Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 02 oktober 2015 13:00 (3246 keer bekeken) 3Reacties

Ah velomobielen, unieke velomobiel te koop, stuurloos, Roosegaarde-fietspad uit spuitbus, journalist is partijdig, fietsend vet verbranden, nog schoner dan gedacht, autorijden, WK HPV in Maasmechelen, antiek, belachelijke fiets, snel herstelt, Klaas Kan Alles, treurig, wankel ding, bruggen rondje

Ah, velomobielen!

In de Vogelvrije Fietser wordt aandacht besteed aan opmerkelijk uitziende velomobielen.

Unieke velomobiel te koop

Vrijwiel verkoopt het prototype van de Vrijwiel Solo.

Stuurloos

De fiets van Guy Pascal heeft geen stuur. Je stuurt met de benen door de voeten heen en weer te bewegen. Het is mogelijk om zonder de hendels te fietsen, maar de remhendels moeten ergens aan vastzitten.

Roosegaarde-fietspad uit spuitbus

Het hoeft niet eens zo duur te zijn, als het fietspad dat gemaakt is naar ontwerp van Daan Roosegaarde. In Cambridge is een proef gestart met polyurethaan (pur), overdag absorbeert het UV-licht om het 's nachts weer af te geven.
Ook in Nederland lopen verschillende proeven met een reflecterende markering van fietspaden.

Journalist is partijdig

Tenminste volgens een raadslid van de Haarlemmermeer: 'Simpel, je bent een "onafhankelijk" journalist en je dringt je mening op via je eigen krant omdat je hobby fietsen is'.
En dat alleen maar omdat de, toegegeven fietsende, journalist de fietspaden in de gemeente slecht vindt.

Fietsend vet verbranden

Tijdens het fietsen worden niet alleen calorieën verbrand tijdens het fietsen, maar vet wordt veelal omgezet in spieren. Laat spierweefsel nou meer wegen dan vet, dus afvallen is er niet bij.
Nu ben ik een stuk geruster, terwijl ik al een tijd met scheef oog naar mijn weegschaal kijk (stuk? Ja, dat moest het zijn). Dat gespierder lichaam denk ik er bij.

Nog schoner dan gedacht

Erwin doet 'onderzoek' na het dieselschandaal, en het blijkt dat de velomobiel nog minder (ultra-)fijnstof uitstoot dan gedacht. En er werd niet eens vals gespeeld! Nee, extra bagage ging mee, geen dunne (race-)bandjes op hoge druk, zelfs veel gassende eten werd verorberd.
Erwin ziet kans om fijnstof op te vangen.
Volgens ons, Ligfiets.net, gelden de resultaten voor alle HPV-voertuigen.

Autorijden?

Paul ging spartaans rijden. Als je vanuit een auto komt, zou je een fiets of velomobiel als comfortloos kunnen bestempelen. Maar het is wel zo'n bakbeest, genaamd auto. Een open auto, vandaar spartaans.
Om Paul niet in problemen te brengen, het was alleen maar voor een puzzeltocht.

WK HPV in Maasmechelen

Leutige Fietser wil meedoen met zijn Challenge Chamsin aan het WK HPV in Maasmechelen. Alleen moesten aan de Chamsin een paar kleinigheden aangepast worden, zoals 28"-wielen i.p.v. de huidige 26". Dit heeft wel heel wat voeten in de aarde.
Lees zijn avonturen in Maasmechelen.

Antiek

Hier een vierwieler die bij panne ook als driewieler verder kan.
Mooi aanvullend verhaal van Arjan.

Belachelijke fiets

Met de belachelijke overdekte fiets wordt de fiets van AeroVelo, de Eta, bedoelt.

Snel hersteld

Hier, in de kop van Noord-Holland, werden de zg. grastegels in de lengterichting van de weg gelegd. Dit levert spoorvorming op als je naast de weg komt. Een valpartij kan het gevolg zijn voor voertuigen met smalle bandjes.
Na een klacht bij de gemeente werden de grastegels de volgende dag meteen verwijderd. Hulde!

Klaas Kan Alles

Klaas wil ook wel eens in zo'n snelle ligfiets uitproberen (vanaf 20 seconden) zoals die in Battle Mountain gebruikt wordt. Of het goed afloopt?
Klaas (van Kruistum) Kan Alles is vanaf 17 oktober te zien op de tv.

Treurig

Russel, de ligfietshond, is niet meer.
Russel was bekend bij velen in het land (van de video's van de Huneliggers), en beroemd om de foto in de Telegraaf.

Wankel ding

Onder de mom 'Nederland fietsland! Of niet meer?', presenteert de ANWB zeven redenen waarom je op de fiets zo kwetsbaar bent.
Wat er dan geavanceerder aan de auto is geworden, wordt ons niet duidelijk. Software die regelt dat de uitstoot onder bepaalde omstandigheden onder de norm valt? Die airbag, voor een fiets, kan toch niet geheel serieus genomen worden.
Misschien hebben ze bij de ANWB meer ervaring met auto's, en zijn Wielrijders (ja, hoofdletter W) iets uit het verleden! Misschien zou de ANWB meer moeten gaan samenwerken met de Fietsersbond (ja, hoofdletter F), en kijken wat hen bindt.

Bruggen rondje

Hans heeft een video gemaakt van ligfietsen rondje bruggen in de omgeving van Rotterdam.

En dit weekend is het Herfsttreffen!

Redactie

Reacties (3)

m_anderseck

Als jarenlange Flevonaut vind ik de stuurloze fiets niet zo heel erg bijzonder vanwegen zijn besturing. De Cruzbike of the supermooie Zockra fietsen zijn er ook al een aantal jaren met een vergelijkbare besturing. Dat hij in de fiets zit is misschien nog noemenswaardig, maar ook dat hebben we al decenniën terug bijvoorbeeld bij de Monkeyhand lageracer gezien. Maar toch leuk om beide concepten gecombineerd te zien.

m_anderseck, 02 okt 2015 15:56

vandeveire

mijn quest is ook gespoten met glow in the dark verf, zo ben ik ook iets meer zichtbaar in het verkeer

vandeveire, 02 okt 2015 19:46

haak

De anwb is nu niet bepaald een belangenbehartiger voor fietsend nederland, zo blijkt uit het stukje. De bond start met een fraaie aanname: vallen er inderdaad zoveel doden op het fietspad?? En hoezo is fietspad een misleidende naam? Er fietsen toch fietsers in diverse verschijningsvormen. Misleidend wordt het pas als het FIETSpad wordt gebruikt als parkeerstrook of hardloopparcours. En dan punt 5: de fiets een wankel ding dat er al jaren hetzelfde uitziet?? Onder welke steen heeft deze schrijver de afgelopen eeuw gezeten? De hoge bi maakte onze wegen in de tweede helft van de 18e eeuw onveilig! Tenslotte, ere wie ere toekomt, is het de Fietsersbond die een inventarisatie heeft gemaakt van die vervelende paaltjes. Veel vrijwilligers hebben heel wat kilometers gefietst en foto's gemaakt om al die paaltje letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. Dat is aan de gemeenten voorgelegd met vriendelijk verzoek actie te ondernemen. Oh ja nog één dan die eerste gedragsregel: volgens mij gaat die luiden: haal die verrekte oordopjes uit je oren. We bellen om te laten weten dat we langskomen, kun je vast koffie zetten;-)

haak, 02 okt 2015 22:11