Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 18 september 2015 13:00, bijgewerkt op 05 november 2015 12:16 (2790 keer bekeken) 2Reacties

Kunststof fietspaden, neef van de Fantom, AVENTYbike, 'eerste resultaat' FietsTelWeek, vier jaar fietsen, PodRide, passen alle fietsen in de fietsenstalling, Maasmechelen, 88 mijl/uur

Kunststof fietspaden

Asfalt? Nee: kunststof, gerecyclede kunststof is in de nabije toekomst het materiaal waarmee fietspaden aangelegd worden.

Neef van de Fantom

Als je als kind al verliefd werd op de Zweedse Cykelbilen Fantom (Zweeds), dan… kan je, als volwassene, niet anders dan hem zelf bouwen. Deze versie van de Fantom heeft trapondersteuning.
De Fantom is nooit een eindproduct geweest, maar een set tekeningen. Deze tekeningen werden als leidraad genomen, en er zijn er 100.000 van verkocht. Het was vrij gecompliceerd om de Fantom volgens de tekeningen te bouwen. Daardoor zijn er zijn vrij weinig Fantoms op de weg verschenen.
Claes Johansson bouwde een Fantom voor zijn boek.
Een ander leuk weetje is dat Carl-Georg Rasmussen geïnspireerd werd door de Fantom om de Leitra te ontwikkelen.

AVENTYbike

Kamil bouwt een op de Lamborghini Aventador geïnspireerde, elektrisch aangedreven, velomobiel AVENTYbike ('Nederlands') in Nowe Skalmierzyce (Polen).
In Fakty Kaliskie ('Nederlands') staat dat Kamil naar sponsors zoekt voor de productie.

Vier jaar fietsen

Na een wereldreis van vier jaar komen Zita en Arpi in Boedapest aan.

PodRide

Voelt een PodRide zich op een fietscrossbaan thuis?
Overigens vindt deze redacteur dat de PodRide meer een tekenfilmkarakter is dat verdwaald is in een film (live action en animatie).

Passen alle fietsen in de fietsenstalling?

CROW-Fietsberaad start in samenwerking met de NS en ProRail een onderzoek naar de stallingseisen van buitenmodelfietsen. Gemeenten kunnen meedoen.

Maasmechelen

Zoals altijd druppelen er altijd nog wat foto's of video's van de Wereldkampioenschappen HPV binnen, zoals deze video van Marc. Luister eens naar de opmerkingen van toeschouwers of de geluiden die een open fiets of een gesloten fiets maakt.

88 mijl/uur?

Zoals inmiddels bekend is, heeft Todd Reichert (team AeroVelo) gisteren het snelheidsrecord van Sebastiaan Bowier (Human Power Team Delft en Amsterdam) verbeterd met ongeveer 4 km/uur. Hij hoopt deze week nog 88 mijl/uur te rijden.
Waarom 88, behalve dat het een mooi getal is? Dr. Emmett Brown uit 'Back to the Future': If my calculations are correct, when this baby hits 88 miles per hour… you're gonna see some serious shit.

Waar kennen we Todd ook onder meer van?

Redactie

Reacties (2)

NoStress

Ik moet toegeven dat het een fraai resultaat is geworden en een leuk filmpje van deze versie van 'de neef van Fantom'. Er zijn vele variaties gebouwd in het verleden en heden.
Ook in Nederland heeft Olaf een niet onverdienstelijke poging gedaan. http://www.vrijwiel.nl/
Zelfs de DuoQuest valt in zekere zin in deze categorie (Ook 4 wielen! Al staan de achterwielen heel dicht bij elkaar). Probleem bij al deze 4 wieligen is de vering en aandrijving. Komt een (aangedreven) wiel los van de grond dan is de aandrijving weg! Dat wil je voorkomen.
Een freewiel op elk wiel lost het probleem maar gedeeltelijk op. Die zorgt enkel voor een onafhankelijk toerental van beide aangedreven wielen in bochten e.d. Bij mijn weten is de QuadroVelo van Velomobiel.nl de enige die probleem echt getackeld heeft. Dit is toch wel belangrijk.

NoStress, 18 sep 2015 15:42

MaartenSneep

De DuoQuest heeft het probleem ook opgelost met twee geheel onafhankelijke aandrijflijnen en zelfs onafhankelijke vering.

MaartenSneep, 19 sep 2015 00:31