minimale bandbreedte en de maximale druk die de wand kan hebben zijn relevant. Vooral omdat Alligt op voorhand al aangeeft dat het wiel niet geschikt is voor 'hoge druk'. 4 bar, 6, 8, 10?

G, 10 nov 2015 15:09

lighans

Alle technische verhandelingen ten spijt. Het is toch gewoon een heel mooi wieltje! Ik denk dat het heel mooi als wielen op mijn quest kan fungeren. Zou je ze ook kunnen spuiten of schilderen in een kleur?
Of nog mooier dat er een dun plastic vlies op geplakt kan worden in plaats van een wieldoekje.
Dit is zo'n ontwikkeling die de fiets volwassener maakt.

lighans, 11 nov 2015 14:13

MaartenSneep

Ik denk dat het met de sterkte wel goed zit: Alligt maakt de wielen, vrij specifiek voor gebruik met hun VeloQuad. Die fiets weegt 90 kg (zonder berijder).

Waarschijnlijk zo ruim overgedimensioneerd dat ook de stijfheid geen probleem zal zijn. Voor wat betreft de massa zou er wel eens wat mis kunnen gaan.

MaartenSneep, 15 nov 2015 23:12