Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2015: val met de VeloX V

Gepubliceerd op 19 september 2015 00:39, bijgewerkt op 19 september 2015 07:21 (587 keer bekeken) 0Reacties

Het zit het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) niet mee vandaag. In eerste instantie lijkt het erop dat het oefenen met starten en stoppen zijn vruchten lijkt af te werken. Zowel Lieske Yntema als Robert Braam gaan goed van start. De run van Lieske is prima, al is ze nog niet tevreden. Ze kan haar vermogen nog niet goed kwijt. Het grootste probleem is in ieder geval voorbij, ze rijdt zonder problemen.

Teleurstelling bij het team als ze horen dat Robert Braam is gevallen.

Teleurstelling bij het team als ze horen dat Robert Braam is gevallen.

Robert Braam rijdt aanvankelijk ook goed, al merkt hij wel dat bij hogere snelheden de fiets wat lastig onder controle te houden is. Hij besluit rustig aan te doen en pas bij de sprint weer echt gas te geven om zo boven de 100 km/h per uur te kunnen gaan. Vlak voor de tijdmeting gaat Braam heen en weer van links naar rechts. Op het laatst kan hij niet meer bijsturen en vliegt met ongeveer 95 km/h van de weg. Vanaf de vangplek, zo’n twee kilometer verderop, is het stof te zien. Braam rolt een paar keer over de kop, glijdt door en verliest de voorkap. De schrik is groot bij iedereen.

Gelukkig blijkt al snel dat Braam in orde is. Door de val heeft hij de nodige schaafplekken en er moet de nodige doorns uit zijn arm worden gehaald, voor de rest mankeert hij niets. Opnieuw bewijst het HPT dat ze een veilige fiets kunnen bouwen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dat getest wordt. De verslagenheid bij het team is groot.

De VeloX V na de val. Rechts staat Robert Braam.

De VeloX V na de val. Rechts staat Robert Braam.

Kenmerkend voor het team van dit jaar is echter dat ze zich niet laten kisten. Ook nu niet. Zodra ze weten dat Braam echt in orde is, gaan ze de fiets controleren. Onder andere een van monitoren is kapot, de voorkap is flink beschadigd en er zit een diepe kras in de achterkap. Dat laatste is het meeste werk. Het heeft gelukkig geen invloed op de constructie van de fiets, de VeloX V is nog gewoon sterk. De dag hiervoor hebben de teamleden de racekap klaar gemaakt, vandaag is nog gefietst met de testkap. Dat is een geluk bij een ongeluk.

Terug bij het hotel gaat het HPT eerst even ontladen onder andere door te zwemmen en even lekker eten te halen. Daarna is het als vanouds werken. Ze gaan hun best doen om Yntema de volgende ochtend weer te laten starten. Er zijn immers nog maar twee kansen en die willen ze pakken. Het wordt ongetwijfeld weer een lange dag en nacht. Hopelijk blijft op de laatste dag de pechduivel ver van het team vandaan.

De andere teams hebben een goede ochtend. Alleen Bluenose valt, de schade is beperkt. Het weer is duidelijk beter dan de rest van de week. Een mooie onbewolkte lucht, de temperatuur overdag stijgt snel. Dat betekent dat de kansen op nog meer records groter worden. Vanavond gaat Todd Reichert weer van start. Wie weet waar hij toe in staat is.

Redactie

Reacties (0)