Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 25 september 2015 13:00 (3011 keer bekeken) 5Reacties

Snelheidsduivel, WinterFiets Elfstedentocht, Rotte rit, Oranje Peloton Tocht, slalomproef, velomobieltreffen in de Vendée, Wetterskip Fryslân, helm hoofdzaak, bijna verdubbeld, de Volkskrant en de fiets van Dumoulin

Snelheidsduivel

In België is een ligfietser, driewieler, betrapt op het rijden van 70 km/uur op de busbaan, terwijl 50 km/uur toegestaan was.
Een boete zit er wel in. Vermoedelijk wordt er eerst gecontroleerd of de trapondersteuning medeverantwoordelijk was voor die hoge snelheid, terwijl vaststaat dat er op de busbaan niet gefietst mag worden.

WinterFiets Elfstedentocht

Op zondag 14 februari gaat de WinterFiets Elfstedentocht editie 2016 weer van start. Mogelijk de start van een jaarlijks terugkerend evenement, daar die van het afgelopen jaar als eenmalig evenement bedoeld was!
Ligfietsers zijn welkom.
Zie ook Facebook.

Rotte rit

Niet bedoeld als slechte fietstocht, maar misschien heeft 010, en anders de rivier, er wat mee te maken.

Oranje Peloton Tocht

Zondag (!) wordt de Oranje Peloton Tocht verreden. Er zijn drie afstanden (65 / 110 / 165 km) en een speciale route (50 km) voor handbikers. Alle afstanden starten tussen 08.00 en 10.00 uur bij Paleis Soestdijk en kunnen in eigen tempo gereden worden.
Ligfietsers kunnen en mogen gewoon meedoen!

Slalomproef

Een velomobiel heeft een vrij grote draaicirkel. Als tijdens de slalomproef de afstand tussen de tonnen wijzigt verlies je het ritme.

Velomobieltreffen in de Vendée

Velomobieltreffen in la Tranche-sur-Mer.
Wat ons brengt naar het Herfsttreffen volgende week.

Wetterskip Fryslân

Daniël moet voor het Wetterskip Fryslân foto's maken van drie Questies. De voorbereidingen voor de foto. En het resultaat.

Helm hoofdzaak?

Theo Zeegers, tot voor kort verkeersonderzoeker bij de Fietsersbond, zegt dat de effectiviteit van de fietshelm wordt in wetenschappelijk onderzoek soms ten onrechte als positief wordt beoordeeld.

Bijna verdubbeld

In veertig jaar is de topsnelheid van gestroomlijnde fietsen van 44,69 mijl/uur naar 86,635 mijl/uur (respectievelijk 71,912 en 139,42 km/uur) gegaan. Zie Aerovelo's eerste keer dat het record verbroken wordt (137,93 km/uur).
En hoe zit dat met de bukfietsers? Een magere 6 mijl/uur (van 42,3 naar 47,9 mijl/uur, resp. 68.1 naar 77,1 km/uur).
En dan lees je het volgende:

De Volkskrant en de fiets van Dumoulin

In de Volkskrant: 'Fietsfabrikant Giant ontwierp de ideale tijdritfiets voor Tom Dumoulin, favoriet op het WK vandaag. Veel snufjes zijn nog niet toegestaan'.
Eigenlijk bouwde Giant de fiets naar ontwerp van Mike Burrows, ook geen onbekende in de ligfietswereld (de Windcheetah of de Ratracer).

Wij hebben een pastiche gemaakt naar aanleiding van die pagina. Een nadeel van deze fiets is dat de weg liefst kaarsrecht hoort te zijn. Met wat aanpassingen aan de romp moet ook te verwezenlijken zijn dat deze fiets bochten kan nemen. Blijft het wegrijden en stoppen (uitklapbare zijwieltjes?). Deze fiets zit, ligt, heerlijk Tom! Het zitvlak wordt echt ontzien.
Welk fietstype heeft de UCI ook alweer verboden?

Ideale fiets Tom Dumoulin

Redactie

Reacties (5)

WimH

In het Volkskrantbericht wordt Mike Burrows gelukkig wel genoemd. Zie hieronder:

Innovaties en technologie komen vaak uit de vliegtuig- en automobielindustrie. Mike Burrows geldt als de grondlegger van Dumoulins fiets. Hij is afkomstig uit de Formule 1, en ging 25 jaar geleden werken bij Giant. In de Formule 1 maakte ze al langer gebruik van carbon, Burrows bracht het naar de fietsindustrie.

Burrows ontwierp de fiets van Chris Boardman, met dit aerodynamische model fietste hij in 1996 binnen één uur 56,375 kilometer. Dit werelduurrrecord werd afgepakt door de UCI omdat de fiets te aerodynamisch was gemaakt.

WimH, 25 sep 2015 10:39

pietandringa

Helm hoofdzaak? Tja, wetenschappelijk onderzoek..... mijn boerenverstand zegt dat een helm vaker baat dan schaadt bij diverse ongevallen, ook bij ligfietsers, maar laat eenieder zijn eigen afweging maken zonder verplichtstelling.

pietandringa, 25 sep 2015 11:57, bewerkt op 25 sep 2015 12:03

hebbes

Bij het artikel over het Hersttreffen is nu ook een bestand van de route die we zaterdag gaan fietsen te vinden.

Er is nog plaats in de Herberg (en daarbuiten als je in je tent wilt slapen). Het is nog niet te laat om je in te schrijven.

Namens de Katoco

hebbes, 25 sep 2015 13:48

pietandringa

Het gpx-bestand van de toertocht Herfsttreffen kan ik niet downloaden, wel openen.

pietandringa, 25 sep 2015 17:57

JaapStrada

Geen problemen met het downloaden van de zaterdag: rechtermuisknop, "opslaan als / save as" en voor de zekerheid het dubbele .gpx verwijderen.
Mooie route en voor die zware velomobielen aangenaam weinig bergen.

Wordt genieten.
Jaap -die 600 km aanrijden iets te ver vindt om mee te doen - P.

JaapStrada, 25 sep 2015 22:40