Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2015: Todd Reichert heeft het door

Gepubliceerd op 19 september 2015 09:03, bijgewerkt op 19 september 2015 09:08 (1108 keer bekeken) 0Reacties

Het lijkt bij Reichert niet meer een kwestie van kunnen, maar van willen. Reichert en zijn team van Aerovelo heeft het geheim van de speedbikes ontrafelt. Zes jaar lang heeft Todd Reichert samen met Cameron Robertson gepuzzeld hoe hij de snelste fietser ter wereld kan worden. Naast veel trainen heeft Reichert vooral veel tijd gestoken in het optimaliseren van een aerodynamisch ontwerp. Het resultaat is de Eta, die na vorig jaar op een aantal cruciale punten is verbeterd.

Blijdschap bij Todd Reichert en zijn vrouw als hij weer een wereldrecord heeft gereden.

Blijdschap bij Todd Reichert en zijn vrouw als hij weer een wereldrecord heeft gereden.

Bij de Eta is goed nagedacht over de zijwind, die vaak in Battle Mountain waait. Niet alleen het ontwerp van de fiets is daarop afgestemd, Reichert heeft ook veel getraind om de fiets goed onder controle te krijgen. Al het werk leverde gisteren een record op. Vandaag gaat Reichert opnieuw van start en verbetert vrij eenvoudig zijn eigen wereldrecord. Hij haalt 86,5 mph, oftewel 139,2 km/h. Een ongelofelijke snelheid. Toch is niemand meer verbaast dat hij nog sneller is geworden. Sterker, iedereen is eigenlijk overtuigd dat Reichert morgenavond, de laatste avond van de World Human Powered Speed Challenge, de gewenste 88 mph gaat halen.

Andrea Gallo van Policumbent wordt door zijn team gefeliciteerd met het goede resultaat.

Andrea Gallo van Policumbent wordt door zijn team gefeliciteerd met het goede resultaat.

De grote vraag wordt langzamerhand wie in staat is om Reichert te verslaan. Ze zijn oppermachtig en kunnen gewoon spelen met alle data. Bij de hobbyisten ontbreekt gewoon de tijd en de mankracht om het niveau te halen van Aerovelo. De studententeams, waar er dit jaar weer meer van zijn, hebben als manco dat er ieder jaar een nieuwe groep is waardoor ze min of meer het wiel opnieuw moeten uitvinden. De sport is nu echt op een hoog niveau gekomen.

Teagan Patterson in de Seiran.

Teagan Patterson in de Seiran.

Dat wil niet zeggen dat anderen geen mooie resultaten kunnen bereiken. Bij het Italiaanse Policumbent, van de universiteit van Turijn, is het feest omdat Andrea Gallo met 70,16 mph (122,91 km/h) boven de zeventig mijl is uitgekomen. Morgen hopen ze nog sneller te gaan, het doel is al gehaald. Teagan Patterson, de negentienjarige uit Battle Mountain zelf, haalt 62,24 mph in de Seiran. Dat lijkt niet indrukwekkend, maar is het wel. De fiets is nog geen twee dagen af. Bovendien valt ze vanavond bij de start, waardoor haar ketting van het derailleurwieltje af is gevallen. Ze heeft niet door wat er aan de hand is, wel dat ze niet zo lekker kan trappen. Tijdens haar hele run rijdt ze dus gewoon hard in een kapotte fiets. Patterson is een talent, die hopelijk nog jaren lang blijft deelnemen aan de recordraces.

De weersomstandigheden zijn vanavond perfect. Het is windstil en lekker warm. Althans tot de zon achter de bergen verdwijnt, dan zakt de temperatuur al snel. Dat merken vooral de fietsers in de laatste heat. Zij moeten door problemen op de baan veel langer wachten voor ze van start kunnen gaan. De lucht is dan al een stuk kouder. Dat is zeker zuur voor Damjan Zubovnik en Jan Marcel van Dijken die azen op de 80 mph. Het zit er vanavond weer niet in. Ellen van Vugt lukt het ook niet om haar persoonlijk record te verbreken. Gelukkig is er nog een laatste kans en de verwachtingen zijn weer goed. Of eigenlijk beter, want het wordt nog warmer. De finale begint.

Redactie

Reacties (0)